»

Windows bodo dobili črno skrinjico

ZDNet - Kot poroča ZDNet, je Microsoft najavil, da bo v naslednjo verzijo operacijskega sistema Windows vgradil programski ekvivalent črne skrnjice, kakršno najdemo na letalih. Orodje, ki bo zgrajeno na osnovi obstoječega sistema Dr.Watson, bo v primeru napake posnelo vse programe v delovnem pomnilniku, odprte dokumente ipd., da bi lažje ugotovili, kaj je šlo narobe. Greg Sullivan iz Microsofta je zagotovil, da bo orodje uporabniku prikazalo, kateri podatki so vsebovani v poročilu in dalo možnost, da nekatere odstrani ali pa sporočila o napaki sploh ne pošlje. Vse seveda popolnoma anonimno. Pri Microsoftu so poudarili, da je to začetek poti proti dobi, ko bodo lahko vsakemu uporabniku točno povedali, zakaj se je napaka zgodila in bodisi z nasvetom ali popravkom preprečili ponovitve.

74 komentarjev

Naslednji DirectX ne bo 9.1

The inquirer - Vsi, ki so kadarkoli delali z računalniško grafiko ali igrami na win32 platformi, poznajo DirectX, saj je nenazadnje to najbolj razširjena tovrstna knjižnica med izdelovalci iger. Tokrat sicer še ne poročamo o najavi novega DirectXa, ampak le o spremembi načina poimenovanja verzij. Kot kaže, 9.1 (kot je večina ljudi v stroki pričakovala) še ni na vidiku, naslednja verzija se bo tako imenovala DirectX 9.0c. Treba je poudariti, da ne gre za ravno izdaten korak naprej, kar je morda tudi razlog za spremembo imena. Obeta se nam le že dolgo pričakovana popolna podpora osenčevalnikov 3.0 vključno s HLSL (higher lever shading language) in vedno prisotno odstranjevanje hroščev.

2 komentarja

IBM najavil clusterski sistem z Opteroni

InfoWorld -

Da AMD z Opteroni misli smrtno resno, je bilo jasno takoj ob njihovi predstavitvi. Vprašanje je bilo le, ali bodo procesorje v svojih rešitvah uporabili tudi veliki sestavljalci računalniških sistemov. Kot kaže, bodo.

IBM je v torek že razkril, da bodo to jesen v prodajo poslali svoj clusterski sistem, ki bo temeljil na Opteronih. Demonstracijski model, ki so ga prikazali, sestoji iz dveh 1,8 GHz AMD 244 procesorjev. IBM je še poudaril, da bo jeseni na voljo veliko modelov z različno močnimi procesorji in z različno "dodatno" opremo. O ceni še niso želeli govoriti, dejali so le, da bo primerljiva s cenami modelov z Itaniumi. Več o tem.

6 komentarjev

NV35 uradno prihodnji mesec

X-Bit Labs -

Tajvanski mediji poročajo, da bo Nvdiin grafični procesor naslednje genarcije, NV35, uradno predstavljen naslednji mesec, prav kmalu po tem pa naj bi se tudi pojavil na prodajnih policah, tako da očitno ne bo šlo za t.i. paperlaunch.

Verjetno se še spomnite, da je bilo nekončno verzjo tega čipa moči videti tudi na CeBIT-u, ko je Nvidia poudarila, da za pričetek masovne prodaje potrebuje okrog sto dni. Ako malce pošpekuliramo, lahko torej v začetku maja omenjeno kartico že pričakujemo. Kartica bo v glavnem zgolj nadgradnja in posodobitev že izdane NV30 z eno bistveno spremembo. Prinesla bo 256-bitno pomnilniško vodilo, ki naj bi doprineslo dobršne pospeške. Klik!

4 komentarji

Želite videti izvorno kodo Windows?

Australian IT -

Ste debelo pogledali? Da, izvorna koda Windows je ena najbolj varovanih skrivnosti sveta (no, ja), sedaj pa se kani zgoditi, da bomo dopoli vpogled vanjo. "Hum?" bi rekli pravi Štajerci.

Torej Avstralci so pod okriljem svojega vladnega zaščitnega programa ponudili šestdesetim organizacijam vpogled v izvorno kodo Windows XP, 2000, CE ter .Net. Microsoftov tiskovni predstavnik Alex Mercer je poudaril, da je program v osnovi brezplačen, a se morajo organizacije strinjati z vrsto določb in dogovorov, da dobijo izvorno kodo. Spoštovanje intelektualne lastnine, pač. NATO in Rusija sta dogovor že podpisala, ostali pa to nameravajo stori kmalu oz. z Microsoftovimi besedami, pogajanja so pri koncu. Originalna novica.

2 komentarja

Kaj doprinese ravnanje po navodilih...

Tech Patrol - Whoa, ta je pa bosa... Človek je sledil navodilom, kako iz svojega Geforcea 256 odstraniti hladilnik... Večkrat je poudaril, da se je ravnal TOČNO po navodilih, nastalo je pa tole: Če pogledate bolj podrobno boste opazili, da se hladilnika drži aluminijast pokrov od čipa... Ergo, še ena skurjena kartica... Za popolno dokumentacijo te žalosti kliknite sem.

2 komentarja