»

Microsoft razvija sistem za varnejšo vožnjo ob uporabi prostoročnega telefoniranja

Heise - Po svetu je prepovedano telefoniranje za krmilom vozila, v mnogo državah (v Sloveniji še ne) pa tudi uporaba tehnologije za prostoročno telefoniranje. Da bi jo bilo smiselno prepovedati, so pokazali v Microsoft Research. Raziskovalci so tam razvili sistem za avtomatično zaznavo nevarnosti v prometu, ki ob nevarnih okoliščinah avtomatično prekine telefonski klic (postavi ga na čakanje) in voznika opozori, naj bolje pazi na dogajanje na cesti. O tem pišejo v članku Hang on a Sec! Effects of Proactive Mediation of Phone Conversations while Driving.

Ugotovili so, da v najslabšem primeru telefoniranje povzroči enako slabe reflekse kakor vožnja z 0,8 promila alkohola v krvi. Zato so razvili...

24 komentarjev

Nova forenzična igrača

Vir: newscientist

vir: New Scientist
New Scientist - Forenziki so končno prerasli staromodne metode za iskanje krvnih madežev. Z novo kamero, ki so jo razvili Stephen Morgan, Michael Myrick in sodelavci z univerze v Kolumbiji, lahko sedaj kraj zločina pregledajo brez dotikanja in vidijo celo skoraj nevidne vzorce.




Do sedaj so ostanke krvnih madežev iskali s kemikalijo luminol, ki se ga je razpršilo po kraju zločina. Luminol je reagiral z železom v krvi in se modro zasvetil v temi. A luminol ima svoje muhe. Je recimo zelo strupen in lahko kri iznakazi do take mere, da se vzorci pokvarijo in ne morejo več ugotoviti DNK-ja. Najslabša lastnost luminola pa je, da reagira tudi z rjo, kavo in gaziranimi pijačami, kar prinese neželene...

10 komentarjev

Nad raka z nanočebelami

ScienceDaily - Raziskovalci z Washington University School of Medicine v St. Louisu poročajo o odkritju nove metode za spopadanje z rakastimi celicami. S poizkusi na miših so ugotovili, da vbrizganje čebeljega strupa melitina, ki je razlog za neprijetne občutke pri piku čebel, zavre rast tumorjev ali jih celo skrči. Melitin je namreč majhen peptid, ki se močno veže na celične membrane, kjer tvori pore, ki razbijejo celice in jih tako učinkovito pokončajo. V zadostnih koncentracijah uničuje prav vse celice, hkrati pa zaradi svojega mehanizma rakastim celicam onemogoča tvorbo efektivnega obrambnega mehanizma, na katere sčasoma naletijo drugi agensi.

Eksperiment so izvedli na dveh skupinah miši. Prvo so okužili z rakom dojk, drugo pa z melanomom. Po dodatku več injekcij z melitinom in nanodelci se je rast prvega tumorja upočasnila, drugi pa se je začel krčiti. Glavni izziv je dostava strupa prav v rakaste celice. Za to so uporabili tako imenovane nanočebele. Nanodelci, ki so nosili melitin, so se...

29 komentarjev

Nov Kiberpipin CD s prostim programjem

Kiberpipa - Svarun se je pretegnil na šefovskem naslanjaču in se z vzdihom resigniranega jazbeca zazrl v oblačno jutro, ki se je prebujalo iz deževne noči. Ponedeljek.
Prvi ponedeljek v mesecu. Spet bo treba krofe naredit... In vse to zaradi ene preklete stare ruske igrice.

Sosedovemu Kazimiru je namreč kako leto dni nazaj v Tetrisu zadal usoden poraz. To ni najbolj blagodejno vplivalo na njegovo (Kazimirovo, ne Tetrisovo) moralo in žmoht, ter posledično tudi ne na medsosedske odnose med zgoraj omenjenima osebkoma (ponovno naj opozorimo, da Tetrisa ni v ljubezenskem trikotniku).

Še predobro se je spominjal tistega usodnega dne...

