»

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete

Stare količine in cene za paket Itak Džabest

vir: Mobitel
Mobitel - Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.

Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih...

224 komentarjev

Težavni še Crucialovi SSD-ji

Težavni pogoni

vir: AnandTech
AnandTech - Tokrat se je težaven pogon znašel v rokah izredno izkušenega uporabnika, Ananda Shimpija, ustanovitelja AnandTecha. Njegov Crucial RealSSD C300 je nekega lepega dne preprosto prenehal delovati in na prav vsakem sistemu, v katerem ga je preizkusil, povzročil, da se je pri zaznavanju pogonov sistem enostavno obesil. Po pogovoru s Crucialom je razkril, da gre za napako v Firmware-u, ki povzroči zelo počasen zagon samega pogona. Dobra stran te novice je, da naj bi bili podatki na varnem in ponovno dosegljivi, ko bo Crucial izdal popravljen firmware. Z nadomestnim pogonom je Anand žele preizkusiti še dandanes zelo popularno funkcijo TRIM, ki pa začuda ni delovala. Zadnjih ~50 GB 256-gigabajtnega pogona je...

22 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

SCSI, da ali ne?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spisali drugi del zanimivega članka, v katerem se ukvarjajo z najnovejšo SCSI320 tehnologijo trdih diskov. V drugem delu članka so se posvetili predvsem praktičnemu delu testa, saj so tokrat teorijo pustili ob strani in v testnih programih dejansko preizkusili Seagateove Cheetah 15K.3 trde diske v različnih pogojih. Kaj so ugotovili? Zaradi samega SCSI320 standarda ne boste pridobili skorajda ničesar, saj med sodobnimi SCSI standardi ni večjih razlik, medtem ko se od klasičnih ATA diskov disk komajda razloči. Glede hitrosti, kakopak. Test.

0 komentarjev

Raptorji naprodaj

X-Bit Labs - Western Digital SATA-150 disk poimenovan Raptor, ki so ga predstavili že v februarju, je sedaj dosegel stadij masovne proizvodnje in prodaje, poročajo. Dobavljiv je s kapaciteto 36 GB, plošče pa se vrtijo z 10.000 rpm. Deklariran dostopni čas znaša 5,2 ms, poprečni čas MTBF 1,2 milijona ur. Cena se trenutno vrti med 165 in 180 dolarji. V Sloveniji ga še pričakujemo. Več o tem.

4 komentarji

Maxtor vs. WD

Tom's Hardware - Ti dve podjetji že kar nekaj časa tekmujeta na področju trdih diskov. Tokrat so si na Tom's Hardware to tekmovanje ogledali pri velikosti 250 GB. Oba diska imata v sebi plošče, izmed katerih vsaka vsebuje 80 GB podatkov, hitrost vrtenja pa dosega 7200 obratov na minuto, kar je že stalna praksa. Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Prišli so do zaključka, da sta oba diska izvrstna in da nas bo pri izbiranju čakala težka naloga.

4 komentarji

Za dolgo sobotno branje

X-Bit Labs -

Za dolgo sobotno branje še tale članek, ki je resnično obsežen, saj se bohoti kar na triindvajsetih straneh. Na X-Bit Labs so si ogledali namreč Nvidiino NV30 stvaritev s pravim imenom GeForceFX5800 Ultra. Na vseh teh straneh so si kartico ogledali z vseh možnih stališč in preizkusili v vseh programih, ki si ji je moč zamisliti. V članku so bili s kartico zadovoljni, saj prekosi ATI-jevo najmočnejšo kartico -- Radeona 9700 PRO. Tako v zmogljivostih kot v ceni. Klikot!

7 komentarjev

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

Nov disk

X-Bit Labs - Diskovni gigant Western Digital je danes, dan pred pričakovanji, objavil izid svojega novega trdega diska. Družina se bo imenovala WD Raptor, njihova posebnost pa bo, da se podatkovne plošče vrtijo s kar 10.000 rpm. Diski sicer podpirajo popularen SATA vmesnik, a ne veselite se prehitro. Namenjeni so le strežnikom in zmogljivim okoljem, v domačih računalnikih pa jih boste zagledali le redko. Še tehnikalije: 36 GB podatkov na ploščo, 10.000 rpm, podpora ATA150 (SATA), petletna garancija ter 1,2 milijona ur MTBF. O ceni še ni podatkov. Klik!

13 komentarjev

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev

Dirkač med diski

X-Bit Labs - Če veljajo Western Digitalovi diski z 8 MB predpomnilnika za alfainomega v IDE svetu, si lahko danes ogledate test prvaka v SCSI svetu. Na X-Bit Labs so si namreč danes ogledali Seagetov disk imenovan Cheetah X15 36LP U320, ki pomete z vsemi IDE diski. Vse te kratice v imenu vam povedo, da gre za disk nove generacije vmesnika Ultra320 SCSI, ki naj bi dosegal povprečne prenose kar 60 MB/s unbuffered, kar je ogromno. Če vas zanima, kakšnega diska navadni smrtniki še nekaj časa ne bomo imeli, klik!

11 komentarjev