»

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev

iPod nano 1 GB

vir: Apple
Apple - Apple je potihoma izdal novo različico priljubljenega predvajalnika iPod nano, ki je sedaj na voljo tudi v različici z gigabajtom spomina, ki stane $149. Pri nas bo cena okoli 40 tisoč SIT oz. 149 evrov. S tem sta se pocenila tudi oba modela Shuffle, 1 GB izvedenka sedaj stane 99, 512 MB pa 69 dolarjev. Upajmo, da bodo pocenitve opazne tudi v Sloveniji, saj so trenutne cene iPodov Shuffle skoraj dvakrat večje od tistih v ZDA.

21 komentarjev

Apple iPod tudi v avtomobilih

PC World - Apple je dosegel, da bodo trije japonski proizvajalci avtomobilov - Nissan, Mazda in Daihatsu v svoje avtomobile letnik 2006 pričeli vgrajevati povezovalna mesta za priključitev iPoda. Steve Jobs je izjavil: "We work very closely with automobile manufacturers because your car is a great place to listen to your IPod."

Sistemi bodo narejeni tako, da se bo iPod direktno povezal na zvočni sistem avtomobila. Tudi BMW, Smart, Alfa in Mini delajo na podobnih sistemih.

iCar je na pohodu [:D]

31 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Nove baterije za iPod

Zaigrajmo in zapojmo

Slashdot - Je že res, da je Applu uspela več kot čarobna poteza z izdajo predvajalnika iPod, saj je svet obkrožil skoraj tako hitro, kot kateri izmed najnovejšoh virusov. Vendar pa se mnogi pritožujejo nad kratkotrajnostjo delovanja baterije, ki zdrži le 8 do 10 ur. Po navodilih Drewa Perryja pa potrebujete samo škatlico igralnih kart in par navadnih baterij, s katerimi si lahko sami ustvarite zanimivo rešitev, ki podvoji avtonomijo baterije.

15 komentarjev

Vključi me nežno

Wired News - Wired poroča o zanimivi novi aktivnosti, ki se širi znotraj vsaj dela iPod skupnosti. Tistim, ki morda samo občasno pokukate iz sveta nalinijskih frpijk, naj namignem, da je to Applov mp3 predvajalnik, ki uživa izredno priljubljenost v Ameriki in Veliki Britaniji. Pri nas 'igračke' zaradi visoke cene še ni veliko zaslediti. Tistih nekaj uporabnikov pa boste brez težav zaznali po belih slušalkah.

Vrnimo se nazaj k z iPodi povezani aktivnosti. Med uporabniki se širi kultura deljenja glasbe. Medtem ko hodite po ulici in si na svojem iPodu nabijate zadnji album skupine The Stroj, k vam pristopi mladenka, prav tako opremljena z iPodom in iz njega izključi slušalke. Namigne vam, da se...

17 komentarjev

AK-MP3

Slashdot - Pri podjetju AudioBooksForFree.Com, ki se sicer ukvarja z objavo avdio knjig, so naredili MP3 predvajalnik v ohišju nabojnika Kalašnikova.

Naprava ima 20 GB trdega diska, 8 MB vgrajenega pomnilnika ter osvetljen LCD prikazovalnik velikosti 128 x 64 slikovnih pik. Litij-ionska baterija je že vgrajena in lahko igralnik™ poganja do 10 ur, medtem ko je za nalaganje podatkov tu USB 2.0 kabel. Kot dodatno opremo dobite v kompletu še stereo slušalke, adapter za priklop na električno omrežje ter najpomembneje - prenosno torbico v kamuflažnih barvah. S praznim diskom stane

3 komentarji

iLinuxPod

Wired News - Verjetno vas večina pozna Applov prenosni mp3 predvajalnik iPod. Najbrž pa ne veste, da je mala stvarca sposobna poganjati pravi linux.
No, tega verjetno ni vedel niti sam Steve Jobs. Programerju Bernardu Leachu na tej strani pa je uspelo priljubljeni OS spraviti na iPoda. Zaenkrat še ne zna početi nič pametnega, vendar dan ko bo funkcioniral kot pravi PDA in še kaj več verjetno ni daleč.

0 komentarjev

Prva tuja stran v sekciji "Priporočamo"

Jaz - Čeprav je sprva bilo načrtovano, da bodo v levem meniju v sekciji "Priporočamo" samo slovenske strani, se je tja prebila prva tuja. Gre za edini spletni časopis, ki ga redno in goreče spremljam, ZZZ Online. Verjetno vas večina dotično zadevo že pozna, saj vas skoraj konstantno morim ob izzidu novih številk (mimogrede, izšla je 68. številka z GPS traktorjem, pametnimi gumami in podobnimi zadevami!), toda upam, da bodo stran obiskali tudi tisti, ki je prej niso. Gre za res zanimiv časopisek, saj avtor tedensko zbira najbolj zanimive novice in podatke o raznih napol norih tehničnih "izumih" in novostih.

2 komentarja