»

Facebook izdelal prvo brezpilotno letalo za internetno povezljivost

Facebook - Facebook je dokončal izdelavo prvega primerka brezpilotnega letala, s katerimi namerava v prihodnosti z višine 20-30 kilometrov zagotavljati dostop do interneta v krajih brez žične povezljivosti. O projektu so javnost prvikrat izčrpneje informirali lani septembra, sedaj pa so pokazali nekaj fotografij in tehnične specifikacije gotovega primerka. Prve preizkusne lete načrtujejo že letos.

Letalo so poimenovali Aquila in je sestavljeno v Veliki Britaniji. Izdelano je iz ogljikovih vlaken, da je čim lažje in trdnejše. Na višini 20-30 kilometrov je atmosfera le še nekaj odstotkov tiste ob površju, zato je tudi vzgona bistveno manj. Aquila ima dolga krila, ki merijo okrog 35 metrov (podobno kot Boeing 737), obenem pa tehta vsega 450 kilogramov. Krila opravljajo...

22 komentarjev

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Slo-Tech - Po poročanju španskega časnika El País je za letalsko nesrečo Spanairovega leta 5022, ki je strmoglavil takoj po vzletu z madridskega letališča Barajas 20. avgusta 2008, v kateri je umrlo 154 potnikov in članov posadke, posredno kriva okužena računalniška oprema. Na sedežu družbe Spanair na Palmi de Mallorci je namreč računalniški sistem, ki skrbi za centralno obravnavo podatkov o vseh letalih in letih, ki jih izvaja prevoznik. V dneh pred nesrečo so mehaniki na letalu odkrili dve nepravilnosti, a jih niso mogli pravočasno vnesti v sistem, ker je bil računalnik zaradi okužbe z malwarom nedelujoč. Na dan poleta so odkrili še tretjo pomanjkljivost letala, a je niso mogli takoj javiti v...

45 komentarjev

Cisco kupuje Starent Networks

CNet - Cisco se je v zadnjem času resno lotil porecesijskih nakupov. Pred tednom dni so objavili nakano, da bi prevzeli norveški Tandberg, danes pa se je njihovem krožniku znašel Starent. Podjetje iz Tewksburyja v Massachusettsu je specialist za mobilni svet, saj prodajajo predvsem izdelke, ki pomagajo operaterjem vzpostaviti infrastrukturo in dostop do omrežij 2.5G, 3G in 4G, tako da lahko uporabniki na svojih prenosnih napravah gledajo najnovejše večpredstavnostne vsebine. Cisco bo tako združil svoje znanje na področju videa in IP z mobilno infrastrukturo podjetja Starent, s čimer bodo lahko ponudili celo paleto izdelkov za omrežja 3G in 4G.

Prevzem naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta, za podjetje pa bo Cisco plačal 2,9 milijarde dolarjev v gotovini, kar pomeni 35 dolarjev na delnico. Nič čudnega, da je njihov tečaj včeraj poletel za 17 odstotkov in kot pribit vztraja tik pod 35 dolarji.

1 komentar

Linksysov (beri bivši KISS) DP-1600 novi Divx/mrežni predvajalnik

golem.de - Za 61 milijonov ameriških dolarjev gotovine je Cisco Systems, oziroma njihov oddelek z imenom Linksys, čisto potiho kupil mamo vseh Divx predvajalnikov: podjetje KISS. Večina modelov je tako prenehala prihajati na svet. Ostal je le še DP-600.

Novi Linksys DP-1600, ki je dejansko še vedno pravi KISS, bazira na Sigma Design čipu EM8622L. Podpira večino video in avdio kodekov ter se povezuje v omrežje tudi preko WLAN-a. Med ostale vhode in izhode štejejo še: SCART, composite, S-video, HDMI, optični in koaksialni S/PDIF in USB.



Kot ena prvih tovrstnih naprav, naj bi služila tudi povezovanju z Visto preko Microsoftovega Media Center Extenderja. Poleg Linksys išče partnerje v Evropi za...

9 komentarjev

Tudi Britanci brezžično

BBC - BT, ponudnik komunikacijskih storitev v Veliki Britaniji, začenja projekt, s katerim bodo dvanajst britanskih mest opremili z brezžičnim dostopom do interneta. Pogodbe imajo trenutno podpisane z mesti: Birmingham, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Cardiff in Westminster v centralnem Londonu, za ostalih šest pa pravijo, da bodo kmalu (ne izdajajo pa, katera naj bi to bila).

