»

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

DDR-II prihaja

X-Bit Labs - Dejstvo je, da si DDR-II pomnilnik nezadržno utira pot v domače računalniške sisteme. Včeraj je tako podjetje Samsung Electronics objavilo, da so kot prvi na svetu sploh pričeli s proizvodnjo gigabajtnih DDR-II modulov, ki so sestavljeni iz 512 megabitnih DDR-II čipov.

Pomnilnik bo deloval pri delovni napetosti 1.8 V in delovni frekvenci 533 MHz. Dobavljivi bodo tudi 633 MHz-moduli, ki bodo namenjeni zahtevnejšim omrežjem in ostalim posebnim okoljem. A vendarle ostaja vprašanje, kdo ta trenutek tak pomnilnik sploh potrebuje, glede na to, da trenutno še ni platforme, ki bi ga podpirala. Novica.

1 komentar

SATA krmilniki

DigiTimes -

VIA Technologies je pred kratkim, natančneje v petek, napovedala svoj nov RAID/SATA krmilnik, imenovan VT6420, ki bo bržčas še bolj razplamtel vojno med izdelovalci le-teh na tem področju. Krmilnik bo podpiral osnovne RAID različice (RAID0, 1), star paralelni ATA133 in nov SATA. Predstavili ga bodo marca v Hannovru na tamošnjem CeBitu, z njegovo proizvodnjo pa bodo začeli aprila. Prav tako namerava VIA takrat pričeti z masovno proizvodnjo svojega novega južnega mosta za matične plošče, VT8237, ki bo imel SATA podporo že vgrajeno.

Konkurenca kakopak ne počiva. Viin veliki rival SiS že pripravlja protiudarec s svojim SATA čipom, ki se zaenkrat kodno imenuje še 180. Njegova masovna proizvodnja se bo pričela najkasneje maja.

Ustrezne rešitve bodo ponujali ostali proizvajalci strojne opreme. ITE Tech naj bi svoj PATA/RAID krmilnik ponujal za štiri, Promise Technology pa svojega za šest dolarjev. Tudi VIA in SiS bosta svoje rešitve cenila največ na štiri dolarje. Klik!

1 komentar

OCZ PC3200 pomnilnik

Tweak Town - Pomnilnika današnje dni kar nimamo dovolj. Predvsem pomemben je pri operacijah z velikimi datotekami, njegova kvaliteta pa je pomembna pri navijanju. OCZ proizvaja ene izmed najboljših pomnilniških ploščic na obličju Zemlje. So zelo priljubljene med vsemi, ki hočejo iztisniti iz svojega računalnika vsak poslednji "hitrostni atom". Na Tweak Town-u so stestirali OCZ Dual Channel PC3200 EL DDR SDRAM . Že iz imena izvemo, da je pomnilnik namenjen dvokanalnemu delovanju, saj v paketu dobimo dve ploščici pomnilnika. V sinhronem delovanju je največja prednost tega sistema v hitrosti. Seveda je ta opcija na voljo le z nForce II in Granite Bay ploščami.

6 komentarjev

DDR-II zamuja

EBNS - Po poročanju EBNS DDR-II pomnilnik očitno še ne bo prišel tako kmalu, kot smo si mnogi želeli. Njegova masovna proizvodnja naj bi se namreč začela šele sredi leta 2005, kar je kar leto pozneje, kot so sprva načrtovali. Takšno odločitev so sprejeli izdelovalci pomnilnika na zadnji konferenci. Poglavitna razloga za zamudo sta po njihovih besedah prepočasno potrjevanje novih standardov (spomnimo se DDR400) ter zavlačevanje proizvajalcev matičnih plošč, ki s trenutnim pomnilnikom svoje izdelke odlično prodajajo. Zaenkrat. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj za vraga pomeni DDR-II?

Lost Circuits -

Vam zgornje vprašanje deluje nekoliko znano. Da, računalniški uporabniki so nenehno obkroženi z goro kratic tehnologij, za katere sploh ne vedo kaj predstavljajo, kaj šele da bi vedeli katere prednosti omogoča kakšna tehnologija. In DDR-II je zagotovo taka. Vsi pričakujemo dvokratno povišanje hitrosti, nihče pa se ne vpraša na račun česa? Je DDR-II torej res dvakrat hitrejši od navadnega DDR ter štirikrat hitrejši od SDR? Zakaj potem takšno ime?

No, na vsa ta vprašanja so se odločili odgovoriti na LostCircuits, kjer so spisali članek, ki se sicer ukvarja z različnimi vrstami računalniškega pomnilnika, prednost pa nedvomno daje DDR-II. Če vas torej zanima, čemu so DDR-II poimenovali tako, kot so ga, utegne biti ta članek izvrstno branje za vas.

5 komentarjev

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

ATI z DDR-II pomnilnikom

X-Bit Labs - Vse kaže, kot da želi ATI trenutno porušiti in sesuti vse, ki se mu postavljajo na pot na trgu grafičnih kartic. Kljub temu, da imajo trenutno najhitrejšo kartico sploh ter še mali milijon njenih izvedenk za manjše vsote, so se danes lotili naslednjega velikega projekta. Danes je namreč kanadski velikan predstavil svoje prve grafične kartice, ki uporabljajo DDR-II pomnilnik, naslednik trenutno uporabljanega DDR. Kartice se zaenkrat še kodno imenujejo (kako izvirno) DDR-2M. Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi ATI začel prodajati svojega Radeona 9700 Pro sparjenega z DDR-II pomnilnikom natanko ob splavitvi konkurenčnega NV30. Prav tako naj bi pripravili inačico 9500 z DDR-II, medtem ko o verziji 9000 s tem pomnilnikom še ni nobenih informacij. Klik!

7 komentarjev

Rambus spet načrtuje

Extremetech - Nekaj časa nazaj smo objavili Rambusove načrte za bližnjo prihodnost, podjetje pa se je nedavno izjasnilo tudi glede naslednjih petih let. V teh letih bodo postopoma povečevali prepustnost svojega pomnilnika. Leta 2002 bodo tako na voljo PC1066 moduli (1066MHz), leta 2005 pa PC1200 (1200MHz). RDRAM pomnilnik bo tedaj dosegel prepustnost ogromnih 9.6GB/s. Do leta 2005 bodo prav tako na voljo 16, 32 in 64 bitni RIMM moduli, namenjeni drugačnim tržiščem. Da pa bo RDRAMu precej padla cena (tako pravijo oni), pa bodo poskrbeli trije veliki pomnilniški proizvajalci: Samsung, Toshiba in Elpida.
Ti načrti vsekakor izgledajo precej logični in jim gre kar verjeti, glede znižanja cen pa bomo še videli. Glede na trenutno neverjetno nizke cene DDR in SDR pomnilnika jih namreč čaka težko delo. Več tukaj.

0 komentarjev