6 komentarjev

E-tromboza

Slashdot - Dolge ure neprekinjenega sedenja za računalnikom so se izkazale kot usodne za zdravega 32-letnega moškega, ki ga je nenadoma zadela kap zaradi krvnega strdka. Podrobna preiskava je pokazala, da je preživel tudi po 18 ur za računalnikom, ne da bi vstal izza stola. Posledica je, da je prihajalo do nastajanja žilnih oblog v nogah. Konsekvenčno se je eden izmed večjih strdkov odlepil in po krvnem obtoku odplaval v srce. Omenjati, da so bile posledice usodne, je bržkone brezpredmetno.

Zdravniki sedaj opozarjajo pred to nevarnostjo in svetujejo, da enkrat na uro vstanete izza računalnika in pretegnete noge, da do neželenega strjevanja krvi ne bo prišlo. Predlagajo, da se bolezen imenuje "e-tromboza". Celoten članek.

11 komentarjev

So mobilniki res škodljivi zdravju?

Slo-Tech - O tej temi je bilo povedanega že veliko, na kratko pa lahko rečemo, da sta se oblikovala dva tabora: pro et contra. Izvedene so bile že mnoge raziskave, med katerimi so škodljivost naših gizmov tako potrdili kot zavrnili. No, najnovejša raziskava se naj bi dvignila nad laboratorijske poskuse na podganah, ter se raje posvetili na človeške celice. Ugotovili so, da mobiteli definitivno izzivajo spremembe v možganskih celicah, saj naj bi sevanje mobilnikov poškodovalo prepreko, ki bi odvračala škodljive snovi v krvi od vstopa v možgane. Posledice? Glavoboli, nespečnost ter celo Alzheimerjeva bolezen. Sicer pa povdarjajo, da so bili poskusi izvedeni v laboratorijih, kjer se zaznajo vsakršne mikroskopske spremembe, tako da naj bi bilo uporabljanje mobilnikov še vedno "varno". Eh, če ne možganski, pa pljučni, če ne pljučni, pa kožni,... Klik!

0 komentarjev

ECS No.1, ASUS No.2

X-Bit Labs - Na trgu matičnih plošč je zadnje čase kar precej živahno, saj je prodaja matičnih plošča kar opazno poskočila glede na poletne mesece. Visoke prodajne rezultate so pričakovali vsi proizvajalci matičnih plošč - najvišjega nedvomno ASUS. Vendar pa je usoda hotela, da ASUS prekine tradicijo najbolj množičnega proizvajalca matičnih plošč. Na 1. mesto se je tokrat povzpel ECS, ki ga lovci na novice poznamo predvsem po njihovi plošči na SIS735 naboru. ASUS-u je tokrat malce zmanjkalo do 1. mesta, vendar pa jim je v tolažbo dejstvo, da so še vedno proizvajalec z največjimi zaslužki, saj njihove plošče stanejo v povprečju 1.5x več od ECS-ovih primerkov. Ravno cena pa je bila usodna za prodajo, saj so cene ASUS-k poskočile v višave. Sicer pa se ASUS gotovo ne sekira preveč, saj število prodanih plošč ne igra posebno vlogo. Seveda pa ECS in ASUS nista edina na lestvici, ki so jo objavili X-bit labsi. Na tretjem mestu se je ustalil še MSI, na 4. Gigabyte, na 5. Epox in tako naprej....

0 komentarjev

Poškodbe pri pisanju SMS sporočilc?

The Register - Na The Register sem zasledil novičko, da bi lahko zaradi preveč konstantnega tipkanja po mobitelu lahko dobili nekaj podobnega kot je sindrom carpelovega tunela!
No, zaradi preveč klikanja po mobitelu (pisanja SMS sporočilc) naj bi dobili TMI (Text Message Injury). Ta "bolezen" naj bi se pojavila zaradi veliko pritiskanja po mobitelu, pri čemer delamo veliko majhnih in nenadnih gibov, ker pa so gibi majhni ne povzročajo da bi kri tekla skozi prste (kar je primerljivo z motorjem brez olja)! TMI naj bi vplival na tisoče ljudi, posebaj pa na otroke (saj ti pišejo največ SMS sporočilc). Posledica primanjkovanja krvi pa naj bi bilo boleče zatekanje ter vroč občutek na koži.
Čeprav sam napišem veliko SMS-ev (kakih 5-10 na dan ), še nisem občutil nobenega bolečega zatekanja ter vročega občutka na koži.
Če pa ima kdo izkušnje z TMI, naj se mi javi

19 komentarjev