Prve teste, ki so jih izvajali v Cardiffu in Westminstru, so že uspešno zaključili zato predvidevajo, da bo v zgoraj navedenih šestih mestih storitev na voljo v začetku leta 2007. V kolikor bo projekt pozitivno sprejet (če bo prinašal dovolj dobička), se ne bodo omejili "le" na dvanajst mest in bodo širitev postopoma nadaljevali tudi na druga mesta v Veliki Britaniji.

Uporaba omrežja seveda ne bo brezplačna, "deskanje" si boste lahko zagotovili s predplačniškimi karticami ali pa s fiksno mesečno naročnino. Operater pa uporabnosti takega wi-fi omrežja ne omejuje le na internetne storitve, ampak bo le-to lahko...

15 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev

Širokopasovna internetna povezava tudi v letalih

Neowin - Med tem ko se je v Sloveniji razmah širokopasovnih povezav šele dodobra začel, pa namerava le v Lufthansa ponuditi svojim potnikom. Z letali se prevaža vse več potnikov, ki imajo s seboj prenosnike in ostale elektronske naprave, ki podpirajo brezžično povezovanje. Boeing, ki je opravil večino razvoja, bo tako s pomočjo zemeljskih postaj in satelitov omogočil internet na svojih letalih. Lufthansa pa bo za te storitve zaračunavala po osem funtov za polete, krajše od treh ur, 11 funtov za srednje dolge polete ter 16 funtov za daljše polete. S svojo ponudbo predvsem cilja na poslovneže, ki bodo lahko tako ohranili stik s svojimi kolegi pri hitrostih, ki nihajo med hitrostjo ISDN-ja in DSL-ja.

3 komentarji

Internet v zraku

Reuters -

Letalski potniki bodo kmalu dobili možnost surfanja po internetu in pošiljanja e-sporočil kar med samim poletom -- vsaj na Boeingovih letalih. Odgovorni zatrjujejo, da bo to ugodnost omogočila nova Wi-Fi tehnologija, a zadeva za komercialno uporabo še ni dovolj dodelana, saj prihaja do pogostih motenj in prekinitev dostopa do interneta med letom.

Preizkus, ki so ga izvedli prejšnji teden med devetdesetminutnim letom nad Golden Gate mostom in nacionalnim parkom Yellowstone, je to dobro prikazal. Internet je bil na sodobno opremljenem Boeingu 737 dostopen manj kot pol ure. Kakorkoli že, zadeva se kljub manjšim porodnim težavam očitno dobro prijemlje, saj vsi večji letalski prevozniki (United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines) načrtujejo njeno uporabo v potniškem prometu. Razveseljive se tudi hitrosti, napovedane za prihodnje leto -- 20/1 megabit (dol/gor). Takisto ni pretirana cena; gibala se bo med 25 in 35 dolarji na polet za posameznika. Več informacij....

5 komentarjev

Intel predstavil mikroprocesor

X-Bit Labs -

Intel je včeraj uradno najavil svoj resnično mikroprocesor, ki bo uporabljal posebno "wireless-Internet-on-a-chip" tehnologijo, česar raje ne bi slovenil. Nov procesor bo po zagotovilih Intela prvi, ki bo povezaval strateško pomembne funkcije mobilnikov s funkcijami žepnikov.

Zadeva je zaenkrat poimenovana Intel PXA800F, a se utegne ime še spremeniti; verjetno v očem kaj prijaznejšega. Procesor bo tekel pri 312 MHz, sodeloval pa bo s polmegabajta SRAM pomnilnika. Proizvodnja posameznih primerkov se je že pričela, masovno proizvodnjo pa pričakujemo v tretji četrtini leta. Priporočena cena je 35 dolarjev za kos v paketih po 10.000 procesorjev. Tukajle!

0 komentarjev

Brezžični internet na letalih

več strani - Na letalu LH 418, ki leti iz Frankfurta proti Washingtonu, je nemški avioprevoznik Lufthansa začel poskusno uvajati brezžični dostop do interneta, ki dovoljuje surfanje na višini 10.000 metrov. Na začetku bo stvar brezplačna, po koncu trial obdobja pa bodo zaračunavali med 30 do 35 dolarji na let. Na voljo bo tromegabitna povezava za dolvleko ter 128 kilobitov na sekundo za gorpoteg. Opremo je prispeval Cisco Systems, ki je letalo tudi opremil s petimi t.i. access pointi. Do sredine leta 2004 bo Lufthansa tako s podobno opremo opremil še 80 letal. Klik!

6 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev