»

Inno3D Tornado Geforce FX 5200

Geforce FX 5200

vir: Tech Seekers
Tech Seekers - Na TechSeekers so si pogledali grafično kartico omenjeno v naslovu podjetja InnoVISION. Kartica vsebuje 128 MB DDR pomnilnika, na njej pa se nahajajo 4 cevovodi. Temelji na nVidia Geforce FX čipu ter je združljiva z DirectX 9. Kartico so temeljito stestirali, primerjali pa so jo tudi z Albatronovo Ti4200 grafikuljo, ki vsebuje 64 MB pomnilnika. Na InnoVISIONovi novi kartici se ne nahaja ventilator, le hladilna rebra, to pa pomeni, da se kartica hitro segreje, a je zelo tiha. V članku pa so njene lastnosti preimerjali tudi z drugimi Geforce FX karticami ter jo poskušali naviti. Več si preberite tukaj, saj je članek zelo zanimiv.

15 komentarjev

Teorija polprevodnikov

Hardware Analysis - "Zanimivo je stopiti nazaj in si ogledati fiziko, ki omogoča delovanje naše čudovite tehnologije."

S temi besedami je avtor začel članek o polprevodnikih. Morda se vam zdi tema nezanimiva ali celo neznana, vendar dejstvo je, da na tranzistorjih pravzprav temeljijo vsi čipi, ki jih dandanes uporabljamo v naših računalnikih in drugih napravah. Morda se članek razlikuje od tistih, ki jih ponavadi berete, a vendar malo spremembe ne škodi. To je komaj prvi del članka, tako da niste (še) ničesar zamudili, vseeno pa morate imeti malo predznanja (ki ga lahko osvežite ali naberete tukaj), saj so polprevodniki dokaj zahtevna stvar.

0 komentarjev

Kaj so že polprevodniki?

HowStuffWorks - Polprevodniki so srce računalniških čipov ter tranzistorjev in so tako vgrajeni v praktično vse, kar poganja elektrika (torej tudi naša računala). Pa poznate njihove naloge ter sestavo? Na HowStuffWorks so spisali poučen članek, katerega ogled priporočam vsem Slo-Techarjem, saj je v njem razložen pomen, uporaba, skratka vse o polprevodnikih. Še vedno mislite, da so v Silicijevi dolini rudniki silicija?

6 komentarjev

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev

Še malo pomnilnika

Ars Technica - Na Arstechnici so objavili članek o izboljšanju in pohitritvi delovanja pomnilniškega podsistema, ki upravlja tudi z nekaterimi drugimi podsistemi. Prvi del članka je splošen in razlaga optimizacijo pomnilnika v biosu. Zelo dobro so razloženi tudi pojmi kot so CAS latency, RAS to CAS delay in ostali. Drugi del pa je namenjen uporabnikom operacijskega sistema Windows 2000. Najprej opiše registerske trike, potam pa še ostale, kot so določanje prioritete in podobne. Članek priporočam tako začetnikom, kot tudi tistim bolj izkušenim.

0 komentarjev