»

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

Athloni na 333 MHz vodilu - več podatkov

The inquirer - Med brskanjem po The Inquirerju sem naletel tudi na to zanimivo novico, ki malce bolj obravnava prihodnje AMD-jeve Athlone, ki bodo po novem delovali na 333 MHz (166 MHz DDR) vodilu. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi bili po poročanju AMD-ja kanček hitrejši od različic na počasnejšem vodilu, tako v igrah, kot tudi v ostalih programih. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi nemoteno delovali tako na KT333, kot tudi na naborih KT400 in KM400. Novo vodilo pa ne bo edina novost prihajajočih Athlonov, saj bosta različici 2800+ in 3000+ vsebovali tudi 512KB L2 predpomnilnika (jedro Barton). Kako se bodo novi Athloni obnesli v praksi, pa bomo lahko videli že 7. oktobra, ko bo na prodajne police prispela različica 2700+.

4 komentarji

AMDjevi novi procesorji

X-Bit Labs - AMD je imel predstavitev svojega dela in na njej so kazali svoje nove procesorje. Izbranci so tako lahko vrgli uč na dva serverja, ki sta imela za centralni procesni enoti 64-bitna Sledgehammerja (Opteron) in dve delovni postaji zgrajeni okoli ClawHammerjev. Uporabljali so 64-bitno verzijo Windows Server in celo 64-bitni Internet Explorer. Eden od namenov prikaza je bil tudi prikazati združljivost in dobro sodelovanje z 32-bitnimi aplikacijami. Če vas zanima več: klik ali klik.

Povedali pa so še nekaj o novih 32-bitnih procesorjih s Thoroughbred jedrom. Le-ti naj bi bili hitrejši od Palominov pri istih frekvencah. Vprašanje je le, če jim verjamemo. Sicer je pa vse že pripravljeno, le še marketing mora dati zeleno luč, da bo stvar izšla.

0 komentarjev

Nagrade na področju polprevodnikov

The Register - Microsoft je po mnenju Microprocessor Report's Analyst Choice Awards v preteklem letu naredil najboljši skupek tranzistorjev za igračkanje, in sicer svoj X-box.
Sicer priznavajo, da imata veliko vlogo sicer Intel in Nvidia, ki sta verjetno naredila tudi najbolj umazano delo, vendar kaj hočemo, izdelek je še vedno Microsoftov
V kategoriji stežnikov in delovnih postaj je pa svoje 64 bitne procesorje nagrado dobil Intel.. Kot poročajo na The Registerju, sta to le dve nagradi, za ostalih sedem pa je potrebno še počakati.

0 komentarjev

DELL ne bo več prodajal Itanium procesorjev

AnandTech - DELL je prekinil s prodajo svojih Itanium sistemov. Ta korak DELLa je velika izguba za Intel, saj je sedaj le ta ostal brez prodajalca za svoje 64 bitne čipe. Po dolgih letih čakanja se je v tem letu Itanium končno pojavil, vendar pa ni požel pretiranega uspeha, saj je bila prodaja procesorjev zelo majhna. Bolj natančno, v tem letu je bilo razposlanih okoli 1700 Itanium domačih sistemov in 2600 strežnikov različnim OEM partnerjem po celem svetu. 2601 strežnikov je bilo razposlanih v tretjem četrtletju. Izmed teh, je bilo prodanih manj kot 500. Kljub tem številkam pa je Intel zadovoljen s prodajo in pričakuje porast prodaje v naslednjem letu.

0 komentarjev

Naslednik PCI vodila

Slo-Tech - PCI vodilo je že dolga leta standard v računalniški industriji, toda počasi je potrebno narediti prostor za novo tehnologijo. Zadnje čase smo lahko opazili najave nekaterih novih vodil, ki naj bi nasledila PCI vodilo in če vas zanima, kaj nam vsaka posebej obljubja, je ta članek na PC Questu prava stvar. Sicer je zadeva visoko špekulativna, ker nihče ne more predvideti kaj in kako bo nasledilo PCI, toda vseeno gre za zanimivo in informativno branje. Še nekaj let... in imeli bomo praktično uporabna vodila s prepustnostjo, ki se bo merila v Gigabitih na sekundo. Juhej in hvala Vomu.

2 komentarja

EV6 se poslavlja, prihaja NUMA

EBN - Ko smo že pri serverskih procesorjih... AMD se je svojega 64 bitnega SledgeHammerja lotil precej resneje kot Intel Itaniuma in procesor je redno deležen zanimivih inovacij. Zadnja izboljšava je, sodeč po tej novici, novo vodilo. EV6 očitno ni dovolj dober za AMDjev novi procesor in tako so sprojektirali popolnoma novo vodilo z imenom NUMA (Non-Uniform Memory Access). Če vas zanimajo podrobnosti okoli tega vodila si kar poglejte zgornji link, povem naj le, da bo zadeva podpirala povezovanje osmih ali več procesorjev (seveda vsak s posebnim vodilom in ne deljenim, kot je slučaj pri Intelu), zgrajena pa je okoli LDT kontrolerja.

0 komentarjev

Bo AMD opustil EV6?

The Register - Kot najbrž veste, je EV6 procesorsko vodilo, ki ga uporablja AMD za Athlone/Durone, razvili pa so ga za procesorje Alpha. Toliko zgodovine, sedaj pa napovedi za prihodnost - AMD bo za svoj 64 - bitni procesor uporabil drugo vodilo, ki sliši na ime NUMA (huh?). Zadevščina naj bi bila še posebej uporabna v večprocesorskih sistemih, saj bo v le - teh imel vsak procesor svoje vodilo do RAM - a, ki ga bo lahko do 4 GB, torej si procesorji ne bodo delili istega vodila.Čakajmo in videli bomo. Kdaj? Kdo ve...

1 komentar