»

Bo Telemach (Liberty Global) kupil T-2?

RTV Slovenija - Po poročanju RTV Slovenija naj bi se ameriška družba Liberty Global, nam verjetno bolj znana po njihovem slovenskem ponudniku internetnih storitev UPC Telemach, ogrevala za nakup telekomunikacijske družbe T-2. Poslovni pogovori naj bi že potekali; ker pa so v igri velike številke, govori se o kar 2 milijardah razpoložljivih sredstev Liberty Globala, naj bi ti trajali dlje časa. Poleg tega naj bi bila problematična tudi neskladja v zvezi s ceno podjetja T-2. Njihov večinski lastnik, Mariborska škofija, jo je namreč zastavil okoli trikrat višje, kot so trenutno Američani pripravljeni plačati. T-2 naj bi na drugi strani kritično potreboval svež kapital. Novico povzema tudi Delo.

42 komentarjev

Telemach uspešno prodan

Telemach - Znan slovenski kabelski operater in ponudnik kabelskega interneta, Telemach, je dobil novega lastnika. Od investicijskega sklada EMP, družine Meglič, Gorenja, podjetja BTC in Slovenskih železnic ga je odkupilo ameriško podjetje United Global Com. Posel je bil sklenjen prejšnji petek in potrjen predvčerajšnjim, vreden pa naj bi bil približno enainsedemdeset milijonov evrov. Vodilni v Telemachu so glede prodaje optimistični in napovedujejo tršo konkurenco ostalim ponudnikom na slovenskem trgu ter posledično boljši razvoj. Vsekakor upamo, da se bodo vizije uresničile, če vas zanima originalna novica, jo preberite tukaj.

United Global Com se sodeč po svojem optimizmu o smotrnosti investiranja v slovenski trg niso pozanimali pri Western Wireless.

38 komentarjev

Telemach nadgradil povezavo s SiOLom

Telemach - Pri največjem kabelskem operaterju v Sloveniji so sporočili, da so nadgradili še zadnjo 100 megabitno medomrežno povezavo, tokrat s SiOLom, s čimer bodo uporabnikom obeh omrežij olajšali delo in pospešili prenos podatkov. Telemach ima po novem lastne medomrežne povezave z ostalimi internetnimi ponudniki. Če se ozremo na mnenja uporabnikov v našem forumu, pa se s pozitivno oceno delovanja Telemacha ne moremo strinjati. Če preberemo njihovo sporočilo za javnost, kjer omrežje označujejo kot "Sodobno zasnovano in tehnološko napredno omrežje", dobimo občutek, da gre za dve podjetji -- Telemach in Telesmeh, kot mu pravijo nezadovoljni uporabniki. Naj samo spomnimo na javno repliko enega od ljubljanskih podjetij (zoper raziskavo Financ o prednosti kabelskega interneta pred ADSL tehnologijo), ki je s Telemachom vse prej kot zadovoljno. Mnenja se seveda trejo v našem forumu.

14 komentarjev

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

Anonimka tokrat proti direktorju SiOLa

Finance - V zadnjih dneh so v slovenski politiki aktualne anonimne prijave o domnevnih zlorabah in napakah odgovornih na vodilnih položajih. Tokrat je v primežu Miran Kramberger -- direktor SiOLa in član Telekomove uprave. Anonimko ( originalni zapis) so naslovili na sam državniški vrh, celo na Cerkev. Avtor anonimke gospodu Krambergerju očita obvladovanje celotnega telekomunikacijskega trga, neenakopraven položaj SiOLa na trgu, brisanje meje med SiOLom in Telekomom (prevzemanje poslov s strani SiOLa od Telekoma) in nenazadnje dajanje 50-70 odstotnega popusta SiOLu od Telekoma. In še bi lahko naštevali. Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar bo zahteval pojasnila, a je danes zanikal odstavljanje Krambergerja.

7 komentarjev

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Finance - Pred kratkim so v časniku Finance pisali o primerjavi med ponudbo kabelskega interneta in ADSL dostopa v Sloveniji, pri čemer so ugotovili, da je ADSL manj ugodna možnost. Mnenje o njihovi ugotovitvi prepuščam vsakemu posebej, na voljo pa je tudi že dokaj obširna tema o dotični razpravi v forumu.

Na avtorja omenjene primerjave pa se je javno opogumil replicirati gospod, katerega podjetje (naročnik Telemach-a) plačuje slabih 50 tisočakov mesečno za 128 kbit/s. Telemach je omenjeno hitrost obljubil za promet s tujino, medtem ko za promet po Sloveniji kar 10 megabitov (ker uporabljajo optični kabel). Meritve hitrosti v podjetju so pokazale na krepka odstopanja od "zagotovljenih" hitrosti, pritožujejo pa se tudi vsi zaposleni, ki morajo kabelske modeme redno izklapljati in vklapljati, saj ti pogosto "zmrzujejo". Posamezne prekinitve povezave s ponudnikom pa bojda trajajo tudi do 5 dni. Skoraj odveč je dodati, da so s testi ADSL povezave dosegli bistveno boljše rezultate.

Kot lahko...

12 komentarjev

Deutsche Telekom: konec monopola

Finance -

V naslovu omenjena družba je podpisala pogodbo, po kateri bo omogočala uporabo svojega omrežja 19 konkurenčnim podjetjem. Nemška zakonodaja, ki je zelo podobna naši, namreč zahteva, da nacionalni operater telekomunikacij ponudi svoje omrežje v uporabo tudi konkurenci, po zmernih cenah, seveda, ki jih bo določal regulator.

Se lahko kaj tega zgodi tudi pri nas? Spomnimo se, da se je podobna zgodba pri nas zgodila s Telemachom, ki je bil zaradi odločitve oblasti v zvezi z varstvom konkurence prisiljen oddati svoje kapacitete večjemu številu ponudnikov. Izvirna novica.

2 komentarja

Telekom bo pohrustal Telemach?

Finance - Da bi Telekom kupil Telemach, se je po Telekomovih hodnikih šepetalo že kar nekaj časa, zdaj pa so se nekateri v Telekomu očitno odločili za bolj jasno igro. Po še nepotrjenih informacijah s strani časnika Finance bodo podatke o morebitnem povezovanju, ceni in posledicah združitve predstavili nadzornemu svetu, da bo obveščen o trenutnih pogovorih.

Pogovori o združitvi (kakor se lepše reče Telekomovemu načrtovanemu prevzemu Telemacha) potekajo že dobri dve leti. Razlog, da združitve še ni bilo, je bojda previsoka zahteva lastnikov Telemacha glede cene. Za vsakega naročnika (teh ima Telemach že močno prek 120 tisoč) so namreč zahtevali več, kot so pri nacionalnem operaterju telekomunikacij pripravljeni plačati. Klik!

20 komentarjev