»

CNET tožen zaradi ponujanja programa Limewira

Ars Technica - Producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, je uresničil lanske namere in vložil skupinsko tožbo zoper CNET zaradi "neposrednega sodelovanja v masovnem kršenju avtorskih pravic prek sistemov P2P, kakršen je Limewire, ki se uporabljajo za kopiranje in distribucijo skladb, filmov in drugih avtorsko zaščitenih del". Tožbi so se pridružili tudi nekateri izvajalci.

Srž problema je CNET-ova stran Download.com, kjer je bilo še do nedavnega moč dobiti priljubljenega odjemalca za P2P Limewire. Sama programska oprema za P2P ni ilegalna, so pa ponudniki lahko odgovorni, če uporabnike vzpodbujajo k rabi za ilegalne namene.

Ravno na to se sklicujejo tožniki, ki k tožbi prilagajo skrbno zbran kolaž posnetkov in zapisov s spletnih...

15 komentarjev

P2P Telefoniranje?

ZDNet - Jeff Pulver je izdelal program Bellster, s katerim lahko daste v skupno uporabo vašo telefonsko linijo in kdorkoli lahko preko nje pokliče kogarkoli. V programu je uporabljenih veliko že videnih idej npr. iz Seti@home, pri katerem so ljudje dajali v uporabo neuporabljen čas računalnika. P2P pri katerem ljudje dajejo v skupno rabo razne stvari in odprta koda. Edina cena je hardver,ki vas lahko stane do 200.000 SIT in ki omogoča povezavo PC-ja s telefonom. Na računalu potrebujete Asterisk™ Open-Source PBX. Potrebujete tudi softphone ali kaj podobnega. Primer takšnega računala.

Princip je takšen: zavrtite številko, klic gre preko Bellster omrežja do člana, ki je najbližje klicanemu in nato preko njegovega telefona do le-tega. Z vaše strani lahko omejite število klicev, ki jih lahko drugi opravijo in podate številke, ki jih ne smejo klicati. Trenutni Pulverjev izziv je poiskati dovolj ljudi, ki bodo pripravljeni ponuditi lastno linijo. Več na ZDnetu.

Bi bili voljni ponuditi vašo...

52 komentarjev

Se pred spamom ščitijo samo kriminalci?

Slo-Tech - 9. junija sta ameriška kongresnika Lamar Smith in Howard Berman predstavila predlog zakona Fraudulent Online Identity Sanctions Act, ki predvideva kazni za tiste, ki ob registraciji domene vpišejo lažne podatke. Zakon je sicer namenjen preganjanju raznih prevarantov, a če bo sprejet, bodo kaznovani tudi vsi tisti, ki bi na internetu želeli ostati anonimni ali pa bi se želeli zaščititi pred spamom.

Sicer obstajajo registrarji kot na primer gkg.net ali GoDaddy.com, ampak nikoli se ne ve, kakšen bo naslednji zakon...

5 komentarjev

RIAA: 'spam' -- sredstvo osveščanja uporabnikov

atnewyork - Zadnje dni smo veliko pisali o spamu: kaj to sploh je, kako se spamerji bojujejo proti ZlobnimFiltrom in kako na drugi strani velika podjetja načrtujejo masovno regulacijo interneta, oprostite, "blokiranje razpečevanja spama" [:D].

RIAA, krožek ameriških glasbenikov, nadaljuje svojo humoristično serijo "Mp3z're bad, m'kay?". Tokrat so se odločili, da bodo svojo storitev ponujanja lažnih komadov razžirili na spamanje uporabnikov preko vgrajenih protokolov za instantno sporočanje. Sporočilo naj bi se po govoricah glasilo takole:
"When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC, either by offering it to others to copy or downloading it on a "file-sharing" system like this ..."
V nadaljevanju nas opozarjajo tudi na morebitne viruse in nevarnosti, ki jih ti programi prinašajo; med drugim navajajo, da ti programi ponudijo v skupno internetno rabo nemalo datotek, ki jih imate na disku -- zato pozor, bralec -- nujno onemogoči...

4 komentarji

P2P programi nedolžni. Krivi uporabniki!

