»

Spletno pretvarjanje v porastu

smh.com.au - The Sydney Morning Herald v svojem članku piše o novi nevarnosti, ki preži z interneta in je dobila zagon s popularizacijo strani za ustvarjanje spletnih profilov, katerih najbolj znan primer je Facebook. Praksa, ki jo označujejo kot space faking ali spletno pretvarjanje po naše, pomeni, da nekdo na splet naloži fotografije neke druge osebe, dopiše osnovnih nekaj podatkov in se nato pretvarja, da je to profil dotičnega. Ker so ljudje običajno zaupljivi in pogledajo le sliko ter mogoče še nekaj prijateljev, ki jih oseba ima, se je na ta način z lahkoto mogoče infiltrirati v skupine kot nekdo drug.

Cilja sta dva. Tako je mogoče zbrati mnogo osebnih podatkov, kar omogoča krajo identitete, ki je kaznivo dejanje, ali pa nekomu samo res zagreniti življenje. Spet drugi pa se pretvarjajo, da so zvezdniki in ustvarijo lažne osebne strani, odgovarjajo na pošto oboževalcev ipd. Do pred kratkim je celo obstaja stran FakeYourSpace.com, ki je za 99 centov na mesec uporabnikom na lastnih straneh...

6 komentarjev

Bartoni naprodaj

X-Bit Labs - Če se še spomnite, je AMD manj kot teden dni nazaj uradno splavil svoje Barton procesorje. No, po nekaterih podatkih, naj bi bili le-ti že tudi naprodaj. Žal le na Japonskem. Natančneje, naprodaj je zaenkrat le 2800+ različica, ki tiktaka pri 2083 MHz, podpira 333 MHz FSB ter je opremljena s 512 KB L2 predpomnilnika. Cena je nadpoprečno visoka, saj znaša 480 dolarjev, kar je veliko celo za japonske razmere. Pentium 4 2.80 GHz, denimo, na Ameriškem stane 365-450 dolarjev. Različica 3000+ se bo po napovedih na prodajnih policah pojavila tekom prihodnjega tedna. Klik!

1 komentar

Bartoni

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so objavili nov članek o računalniških komponentah. Tokrat so se odločili testirati tri AMD-jeve paradne konje -- AthlonXP 2500+, 2800+ ter 3000+ procesorje na Barton jedru. Pravzaprav ni šlo za pravi test, saj procesorjev niso primerjali neposredno po velikosti, marveč so se ogledali njihovo zgradbo, karakteristike, ceno, kompatibilnost ter količino oddane toplote v okolje. Klik! za vse informacije o Bartonih.

36 komentarjev

AMD-jevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs -

Podjetje Advanced Micro Devices ali krajše AMD je ponovno objavilo rahlo spremenjeno verzijo svojega poslovnega načrta. Kaj se nam obeta tokrat? Glavna ideja še vedno ostaja povečanje prodaje x86-64 procesorjev, kar ne bo tako lahko, saj ima AMD nemalo težav pri doseganju višjih frekvenc delovanja s 64-bitnimi procesorji.

Opteroni bodo predstavljeni aprila, uradnih informacij o frekvencah pa še ni. Govorilo se je sicer o taktih ranga 1.40-1.60 GHz, a to je, poudarjam, neuradno. Kakorkoli že, ob koncu leta naj bi Opteroni tiktakali že pri poltretjem gigahercu. Opteroni zgrajeni na 0.09-mikronski tehnologiji se zaenkrat kodno imenujejo Athens, dostopni pa bodo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

AMD je takísto potrdil namero o izdaji dveh različnih 64-bitnih vej procesorjev. Močnejša veja se bo imenovala Athlon64, procesorji bodo opremljeni z 1 MB L2 predpomnilnika, rangirani pa kot 2800+, 3100+ ter 3400+. Zmogljivejši inačici 3700+ ter 4000+ bosta izšli šele v drugi polovici leta....

0 komentarjev

Bartoni prihajajo

X-Bit Labs -

Kot poročajo na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jevi Barton XP procesorji pojavili na prodajnih policah v začetku februarja. Ti procesorji so še vedno grajeni na K7 osnovi, ki je bila predstavljena že daljnega leta 1999, proizvajali pa jih bodo v UMC tovarni v Tajvanu.

