»

MSI integriral Audigy 2

The inquirer - Pri Inquirerju poročajo, da bo podjetje MSI začelo v svoje plošče vdelovati dobro znani Creativov Audigy 2 procesor pod imenom Audigy SE. Prva plošča, ki ga bo vsebovala, bo K8N Diamond Plus, govori pa se, da bo po Creativovih rešitvah kmalu posegel tudi Gigabyte. Vprašanje, ki se postavlja, pa je ali bo inženirjem uspelo doseči enako kakovost zvoka kot jo ponujajo ločene kartice, saj interference, ki se pojavljajo na plošči lahko precej motijo integrirane zvočne kartice. To bi jim lahko uspelo z uporabo enakih rešitev, kot jih ponujata Abit in DFI, ki imata integrirani zvočni kartici fizično ločeni od matične plošče. Več o tem si preberite tu...

Ali je to konec samostojnih zvočnih kartic za množice?

16 komentarjev

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Slo-Tech - Splošno znano je, da lahko zvok v igri odžre dokaj visoko število sličic pri izrisu na zaslon ( FPS) v igrah. Vendar koliko natančno? Je nakup samostojne zvočne kartice v času močnih in dvojedrnih procesorjev še smiseln, ali je bolje denar ta vložiti v procesor, oziroma v grafično kartico?

Odgovore na zastavljena vprašanja so poizkušali poiskati na 3DCenter. Ob bok so postavili danes najbolj uporabljeni AC'97 kodek, Realtek ALC658 in vsem znano zvočno kartico Audigy2, podjetja Creative.

Metodologija testa je bila domiselno sestavljena, saj so poizkušali izvedeti tudi, koliko vpliva surova moč procesorja na sposobnost izrisovanja sličic. Tako so testirali (poleg izklopljenega zvoka kot reference) obe rešitvi pri enaki frekvenci procesorja (2 GHz), dodali pa so meritev zmogljivosti kodeka pri procesorju, ki je bil na 2.4 GHz.

V igri Far Cry, na najzahtevnejših nastavitvah – Sound 5.1 + EAX 2.0, se na zaslon izriše 69 FPS (ALC658), če pa zvok obdela Audigy, pa 78. Če frekvenco...

59 komentarjev

Sisovo čipovje za Athlone 64

X-Bit Labs - Če ste bili doslej lastniki novih Athlonov 64 obsojeni na Viina in nVidiina čipovja, je tu za vas zanimiva novica, da se jima je pridružilo še tretje podjetje, ki je izdelalo svoj vezni nabor za te procesorje. SiS ga je poimenoval 775. Prvi so na njem osnovali matično ploščo Elitovci. ECS-755 nam tako ponuja AGP 8x, ATA133, SATA150, RAID, 100 megabitni Ethernet, šestkanalni AC '97 zvok, USB 2.0 in podporo PC3200 DDR pomnilniku. Cena? Osemdeset dolarjev za kos. Več o tem.

14 komentarjev

Zvok nVidiinega čipovja

Overclockers Australia - Na Overclockers Australia sem zasledil zanimiv članek o nVidiinem nForce2 čipovju in njegovih zvočnih sposobnostih. Avtor članka je preizkusil njegovo sposobnost, da zvok iz iger/filma/mp3 predvajalnika zakodira v Dolby Digital 5.1 in ga po digitalni liniji pošlje zunanjemu ojačevalcu ali pa po šestih analognih kanalih na šest zvočnikov - štirje prostorski, center in nizkotonec. Predvsem mi je zanimivo to, da čipovje ustvari nizkotonski kanal in tako lahko uživamo v hrumenju basov tudi takrat, ko ima vir le dva oz. štiri kanale in bi se basi izgubili, če bi signal poslali direkt skozi analogne izhode.

Hja, integiran zvok je prerasel obdobje, ko smo lahko pričakovali le nadomestilo za takrat, ko nismo imeli zvočne kartice ali pa ni bilo potrebe po kvalitetnem zvoku in je sedaj že zelo spodobno nadomestilo samostojni zvočni kartici, hkrati pa je glede na to, da je stvar že integrirana v čipovju, še cenejša od primerljivih samostojnih zvočnih kartic....

7 komentarjev

Novi zvočniki

vir: Guru 3D
Guru 3D - Spodaj je fotografija novih Creative zvočnikov. Ime jim bo Inspire 5300. V kompletu boste dobili Dolby Digital 5.1 sistem s petimi 30 watnimi sateliti in enim 18 watnim basom. Komplet je kompatibilen z Audigy zvočnimi karticani (a niso vsi 5.1 sistemi?). Zraven dobite tudi daljinski upravljalnik. Komplet bodo začeli prodajati v oktobru za €172.

2 komentarja

nVidia Crush okleščena

X-Bit Labs - Nič kaj preveč razveseljujoča novica iz nVidiinih logov: nVidiin težko pričakovano visoko integrirano čipovje ne bo tako superiorno, kot je na začetku kazalo. Nvidia ima enostavno preveč stroškov z vgraditvijo vseh funkcij v čipovje. Če bi ostalo pri vseh funkcijah, bi osnovna plošča z nVidia Crushom stala enostavno preveč. V izvedenki čipovja, imenovani Crush11, ne bo podpore zvoku Dolby Digital 5.1 - namesto njega bo na čipovju samo podpora zvoku AC'97, kar je kar nekaj gromozanskih kakovostnih razredov nazaj. Šušlja se tudi, da Crush ne bo imel integrirane mrežne kartice. Bodo osnovne plošče s Crushom le še kopija i810 osnovnih plošč (z boljšo grafiko)? Upajmo, da ne.

3 komentarji

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja