»

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Rambus bo znova poskusil

TG Daily - Rambus je sicer bolj poznan kot izvedenec za tožarjenje, saj je s spretnimi pogodbami in tožbami mnogo proizvajalcev (notoričen primer je bil pred davnimi časi Intel) vedno znova uspel napolniti svojo mošnjo. To pot pa naj bi imeli v rokavu pravega asa in ne nove majave tožbe, pravijo, ki bo Rambus spet trdno postavil na zemljevid proizvajalcev pomnilnika.

Novi pomnilnik bo namenjen napravam, ki terjajo nizko porabo in visoko prepustnost: pametnim telefonom, netbookom in drugim prenosnim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Trdijo, da bo čip omogočal hitrost 4,3 gigabite na sekundo ali pa 537,5 megabitov na sekundo v varčnem načinu delovanja, tako da bo iz ene ploščice moč iztisniti prepustnost 17 gigabajtov na sekundo. Prototip nameravajo predstaviti na DesignConu 2009, ki se začenja danes.

Zanimivo je, da se tokrat Rambus ni odločil za trg PC-jev, temveč za trg manjših naprav, kjer so pred surovo hitrostjo na prvem mestu druge kvalitete. Prav v ta namen so razvili...

3 komentarji

Kmalu cenejši RDRAM?

The Register - Samsung je objavil, da bo kmalu začel proizvajati RAMBUS RAM z 0.17 mikronsko tehnologijo, kar posledično pomeni manjše jedro in tako tudi nižjo ceno, pa še pri višjih hitrostih bo lahko deloval - do 1 Ghz. Lepo slišat, da se bo tudi RAMBUS pocenil, ampak ali se ga splača kupiti glede na to, da je DDR za zdaj boljši?

0 komentarjev