7. februarja bodo tako luč sveta končno ugledali modeli 2500+, 2800+ ter 3000+. Koliko bodo dejanski takti teh procesorjev še ni znano, po neuradnih podatkih pa naj bi tiktakali pri 1833, 2083 ter 2250 MHz. Vsi modeli bodo uporabljali 333 MHz sistemsko vodilo.

Še to, tri dni pred njihovo predstavitvijo, naj bi AMD predstavil tudi zadnji procesor na Thoroughbread jedru -- AMD AthlonXP 2600+, ki bo deloval še vedno le pri 266 MHz sistemskega vodila. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov.

1 komentar

Prihajajo Bartoni?

The inquirer - Kot pravi The Inquirer, so v zadnjem času AMD-jevi najzmogljivejši procesorji AthlonXP 2800+ postali "bolj redki kot leteči prašiči ali kure z zobmi" [:D], kar po naše pomeni, da jih ni moč dobiti v trgovini. Kot še dodajajo, naj bi se kmalu začela proizvodnja AthlonovXP 2800+ z novim jedrom, poimenovanim Barton. Kmalu v tem primeru pomeni le nekaj dni.

Barton je novo jedro AMD-jevih procesorjev, ki bo imelo 512kB predpomnilnika v samem jedru (to je prav toliko, kot ga imajo P4), poleg tega pa računalniška skupnost pričakuje še 200 megaherčni FSB, kar bi lahko kar močno pospešilo delovanje tega kosa silicija.

Poleg procesorja z oznako 2800+ pa lahko kmalu pričakujemo še Bartona 2500+ in pa najmočnejšega 3000+. Upajmo, da bo AMDju uspelo in nas bo presenetil z izdelkom, ki bo ob predstavitvi že v trgovinah, ne pa s ti. "papirnatimi izdajami". Klik!

18 komentarjev

AthlonXP 2800+ procesorji

X-Bit Labs - Če se še spomnite (sicer pobrskajte po arhivu novic), je AMD v začetku oktobra objavil, da bo začel razpošiljati svoje AthlonXP 2800+ procesorje v drugi polovici decembra. No, to se je danes tudi zgodilo, a ne ravno tako, kot so si uporabniki želeli. Procesorji so na voljo le v omejenih količinah ter le za izbrance. Vsi navadni smrtniki bomo morali na procesorje počakati do novega leta. Klik!

Šment, kaj mi bo pa Božiček zdaj prinesel?

2 komentarja

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Barton: nov način izračuna PR - ja

X-Bit Labs - PR, ali 'performance rating' je ideja, kako naredit procesorje z drugačno arhitekturo nekako primerljive. Ta 'tehnologija' se uporablja pri AMDjevih XPjih, PR pa izračunajo s pomočjo formule iz osnovne frekvence procesorja. Ta formula je bila pri starih XPjih, zgrajenih na jedru Palomino in Thoroughbred oblike Rating = 3 x Frequency/2 - 500, pri novih AXPjih pa se bo PR računal po formuli Rating =3 x Frequency/2 + 100. Iz tega je razvidno, da je AMD z dodatkom 256 KB L2 predpomnilnika po njihovih besedah izboljšal performanse za 600+. Bomo videli, kaj bodo na upravičenost teh dodatnih 600+ porekli testi.

4 komentarji

Athlon XP 2500+ že v trgovinah

News.com - Najhitrejši AMDjev mlinček z realno frekvenco 2 GHz je že v trgovinah - seveda ne pri nas. V njem tiktaka 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro, novega lastnika pa olajša za kar zajetnih 412 zelencev. Stvar se da dobiti tukaj, vendar ne vem, če dostavljajo v Slovenijo. Hja, bomo morali le počakati, da procesor pride tudi v naše trgovine...

5 komentarjev

Slini se, o, Slo-Techa uporabnik...

Slo-Tech - ...kajti tvoja usoda je zapečatena. Naslednji teden boš primoran brati teste komponent, ki so na spodaj prikazanih slikah. Zaradi intrigantnosti se niti ne bom potrudil pod sliko napisati ime komponente na testu [:D] .
Pa saj si ne morem pomagati brez, da bi komentiral. Ergo, naslednji teden bo na Slo-Techu res ekskluziven, saj boste lahko prebrali test dveh prvih v Sloveniji testiranih grafikulj - ATI Radeon 8500 (ki rula) in nVidia Geforce Titanium500 (ki tudi rula, a malo manj). Za nameček boste morali trpeti še ob primerjalnem testu novih AthlonovXP, in sicer od frekvenc 1500+ do 1800+. Ja, res je .

35 komentarjev