»

Dellovi črnilci glukoze

Dell - O ameriškem Dellu zadnje čase res pišem le v smislu njihovega širjenja na nove trge in napovedi uresničevanja raznovrstnih načrtov (recimo recikliranje tiskalnikov in opreme).

Danes so pričeli s prodajo svojih lastnih (po obliki so prav nesramno podobnim nekim drugim) tiskalniških izdelkov. Serija obsega male vse-v-enem izdelke, laserske tiskalnike in izdelke, pripravljene na vklop v omrežje. V Sloveniji jih -- sodeč po napovedih za nove prenosnike -- lahko pričakujemo v roku kakšnih dveh mesecev, do takrat pa jih lahko občudujemo na Dellovi spletni strani.

3 komentarji

Dellove nove kištice

Slo-Tech - O Dellu poročamo nemalokrat: veljajo za eno najbolje poslujočih podjetij (rezultati v času recesije so bili za večino ostalih podjetij sanjski), svoj sortiment nenehno širijo (naj spomnim na pred nedavnim izdane dlančnike Axim), hkrati pa njihovi izdelki veljajo za ene najbolj ugodnih, kar dosegajo z minimiziranjem posrednikov med proizvajalcem in kupcem -- no, roko na srce, to za Slovenijo ne drži preveč.

Seriji Inspiron (2-, 4-, 8-) so tokrat dodali izdelke 1100, 5100 in 8500. Vsi se ponašajo s klasičnimi Dellovimi kvalitetami, torej predvsem dobrim zaslonom in tipkovnico, dasiravno tudi tehnikalije niso skromne. Novinci prinašajo tudi prenovljen design; ta se tako odmika od že zastarele (a vseeno lepe) temne 'kovčkaste' oblike k trenutno bolj moderni sivi rahlo zaobljeni škatli (spominja na Applove PowerBooke?). Klik!

V Slovenijo naj bi prvi primerki pricurljali predvidoma v roku kakšnega meseca.

1920 x 1200 pikic.

1 komentar

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

Dell se vrača v črno

The inquirer - Kljub temu, da vsi informacijski tehnologiji napoveduje izgube in recesijo, še obstajajo podjetja, ki temu kljubujejo.

Tako sem danes na Inquirerju našel podatek, da naj bi Dell v tretjem kvartalu imel za 9,1 milijarde ameriških dolarjev prometa, kar je 200 milijonov več, kot so napovedoval analitiki. To še niti ni tako pomemben podatek, bolj je zanimivo to, da jim je uspelo zmanjšati stroške poslovanja za celo milijardo US$, in to brez odpuščanja. Celotna prodaja je od Q2 zrasla kar za 22%. Razliko je prinesla racionalizacija poslovanja in lastna mreža prodaje.

V primerjavi s HP-jem (ki mimogrede planira velika odpuščanja), ki je zelo odvisen od posrednikov, lahko Dell svojo dejavnost izvaja bolj svobodno. Temna plat vsega pa je, da nameravajo del proizvodnje seliti na Daljni vzhod. Še en made in China, očitno...

Podrobnejši opis pa najdete tukaj. Za razliko od prve objave ima ta zgolj več številk.

0 komentarjev