Wired News - Dve leti po tem, ko je ameriško sodišče Napsterja klavrno pokopalo, se je v ZDA končala še ena tožba proti servisom za izmenjavo datotek med uporabniki (P2P). A presenetljivo je tokrat ameriški okrožni sodnik Los Angelesa razsodil, da v tem primeru obtožena Grokster in Streamcast Networks ne moreta biti kriva za nelegalno početje uporabnikov, saj predstavljata le orodje in aktivno ne sodelujeta pri spodbujanju nabiranja rožic. V obrazložitvi je sodnik zapisal, da tudi proizvajalci naprav za presnemavanje video kaset niso krivi za početje uporabnikov, zatorej tudi obtožena ne moreta biti. Več o tem.

16 komentarjev

Do 3 leta zaporne kazni za P2P uporabnike

Slashdot - Na CNET so izvohali novo nevarnost za uporabnike P2P omrežij. Bill Clinton je namreč leta 1997 podpisal zakon proti elektronski kraji -- No Electronic Theft ali kar NET z okrajšavo. Za kaj torej gre v tem zakonu? Zakon predvideva kazni do $250.000 ter zaporno kazen do treh (3) let! Koga se tiče ta zakon? Kogarkoli, ki daje v skupno rabo karkoli, kar je avtorsko zaščitenega. Zadostuje že ena sama MP3 datoteka in lahko vas začno preganjati.

Zaenkrat še niso obtožili nikogar, toda RIAA že grozi, da bodo kmalu poskrbeli za prve zapornike, ki se bodo v zaporu znašli zaradi uporabe Kazze.

Zaenkrat samo v Ameriki, toda nikoli se ne ve. Celoten članek!

23 komentarjev

Spet ta RIAA

News.com -

Glasbena industrija je v težavah. Predvsem po zaslugah Interneta. Prodaja CD-plošč pada in v letošnjem letu je pričakovan šestodstoten padec prodaje. Glavni krivec pa je, po mnenju RIAA, seveda, online piracy, karkoli si že pod tem predstavljajo. In ker se RIAA ter glasbeni založniki niso pripravljeni odreči mastnim zaslužkom, so zakuhali še eno štorijo.

Tokrat so se spravili kar nad nič hudega sluteče ponudnike internetnih storitev. "Želimo jih narediti bolj odgovorne za za početje svojih uporabnikov," so dejali pri RIAA. Zaradi naraščanja široko-pasovnih povezav je namreč v razmahu tudi internetno piratsvo in RIAA mu je odločena kljubovati. Boj z mlini na veter?

Po njihovem prepričanju se še vedno največja izmenjava rožic dogaja na različnih temačnih straneh, medtem ko se ISP-ji branijo z izjavami, da jim 30-60% prometa naredijo razni P2P programi, ki jih, tehnično pravijo, ne morejo blokirati. RIAA je celo odločena poizkusiti z zadnjim sredstvom. ISP-ji naj bi uporabnikom...

13 komentarjev

Pacient: KaZaA; Diagnoza: Fejst bolan

The Register - Microsoft bi svoj Visual Basic pravzaprav lahko propagiral kot RVDE -- Rapid Virus Development Environment, vsaj sodeč po številu ZlobnihKod™, spisanem v tem okolju.

Kot omenjeno, je p2p omrežje oz. njegove dojemalce napadla tretja gniloba po Benjaminu in K0wbotu, imenovana Duload. Gre za 18432 oz. 7680 (kompresirano) bajtov veliko izvršilno datoteko, ki se po morebitnem prejetju in zagonu skopira v okensko mapo pod imenom SystemConfig.exe. Nato doda ključ v register ter izzove avtomatičen zagon ob vsakem zagonu oken, v mapi Windows naredi podmapo Media ter se vanjo skopira pod 39 različnimi imeni. Na koncu to mapo doda v skupno rabo Kazaa omrežja ter vunpotegne nekaj trojancev za potrebe Remote Desktopa [>:D]. Klik!

1 komentar

Kontaminacija P2P omrežja

Ars Technica - Heh, česa vsega se založniki ne spomnijo, ko poskušajo zajezit izmenjavo datotek po internetu. Njihova najnovejša metoda je zalivanje (floodanje) P2P omrežja z zanič verzijami pesmi, 'spoofi'. Te vsebujejo ali tišino ali 30 sekundne cikle. Ideja za tem je seveda ta, da bo Janez potem, ko bo z interneta naložil že par zanič verzij, brž tekel v bližnjo trgovino in izkašljal 3 Prešerne za najnovejši kos plastike, ki ga je založba izvrgla.

25 komentarjev