»

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

Prvi 64-bitni virus

Mladina - Kot poroča Computer Business Review, je bil izdelan prvi 64-bitni virus, ki so ga izdelovalci protivirusnega programja poimenovali Rugrat. Ogrožene so izvršilne datoteke v sistemih s 64-bitnimi Okni, v nevarnosti pa so tudi 32-bitna Okna z emulatorji 64-bitnih Oken. Virus je napisan v zbirnem jeziku za IA64, kar namiguje, da je njegov(a) avtor(ica) kar precej vešč(a) programiranja. Kakšne posebne škode naj ne be povzročil, nakazuje pa, da proizvajalci protivirusnih programov tudi v 64-bitni dobi še ne bodo ob kruh.

Še novički v Mladini in CBR.

27 komentarjev

Tretji dan na IDF

AnandTech -

Intelov velik poslovni dogodek, Intel Developer Forum ali krajše IDF, se še vedno odvija. Kaj se je zgodilo v prvih dveh, ste lahko že prebrali, za danes pa vam je pripravljen povzetek tretjega dneva. Njegovi avtorji so ponovno AnandTech. Tokrat članek govori o mnogih novostih, ki se nam obetajo, kot so naprimer manj požrešni LCD, PCI Express, EFI kot nadomestek BIOS ... Če vas nove tehnologije zanimajo, z branjem ne odlašajte.

0 komentarjev

Kaj se dogaja na IDF

AnandTech - Včeraj smo zapisali, da je Intel pričel s svojo prireditvijo imenovano Intel Developer Forum Spring 2003. In obljubljeno vam je bilo, da vas bomo zalagali s povezavami na novosti in novicami. Tukaj imate dobršno mero AnandTechovega pisanja za začetek in za lahko večerno branje.

0 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev