»

DVD/Divx/mp3 predvajalnik za lenobnejše

Hartware.net - Marsikdo si želi posedovati DivX predvajalnik brez ploščkosuka. S tem namreč odpade zamudno presnemavanje na CD/DVD medije. Bližnjico na tem področju ponuja sedaj tudi Yakumo s svojim Moviemasterjem. Zunanji trdi disk, ki ga polnimo preko USB 2.0, zna predvajati multimedijske vsebine tudi na TV ekranu. Za ta namen ima scart, S-video, ter digitalni in analogni audio izhod. Prežvečiti zna DVD Video, VCD, SVCD, DivX in Xvid, kot tudi mp3, wav, jpeg... Daljinec je priložen, ostali tehnični podatki v...

66 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji

Internet tudi v revnih krajih brez elektrike

vir: CNN
CNN.com - Od včeraj naprej lahko tudi v revnejši vasici, kjer nimajo ne elektrike ne telefona, uporabljajo internet. Najbrž se boste vprašali, kako je to mogoče. Prirejeni računalniki na baterije, ki se polnijo preko s kolesom poganjanega generatorja. Ena minuta vrtenja kolesa omogoča pet minut uporabe računalnika. Povezava v svet bo skupna (pet takih računalnikov bo brezžično povezanih skupaj in preko oddajnika se bodo povezovali z najbižjo bolnišnico, kjer imajo telefon). Tako naj bi bili prebivalci bolj obveščeni z novicami po svetu in cenami riža ter zelenjave -- ključnega pomena za njihovo preživetje. Klik! ...

4 komentarji

Tablete prodirajo

The Register - Kot smo na Slo-techu že poročali, je Veliki Mehki v začetku tedna izdal novo verzijo svojega zadnjega operacijske sistema, in sicer Windows XP Tablet PC Edition.

V tem tednu pa so na plano že priculjane novice, da se je že večje število proizvajalcev odločilo za proizvodnjo "tabletnih" prenosnikov. Tako so svoje izdelke že predstavili Hewlett Packard, NEC, Toshiba in Viewsonic. Prenosniki naj bi sledili dvema konceptoma, in sicer bodo na voljo klasični modeli in modeli z ločljivo tipkovnico. Kako je to praktično, presodite sami.

Vendar, kakor poročajo na Registru, ne kaže, da bodo tablet PC-ji prevzeli večji tržni delež vsaj do konca naslednjega leta. Tako naj bi v letu 2003 prodali 425.000 enot, kar predstavlja 1,2% celotne prodaje računalnikov, medtem ko naj bi do leta 2007 tablet PC-ji prevzeli 37% delež med prenosniki.

Tablet, kot kaže, ne bodo povezovali samo s farmacevti..

2 komentarja