»

Začel se je Macworld brez Appla

TG Daily - Te dni v San Franciscu poteka vsakoletni dogodek Macworld Conference & Expo, ki se bo iztekel v soboto. Konferenca in sejem sta namenjena predstavitvi in diskusiji o izdelkih za platformo Macintosh. Paradoksalno se je Apple letos udeležbe vzdržal, kar je napovedal že lani. Kot pravijo, na tem sejmu dosežejo premajhen del cilje publike, da bi bila udeležba upravičena.

Podpredsednik Macworlda Paul Kent je kljub tem optimističen in pravi, da konferenca predstavlja priložnost za jabolčno skupnost, da vidi, kupi in preizkusi najnovejše izdelke v branži.

Pripravili so program First Looks, kjer bodo na ogled postavljene zadnje inovacije za Mace, iPhone in iPode. V tako imenovanih središčnih...

30 komentarjev

Igranje na najvišji ločljivosti

Tech Report - Nekaj dni za tem, ko smo na Slo-Techu objavili novico o širokozaslonskem igranju, so na strani Techreport naredili test, kjer so skušali dognati, ali so najnovejše grafične kartice sposobne poganjanja iger na najvišjih ločljivostih, npr. na 2048x1536.

Pred testom so o tem povprašali proizvajalca, v testih Geforce 7800 GTX se je namreč pokazalo, da se kartica odlično odreže na najvišji ločljivosti, med tem ko kartici prejšnje generacije, Geforce 6800 Ultra in Radeon X850XT PE, pri tem nista tako uspešni.

Predstavnik Nvidie je povedal, da je bilo jedro NV40 (srce...

45 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev

I/O Data LDR-P22U2: zunanji DVD-R/RW

Digit Life - Podjetje I/O Data se je odločilo, da tržišču ponudi nov izdelek: LDR-P22U2. Govorimo o zunanjem DVD-R/RW pogonu, ki se ga bo priključilo na USB vrata. Sposoben bo zapisovati ter prepisovati DVD medije s hitrostjo 2x, CD-je pa bo zapisoval s hitrostjo 16x, prepisoval pa z 8x. Zapisovalnik, ki tehta borih 400 gramov, pa bodo lahko uporabljali tudi ljudje z Mac-i. Pri modelu za Mac se ne bo spremenilo nič, le to da ga bomo priključili na IEEE1394 vrata. Oba modela lahko pričakujemo v mesecu maju za ceno 368 ameriških dolarjev. Digit-Life.


0 komentarjev

Belkin OmniView 4-port KVM

ExtremeMHz - Kaj storiti, ko imate več računalnikov ter premalo prostora? Rešitev je tu! Preprosto na mizo postavite tipkovnico, podgano™ in seveda monitor ter vse skupaj priklopite na novi Belkin OmniView. Pod mizo se sedaj lahko bohotijo kar štirje računalniki med katerimi lahko s pomočjo te iznajdbe enostavno preklapljate.
    Lastnosti:
  • podpora štirim USB računalnikom naenkrat;
  • zmožnost preklapljanja zvoka in mikrofona;
  • LEDice za vizualno nadzorovanje;
  • 2 vgrajena USB vtiča;
  • nadgradljiv firmware (za Windows sisteme);
  • kompatebilnost z Mac-i;
  • emulacja USB tipkovnice in miške;
  • podpora video resolucije do...

1 komentar

V drobovje

Overclockers Australia - Ne, to ne bo novica s področja medicine, čeprav tja vsekakor računalništvo s hitrimi koraki prodira, ampak gre za zanimiv pogled v zgodovino.
Na OC Australia so se lotili preučevanja diskov. Tako so pred nekaj meseci na mizo postavili novega (uničenega) IBM-a in ga anatomsko secirali. Članek je poleg kratke zgodovine pogonov priporočljiv, ker dobite sliko o tem, kaj se sedaj nahaja v diskih.
Sedaj pa so se lotili še seciranja starega, 40 MB diska. Ugotovili sicer niso (po moje) ničesar presenetljivega, kljub temu pa članek lepo prikaže razvoj diskovnih pogonov.
Spet nekaj kratkega večernega branja.

0 komentarjev