»

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

Nagrade na področju polprevodnikov

The Register - Microsoft je po mnenju Microprocessor Report's Analyst Choice Awards v preteklem letu naredil najboljši skupek tranzistorjev za igračkanje, in sicer svoj X-box.
Sicer priznavajo, da imata veliko vlogo sicer Intel in Nvidia, ki sta verjetno naredila tudi najbolj umazano delo, vendar kaj hočemo, izdelek je še vedno Microsoftov
V kategoriji stežnikov in delovnih postaj je pa svoje 64 bitne procesorje nagrado dobil Intel.. Kot poročajo na The Registerju, sta to le dve nagradi, za ostalih sedem pa je potrebno še počakati.

0 komentarjev

AMD-jeve $$$ "strategije"

X-Bit Labs - Po nekaj dneh prisilnega dopusta vam lahko končno poročam, kaj bo naredill AMD glede precej neprijetnega dejstva, da celo Athlon XP in Duron procesorji brez problemov delujejo v večprocesorskih sistemih. Kot gotovo že veste, se Athlon XP in MP različica na papirju razlikujeta med sabo po ničemer, razen po tem, da so MP različice 50 $ dražje in omogočajo delovanje v večprocesorskih sistemih. Ker se je pozneje izkazalo, da to zmorejo tudi navadni Duroni in Athloni XP, se je AMD znašel v precej neprijetnem položaju, saj precej trpi prodaja dražjih MP izvedenk, poleg vsega tega pa je zaradi tega neprijetnega dejstva (da "navadni" procesorji podpirajo SMP) propadel tudi načrt o Duronih MP. Kakšna je torej AMD-jeva strategija za prihodnost? Običajnim Athlonom in Duronom porezati "SMP peruti", kakopak. To naj bi se sicer zgodilo šele pri novih Thoroughbred in Appaloosa jedrih, vendar ne dvomim, da se da procesorje prikrajšati za SMP tudi s kakšnim drugim trikom.
Če že kupujete...

0 komentarjev

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

EV6 se poslavlja, prihaja NUMA

EBN - Ko smo že pri serverskih procesorjih... AMD se je svojega 64 bitnega SledgeHammerja lotil precej resneje kot Intel Itaniuma in procesor je redno deležen zanimivih inovacij. Zadnja izboljšava je, sodeč po tej novici, novo vodilo. EV6 očitno ni dovolj dober za AMDjev novi procesor in tako so sprojektirali popolnoma novo vodilo z imenom NUMA (Non-Uniform Memory Access). Če vas zanimajo podrobnosti okoli tega vodila si kar poglejte zgornji link, povem naj le, da bo zadeva podpirala povezovanje osmih ali več procesorjev (seveda vsak s posebnim vodilom in ne deljenim, kot je slučaj pri Intelu), zgrajena pa je okoli LDT kontrolerja.

0 komentarjev

Bo AMD opustil EV6?

The Register - Kot najbrž veste, je EV6 procesorsko vodilo, ki ga uporablja AMD za Athlone/Durone, razvili pa so ga za procesorje Alpha. Toliko zgodovine, sedaj pa napovedi za prihodnost - AMD bo za svoj 64 - bitni procesor uporabil drugo vodilo, ki sliši na ime NUMA (huh?). Zadevščina naj bi bila še posebej uporabna v večprocesorskih sistemih, saj bo v le - teh imel vsak procesor svoje vodilo do RAM - a, ki ga bo lahko do 4 GB, torej si procesorji ne bodo delili istega vodila.Čakajmo in videli bomo. Kdaj? Kdo ve...

1 komentar