»

Znan zmagovalec tekmovanja, ESO Hidden Treasures 2010

Zmagovalna slika tekmovanja Hidden Treasure 2010. Na njej je meglica M78 iz ozvezdja orion. Avror: Igor Chekalin

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - ESO je v lanskem letu organiziral astro-fotografsko tekmovanje z imenom Hidden Treasures 2010, v sredo pa so objavili rezultate. Zmagal je Rus Igor Chekalin s sliko meglice M78 in za nagrado dobil obisk observatorija Paranal v Čilu.

ESO ima ogromen arhiv javno dostopnih slik neba, ki služijo predvsem znanstvenim raziskavam, a se da iz njih narediti prave poslastice za oko. Za obdelavo slik namenjenih širši javnosti imajp sicer svojo ekipo, a ker je slik tako zelo veliko, jim še zdaleč ne uspe obdelati vseh, zato so organizirali tekmovanje, kjer je bilo potrebno v arhivu najti slike in jih obdelati....

0 komentarjev

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

Ustanovitelja Googla na Forbesovem seznamu milijarderjev

BBC - Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja odličnega iskalnika Google, sta prišla na Forbesov seznam milijarderjev. Oba sta vredna okrog milijardo dolarjev in sta na 552. mestu.

Nasploh je letošnji seznam precej daljši od lanskega, saj je na njem kar 587 imen (lani 476). Pri Forbesu trdijo, da je razlog v porastu cen delnic v lanskem letu. Na prvem mestu ostaja Bill Gates s 46,6 milijardami dolarjev (kar je približno za pol manj od njegovega rekorda - 90 milijard dolarjev v letu 1999) , tesno za petami pa mu sledi borzni "špekulant" Warren Buffet s 42,9 milijardami ameriških zelencev.

Še seznam prvih petih milijarderjev:

  1. Bill Gates - 46.6 milijard
  2. Warren Buffett - 42.9 milijard
  3. Karl Albrecht - 23 milijard
  4. princ Alwaleed Bin Talal Alsaud - 21.5 milijard
  5. Paul Allen - 21 milijard
in povezava do izvorne novice.

25 komentarjev

Nižje cene Pentiumov

X-Bit Labs - Da, tudi takšne stvari se dogajajo. Znižanja cen, namreč. No, Intel je pravkar napovedal eno izmed njih. Po poročanju X-Bit Labs naj Intel cene znižal 23. februarja za od 7 do 20 %, odvisno od modela. Toda to še ni vse. Obeta se nam še druga pocenitev. Ta naj bi se po predvidevanjih zgodila v začetku marca, ko bo Intel izdal Penitum 4 3.2 GHz. Tudi takrat naj bi bili priče nekajodstotnemu znižanju cen. Hurej!

4 komentarji

Intel objavil poslovne rezultate

X-Bit Labs -

Procesorski gigant, podjetje Intel, je danes objavil poslovne rezultate lanskega leta. Kot je bilo pričakovati, je podjetje še zmeraj dokaj dobro stoječe z veliko dobička. Poglejmo številke.

Prihodki od prodaje so v lanskem letu znašali 26.8 milijarde dolarjev, kar je za slab odstotek več kot v letu 2001. Njihov dobiček je v celotnem lanskem letu znašal 3.1 milijarde, kar je za 41% več kot v predpreteklem letu. Dodatne statistične informacije so na voljo na v novici na X-Bit Labs.

0 komentarjev

Intel pričakuje boljše rezultate v zadnjem četrtletju

X-Bit Labs - Intel je danes objavil rezultate svojih analiz, v katerih predvideva, da bodo poslovni rezultati zadnjega četrtletja boljši od predzadnjih. Tiskovni predstavnik tovarne v Santa-Clari je sporočil, da Intel načrtuje povečanje prodaje za šest odstotkov, medtem ko Wall Street ni tako optimističen, saj napovedujejo le triodstotno rast.

Če se še spomnite, Intelovi prihodki v tretjem četrtletju so znašali 6,5 milijard dolarjev, kar je za tri odstotke več kot v drugem četrtletju letos. Za zadnje četrtletje tako Intel namerava svoje prihodke povečati s 6,5 na 6,9 miljarde dolarjev, pri čemer so gotovo pomemben faktor tudi bližajoči se prazniki. Klik!

0 komentarjev

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu

več strani - Danes mi je med predavanjem statistike in omenjanjem kvartalov prišlo na misel, da se počasi bližajo poslovni rezultati za Q3, in da je tokrat na vrsti Intel.

Lupus fabuli, bi rekli Rimljani, in res sem zasledil povzetka poslovanja. Če se vam ne da prebrati ne članka na Inqiurerju, ne tistega na Registru, vam lahko zaupam nekaj stalnic. Prodaja se še vedni ni dvignila na pravo raven, vendar velikih izgub ni. Samo dobička pa ni, in za je kriva še vedno trajajoča recesija.

Kot ponavadi, na Zahodu nič novega..

1 komentar