»

Microsoft Office 2003: RTM

Microsoft - V sredo, 20. avgusta, je Microsoft javnost obvestil, da je najnovejša verzija vodilnega paketa divizije information worker nared oziroma je bila predana tovarnam širom sveta. O novostih smo že precej pisali, zato ogled povezanih novic ne bo škodil, vendar bom vseemo omenil najpomembnejše novosti (kakor za koga!).

Večjih sprememb programi -- kot je to že v navadi -- niso bili deležni. Najbolj so seveda vidne novosti grafičnega vmesnika ([:\\]), medtem ko bodo globlje v kožuh uspeli zlesti predvsem tisti, ki bodo zaorali s programom InfoPath; bogatini s tablicami si boste privoščili OneNote, enega izmed novih članov družine, ki je namenjen hitremu kracanju zapiskov po zaslonu, vendar pa -- začuda -- ni vključen v študentsko edicijo paketa (MS izdelek priporoča ravno slednjim).

V trgovine boste drli 21. oktobra.

3 komentarji

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

Nekaj novic iz sveta odprte kode

PC Linux Online - Izšla je nova stabilna različica OpenOffice.org 1.0. Različica 1.0.3 vsebuje nove popravke in zelo majhne izboljšave. Novih funkcij ni, zato tisti, ki želite podporo PDF, SWF, RTL (right-to-left) in CTL, namestite OpenOffice.org 1.1beta. Čakamo na poslovenjeno izdajo.

Izšel je Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje PPC. Nova različica prinaša vse novosti Mandrake 9.1. Klik!

Ne boste verjeli, toda Microsoft se je odločil, da bo proizvajalcem ponudil dostop do skoraj celotne izvorne kode operacijskega sistema Windows CE za PDA in podobne naprave. Klik!

Na voljo je nova razvojna različica namiznega okolja GNOME 2.3.0 "Mighty Atom". Več o tem in Dolteg.

1 komentar

StarOffice 6.1 Beta 1

PC Linux Online - Sun je izdal prvo beta različico naslednje izdaje svoje pisarniške zbirke -- StarOffice 6.1 Beta 1. Prinaša izboljšano dostopnost, Software Development Kit (SDK) za razvoj aplikacij, StarOffice Configuration Manager za lažje spreminjanje nastavitev, izboljšano podporo azijskim jezikom, izvoz v obliki PDF, podporo napravam PDA, snemalnik makrov ... StarOffice je zbirka pisarniških programov grajenih na izvorni kodi projekta OpenOffice.org; vsebuje nekatere komercialne dodatke, ni povsem zastonj in ni na voljo v slovenščini. Preberite podrobnosti in namestite StarOffice 6.1 Beta 1.

1 komentar

Longhorn Server: Morda pa vseeno.

InfoWorld - Posebni reporter Al-Slotecheere je ravnokar končal z intervjujem Briana Valentinea, pomembnega Microsofotega moža pri okenski diviziji (ki podjetju prinaša mastne denarce, s katerimi financirajo teroriste) -- no, pravici na ljubo, so to storili pri InfoWorldu.

Zajeti Microsoftovec je priznal, da so bile izjave o nerazvoju strežniške različice "Longhorn" Windowsev morda preuranjane. Razmišljajo namreč o nekaj odjemalniških storitvah (boljše sodelovanja, komunikacija in upravljanje shranjevanja), ki pa bodo potrebovale tudi ustrezno strežniško podlago.

Ako se ima kaj takega res zgoditi, si administratorji (pardon -- financarji) znajo beliti glave z vprašanjem nadgradnje strežnikov na prihajajočo serijo 2003. Po besedah Valentina naj bi to ne bil problem, saj jedro (-- če bo strežniška verzija Longhorna seveda obstajala) ne bo vsebovalo večjih arhitekturnih sprememb, naslednja večja verzija, Blackbomb, pa je trenutno prestavljena na leto 2008. Klik!

4 komentarji

Microsoft Office 2003: Status

ZDNet - Microsoft je najavil pričetek razpošiljanja druge beta verzije storilnostnega paketa Office 2003 za naslednji teden. Dasiravno je bilo programje za celih šest ur sicer že na voljo MSDN naročnikom, je bilo od tam odstranjeno, saj naj bi šlo za napako--. (Sicer pa je bilo to dovolj, da si omenjeni paket lahko brez naročnine oz. za "strošek impulzov" namesti praktično kdorkoli.)

Obenem pa je na mestu tudi kratka predstavitev dveh novih izdelkov, ki jih imamo ugledati. Prva aplikacija je Office OneNote, ki je primarno sicer namenjena uporabnikom Prepognjenčkov™ (TabletPC), vendar se izkaže za zelo uporabno tudi na prenosnih in stacionarnih PCjih. Gre za malce naprednejšo različico Outlookovih zapiskov (notes), ki deluje podobno kot Word, le da je zapisovanje možno po vsej delovni površini. Pravzaprav gre kar za elektronsko verzijo A4 bloka; izbiranje in urejanje listov je zaradi inovativnega uporabniškega vmesnika za stare mačke rahlo nerodno, saj gre za Office popolnoma nov koncept.

...

3 komentarji

Kaj prinaša Office 2003?

