»

Na Nizozemsko prihaja ogrevanje na strežnike

Slo-Tech - O zamisli, da bi toploto podatkovnih centrov uporabili za segrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, smo pisali že lani. Raziskovali so jo Američani, o njej razmišljajo Francozi in Nemci, Nizozemci pa bodo sedaj začeli pilotni preizkus. Podjetje Eneco bo v pet domov namestilo svoje strežnike, katerih izpuste toplote bodo uporabljali za ogrevanje. Tehnologijo je razvil nizozemski start-up Nerdalize, ki pa seveda ni bil prvi na svetu, le prvi so jo komercializirali v tem delu sveta.

Zamisel je dobra, a je treba rešiti še nekaj težav. Strošek elektrike bo gostiteljem pokril Eneco, tako da bodo ti imeli brezplačno ogrevanje. Logika je ta, da bi moral Eneco tako ali tako plačati elektriko za strežnike (čeprav so industrijske tarife drugačne od gospodinjskih,...

22 komentarjev

Sony VAIO TX3 s samo 1.25 kg in desetimi urami avtonomije

Sony VAIO TX3

vir: Hartware.net
Hartware.net - Sony bo predstavil nov prenosni računalnik iz lahke kategorije, obljubljajo namreč, da bo TX3 tehtal zgolj 1,25 kg. Pri tej kategoriji je običajno, da je vse podrejeno čim lažji prenosljivosti (tako glede dimenzij, kot tudi teže) in čim daljši avtonomiji računalnika. Tudi pri tem modelu bo na voljo relativno majhen zaslon diagonale 11,1 palcev, z ločljivostjo 1366x768 pik.



Izbirati bo možno med dvema procesorjema. Odvisno od potreb in debeline denarnice boste lahko kupili ali Intelov Celeron M pri 1,06 GHz ali Core Solo pri 1,2 GHz. Tudi na račun danes počasnega procesorja (vendar še vedno dovolj hitrega za namen, za katerega se takšen računalnik kupi) obljubljajo avtonomijo kar desetih ur. Cena še ni znana, kot pa verjetno veste, nakup prenosnika iz...

30 komentarjev

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja

Novi mobilni procesorji iz AMDja

X-Bit Labs - AMD je danes najavil začetek prodaje svojih novih mobilnih procesorjev: Athlon 4 (Palomino) 1.2 GHz in Duron (Morgan) 950 MHz. Procesorja poleg višje frekvence nimata drugih razlik med njunimi predniki. Kljub temu pa so cene impresivne; Athlon 4 1.2 GHz stane 525 ameriških zelencev, če naročite več kot 1000 kosov, medtem ko Duron 950 MHz stane 160 dolarjev. Samo za primerjavo naj povem, da je cena Athlon MP procesorja pri 1.2 GHz 175 dolarjev in desktop Durona 1 GHz (narejen na enakem Morgan jedru) 74 dolarjev. Ampak vseeno je pa dobro vedeti, da novi Pentium III-M (Tualatin/512) 1.2 GHz procesor stane 722 ameriških dolarjev, če naročite več kot 1000 kosov, tako da zgleda novi Athlon precej poceni v primerjavi s svojim tekmecem.

3 komentarji

3D Mark 2001 in GeForce 3

Digit Life - Pri Digit Lifeu so dobili v roke GeForca 3, GeForca 2 Ultra in Radeona 64 DDR VIVO, poleg tega pa so imeli še dva Pentiuma 4, 1.5 in 1.7 (@ 1.8) GHz, Pentiuma 3 1.0 GHz in AMDjevega Athlona 1.2 GHz.

Vse to so testirali z 3D Markom 2001. Rezultati so, krhm... dih jemajoči. Kaj pravite na 5646 3D Markov pri 1024×768 v 32 bitnih bravah? To doseže GeForce 3 v družbi z, na 1.8GHz, navitim Pentiumom 4. Z Athlonom 1.2 GHz je rezultat 5014 3D Markov, s Peniumom 3 1.0 GHz pa 4692. Za primerjavo, GeForce 2 ultra doseže z Athlonom 3796, s Pentiumom 3 pa 3296 3D Markov. Ostane še ATIjev Radeon, ki nabere z Athlonom 3169, s Pentiumom 3 pa 2950 3D Markov.
Pri testu zapolnitvenih zmožnosti (prevod by Sergio, po angleško Fill Rate) in pri testu T&L enote je zanimivo da Geforce 2 Ultra doseže več pik kakor Geforce 3. Razlog za to je višja frekvenca ultre.

Sedaj pa še dva testa, ki jih druge kartice ne naredijo, ker nimajo podprore zanju. Prvi je Pixel Shader, ki je po besedah Digit Lifeovcev...

8 komentarjev

Dual Athloni pod linuxom

News Forge - Fantje z News Forga so se imeli priložnost poigrati z enim izmed redkih AMDjevih dvoprocesorskih mašin na svetu. Šlo je za Dual 1.2GHz mašino na predprodukcijski Tyanovi AMD760MP plošči z 256MB PC2100 DDR DRAMa, na žalost pa se s pošastjo niso mogli igrati dalj časa, saj je šlo za sejemski primerek. Na stroju je tekel linux in tako je edini benchmark, ki so ga lahko pognali v tem kratkem času bilo compilanje kernela. Vseeno gre za dokaj natančen test hitrosti procesorjev in sistema in moram priznati, da so rezultati, ki so jih dobili precej impresivni. Z enim procesorjem je postopek trajal 4.51 minute, z dvema pa okrogli dve minuti, kar je 147% pospešek. Whoa! Celoten članek najdete tukaj.

1 komentar

Transmeta strežniki??

2CPU - Na 2cpu sem zasledil zelo "redko" razmišljanje. Rekel je, da je pri dvoprocesorskih strežnikih zelo velika poraba energije. Za primer je navedel dual AMD Thunderbird 1.2 GHz, ki v resnici porabita veliko. Rekel je tudi, da se velika poraba energije odraža v veliko oddane toplote. Za rešitev je navedel nekaj, kar se mi (vsaj trenutno) zdi malo nesmiselno: Transmetine Crusoeje v strežnike. Navedel je, da se Crusoeji zelo malo grejejo, ampak da še niso sposobni dvoprocesorskega delovanja. Rekel je, da je zanj smiselna rešitev dve osnovni plošči s Crusoeji v enem big server ohišju. Torej dva računalnika v enem. Če vprašate mene, bi bili Crusoe procesorji zadnji, pri katerih bi sploh pomislil na strežnike. Raje bi naredil spodobno hlajenje za dual 1.2 GHz... Kaj pa vi menite? Jaz sem že komentiral...

Moje mišljenje na 2cpu:
I for one, think this is just a big no-no. For (less costly) SERVER cases I would definetely go and buy Intel p3e or an AMD TBird. Even though it consumes more power...

0 komentarjev