»

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

The inquirer - Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri...

94 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, julij 2003

X-Bit Labs - Tajvanski računalniški gigant se očitno še naprej odlično drži. Še sveži Viini poslovni rezultati za pretekli mesec namreč kažejo, da so prodali za skoraj polovico več kot mesec poprej -- 48 milijonov dolarjev namesto 33. Vse žal ni tako rožnato, saj se dohodki od prodaje, če jih primerjamo z lanskim julijem, hitro znajdejo na negativni skali; letos so prodali za slabih devet odstotkov manj. No, če se bo novo čipovje za Opterone dobro prijelo, lahko računamo še na povečanje teh številk. Več o tem.

0 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

Athloni 64 najkasneje septembra

DigiTimes - Nedavno smo poročali o špekulacijah, da naj bi AMD predstavil svoj 64-bitni procesor Athlon 64 prav ob koncu septembra v San Franciscu. Danes so se na spletu pojavile dodatne informacije tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki te trditve še krepijo. Pravijo namreč, da jim je AMD obljubil, da bo začel prve primerke dotičnih procesorjev pošiljati na Vzhod že avgusta, tako da bodo imeli izdelovalci plošč dovolj časa za izdelavo kvalitetnih plošč, medtem ko lahko prve masovne pošiljke pričakujemo koncem leta. Že zdaj velja omeniti, da bo za Athlone 64 dosotopna kopica čipovij, saj si želijo kos te pogače odrezati prav vsa velika podjetja v tem poslu. Več o tem.

12 komentarjev

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant VIA Technologies je včeraj objavil poslovne rezultate letošnjega februarja. Tokrat so bili sicer nadpoprečno skopi, saj podjetje uradno rezultatov sploh ni komentiralo, tako da so posredovali le številke. Dohodki od prodaje so prejšnji mesec znašali slabih petdeset milijonov dolarjev, kar je 18 % manj kot januarja letos in kar za četrtino manj kot v februarju preteklega meseca. Zakaj takšno drastično znižanje, ni natančno znano, a lahko domnevamo, da je Vii lep kos pogače odžrla Nvidia s svojim Nforce2 čipovjem. Povezava!

0 komentarjev

Poslovni rezultati Tajvancev

X-Bit Labs - Tajvanski izdelovalci matičnih plošč in ostalih računalniških pritiklin so objavili svoje poslovne rezultate za prvi mesec letošnjega leta. Najvišjih povečanj prodaje so se veselili pri ABIT, EPoX, MSI in DFI; nekoliko manj veseli so bili pri ECS in USI. Sicer pa, oglejte si preglednico.

Dohodki tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč (v milijonih dolarjev)
podjetje januar 2003 december 2002 mesečna rast
ASUS 183,72 155,34 11,1 %
ECS 160,6 162,04 -0,9 %
MSI 167,36 129,58 29,2 %
Gigabyte 84,86 84,46 0,5 %
USI 70,3 85,5 -17,8 %
AOpen 43,6 39,8 9,5 %
ABIT 29,76 7,33 305,9 %
Shuttle 16,27 14,59 11,6 %
Biostar 15,75 16,05 -1,8 %
Albatron 13 9,9 31,4 %
Chaintech 11,64 10,64 9,5 %
EPoX 11,25 7,94 41,7 %
Jetway 8,86 9,41 -5,8 %
DFI 7,88 6,70 17,6 %
Acorp 6,47 5,78 11,9 %
SOYO 4,05 6,24 -35 %

Izvirna novica.

5 komentarjev

Na proizvodnjo grafičnih kartic se pripravlja tudi EPoX

X-Bit Labs - Značilnost številnih proizvajalcev matičnih plošč je, da se zaradi dejstva, da je izdelava matičnih plošč precej podobna "štancanju" grafičnih kartic odločijo, da se preizkusijo tudi v izdelovanju tiskanega vezja, ki ne vsebuje North in Southbridga, ampak čisto pravo grafični čip. Takih proizvajalcev je kar nekaj: med stare mačke spadajo ABIT, MSI in ASUS, med malce mlajše pa ECS, Leadtek, Soltek in še kakšen. V bodočem pa se utegne novincem pridružiti tudi EPoX, ki ga mnogi poznajo po izjemno kvalitetnih in navijalcem prijaznih ploščah. EPoX naj bi svojo prvo serijo grafičnih kartic predstavil aprila. Dobavitelj čipov zaenkrat še ni znan, vendar pa bi to najverjetneje utegnil biti ATI, ki je obnorel številne tajvanske proizvajalce. Po dobrem sklepanju X-bitov sodeč, bi napoved utegnila biti kar korektna, čeprav je napovedovanje prihodnosti velikokrat nehvaležen posel ....

0 komentarjev

Dual Athloni v začetku junija

The inquirer - Sodeč po tej novici v The Inquirerju, lahko prve dvoprocesorske sisteme z AMDjevimi čipi pričakujemo nekje v začetku junija (po vsej verjetnosti 4. junija). Ob izidu pričakujejo podporo večih tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki bodo predstavili svoje rešitve. Točne frekvence procesorjev zaenkrat še niso znane, toda govori se, da bodo najpočasnejši tiktakali pri 1.2GHz, največji problem, ki ga bodo AMD in partnerji še morali premagati pa je poraba električne energije. Dvoprocesorske konfiguracije bodo namreč potrebovale najmanj 450W napajalnike s posebnimi 8 pinskimi priključki za matične plošče. Tudi pomnilniške zahteve so zanimive: podprti bodo le ECC registrirani DDR moduli, ki jih trenutno ponujajo pri Micronu, Corsairu in Samsungu. Še bo zanimivo...

2 komentarja

Načrtovana prodaja matičnih plošč

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili pričakovane in dejanske rezultate, ki so jih dosegli tajvanski izdelovalci matičnih plošč v preteklem letu. Sedaj pa se je pojavila tabela z načrti za leto 2001. Kljub napovedim, da naj bi se prodaja matičnih plošč v letu 2001 zmanjšala, bodo veliki proizvajalci precej povečali svojo proizvodnjo. Razlog za to leži v dejstvu, da veliki OEM proizvajalci vse bolj in bolj naročujejo iz Tajvana, pa tudi v tem, da bodo skoraj vsi selili svoje obrate na Kitajsko, kjer je delovna sila precej cenejša, kot v Tajvanu. Posledica vsega skupaj bo po vsej verjetnosti postopno zniževanje cen v letu 2001.

Proizvajalec Prodaja v 2000
(v tisočah)
Prodaja v 2001
(v tisočah)
ASUS 13,950 18,000
Gigabyte 9,800 13,000
MSI 9,000 12,000
ECS 7,600 9,880

4 komentarji