Slo-Tech - Microsoft naj bi v prihajajočem paketu e-pisarniških pripomočkov, Officeu 2003, ponudil tehnologijo IRM (Information Rights Management, upravljanje s pravicami informacij). Tehnologija naj bi omogočala natančno nastavljanje privilegijev dokumentu, od pravice do vpogleda, natisa, spreminjanja, kopiranja, itd, ne glede na to, kje bi se dokument nahajal. IRM naj bi bilo možno uporabiti nad vsemi elementi v prihajajočem Officeu; tako dokumenti, preglednicami kot elektronskimi sporočili. Druga beta izdaja Officea 2003, ki je na Microsoftov MSDN tako hitro prišla, kot odšla, naj bi to možnost že imela vgrajeno. Klik!

Kaaaj, a printal bi, ne ne, jaz imam namreč kopirajt...

12 komentarjev

NV33

X-Bit Labs -

Nekaj dni nazaj smo poročali o skorajda celotni NV3x družini, ki jo kani Nvidia izdati, izpustili smo le NV33, o kateri takrat Nvidia še ni dala podatkov. No, danes bomo popravili še to, saj so se Hrvati in posredno tudi Rusi uspeli dokopati do nekaterih informacij.

NV33 bo čip z izredno nizko porabo električne primeren za vgradnjo v prenosnike, TabletPC in podobne naprave. Imel bo le dva cevovoda, vsak z enim TMU. DirectX 9 bo polno podpiral. O zmogljivostih še ni podatkov, takisto tudi o ceni.

1 komentar

Holics Project: Posilstvo Office 11

Neowin - Omenjena skupina je izdala prvi dejansko delujoči crack za prihajajočo verzijo paketa Office, znanega pod oznakama "Office 11" ter "Office .Net". Gusarčki, ki so poskušali uporabljati beta 1 verzijo omenjenega paketa (ki je zaenkrat namenjena zelo ozkemu krogu preizkuševalcev), so se srečevali z napol delujočim popravkom, ki naj bi zgolj ponastavil število dovoljenih zagonov, vendar pa v mnogih primerih niti to ni delovalo brez poglobljene terapije.

Tokratni izdelek deluje neposredno na odgovorno .dll datoteko ter odpravi t.i. nag screen, izdana pa je bila že tretja dodelana različica.

Zelo zanimivo pa je opazovati reakcije ljudstva: mnogi namreč trdijo, da so Microsoftu ponovno dokazali, da nezlomljiva zaščita preprosto ne obstaja. Sam menim, da se Microsoft tega zelo dobro zaveda ter v nasprotju z Oraclom ne daje tovrstnih izjav. Ostaja pa zelo zanimivo dejstvo: z zlomom pričujoče zaščite so se skupine mučile kar dva meseca -- toliko časa je namreč Office 11 na voljo v divjini....

12 komentarjev

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Office 11 samo za Microsoftove izbrance

več strani - Velikan iz Redmonda nas spet preseneča. Kot ponavadi ne pozitivno, saj bo to svojo potezo verjetno povzročil sive lase predvsem poslovnim uporabnikom. Za kaj torej gre?

Kot poročajo tukaj in tukaj, se je Microsoft, ki je pred dobrim tednom poslal beta testerjem Office 11 (naslednika Office XP), odločil, da požene voz operacijskih sistemov naprej, in da bodo lahko uporabniki namestili nov pisarniški paket samo na računalnike z Windowsi 2000 s servisnim paketom SP3 in pa na Okna XP. Sicer je namera lahko tudi dobronamerna, vendar pa tržni analitiki ugotavljajo, da bo to povzročilo predvsem jezo pri večjih uporabnikih, ki bodo plačevali še večje licenčnine. Ali pa, kot napovejuje drugi, uporabili alternative, kot je npr. OpenOffice.

Sicer pa to ni prva takšna Microsoftova poteza, saj je že dolgo znano, da Offica XP uporabniki niso mogli namestiti na Okna 95.

Hvala pa PicNiKu, ki nas je opozoril na novico.

Kaže, da je voz napredka hiter. Microsoft mora paziti, da ne bo sam padel z...

4 komentarji

Office 11 Beta 1 je tu

The inquirer - Microsoft je danes predstavil prvo uradno beta različico svoje nove inačice pisarniškega paketa Office, ki tokrat nosi že številko 11. Končna verzija naj bi se pojavila enkrat v sredini prihodnjega leta. Največja novost, ki jo Microsoft tudi promovira, je vsekakor izboljšana uporaba ter podprtost XML, za vse dodatne informacije ter novosti, pa skočite na to stran!

4 komentarji

Microsoftove igrače

Microsoft - Microsoft je tudi za Windows XP izdal PowerToys paketek, tokrat se mi zdi celo rahlo zanimiv. Hiter pregled meni zanimivejših novosti:
  • Open Command Window Here: omogoča, da v Raziskovalcu odpreti mapi odprete ukazno vrstico. Jok, kdaj je že to imel KDE (da o kakšnih 'zgolj' window managerjih ne govorim)
  • Tweak UI: nujnek
  • Power Calculator: podpora funkcijam. Sicer rahlo neroden, a vseeno zelo priporočljiv nujnek.
  • Virtual Desktop Manager: dediščina iz Linuxovih WMjev? Stvar (vsaj meni) deluje počasi ter rahlo nerodno.
  • Zamenjava za preklopni (alt+tab) meni: bolj grafično (kot Start meni okrancljano) okno, ki poleg imena ter ikone programa prikaže še njegovo sliko. V redu, če je odprtih več IEjevih oken, saj vidimo predogled, vendar stvar (zopet: vsaj meni) deluje neznosno počasi.
Priporočam, saj se neljube stvari (recimo 'Alt-Tab replacement') dajo izločiti že ob inštalaciji. Klik!

12 komentarjev