»

Windows Server 2003 boljši od Linuxa

The inquirer - Postalo je znano, da je Microsoftov Windows Server 2003 znatno boljši od operacijskega sistema Linux. Tekmovalci, ki so se borili za prvo mesto na testu, so bili Windows Server 2003, Red Hat 8.0 in Red Hat Advanced Server 2.1. Test je bil opravljen na 8-procesorskem HP Proliant DL760 Xeon sistemu s 4 GB RAM, izpeljan pa s pomočjo uporabe NetBench 7.02. Microsoftov izdelek je bil prepričljivo boljši (kar se tiče hitrosti, jasno), saj je bil v nekaterih testih tudi do dvakrat hitrešji od konkurenta. Opazna prednost Linuxa ostaja njegova cena, kar pa še ne pomeni, da ga lahko izključimo iz boja z Microsoftom. Klik!

25 komentarjev

Starejše aplikacije ne bodo tekle na Windows Server 2003

The inquirer - Na spletu so se pojavile informacije, da bodo imeli uporabniki, ki bodo namestili najnovejši Windows Sever 2003, nemalo težav pri poganjanju nekaterih starejših Microsoftovih programov. Na tem mestu je potrebno poudariti, da ne gre za kakšne obrobne dodatke, temveč da naj bi resne probleme pozvročali tudi veliki programi, kot sta naprimer SQL Server 6.5 in 7. Podobne težave bodo tudi z Windows Exchange Serverjem 2000 in 5.5. Microsoft bo izdal nove različice problematičnih programov, ki bodo neokrnjeno delovale tudi v Windows Server 2003. Zazdaj še ni znano, ali so težave tehnloške, ali gre za marketinško potezo. Več o tem.

22 komentarjev

24. april: Visual Studio 2003, Windows Server 2003, SQL Server pri 64 bitih

Vnunet - Microsoft je pred časom najavil, da je 'Everett', kodno ime naslednika Visual Studio .neta, končno dobilo uradno ime: Visual Studio 2003. Zgodnja verzija je že nekaj časa na voljo MSDN naročnikom, 24. aprila pa bo uradni pričetek razpečevanja kupcem.

To se bo zgodilo vzporedno z družino strežniških izdelkov Windows Server 2003 (bivši .net Server Family) in 64-bitne različice SQL strežnika. Poseben poudarek bo seveda na lažjem razvoju in povezljivosti spletnih storitev (web services), pes pa seveda taco moli še dlje -- .net. Klik!

Podrobnosti o naslednji verziji razvojnega okolja, 'Whidbey', ostajajo za zaprtimi vrati NDA papirčkov. Jo pa imamo ugledati vzporedno z naslednikom SQL strežnika, kar zna predstaviti zanimiv premik paradigme programiranja (seveda, če bo stvar sprejeta). No, ako nasledniku Windowsev uspe z WinFSom...

Da, prihodnost bo zanimiva. Microsoft Dont. Ups, dot net.

0 komentarjev

Palladium: Mrtev.

The Register - Kreh -- ne ravno. So se pa (marketingarji?) pri Microsoftu odločili za manj pomenljivo ime: Next Generation Secure Computing Base.

Pri tem gre za že drugo rošado imen v zadnjem času, upoštevajoč preimenovanje strežniške serije izdelkov Windows .Net 2003, saj naj bi bil ".net" zavajujoč ter vzbujal nezaželene asociacije. Pri Palladiumu pa gre za dva dejavnika: prvi je vsekakor ta, da namreč že obstaja podjetje s takim imenom; drugi pa je bolj marketinški -- ideja o Palladiumu je požela kar nekaj negativnih kritik, nekatere od njih pa so po mnenju Microsoftovcev neosnovane ter posledica napačnega razumevanja izdelka. Klik!

Microsoft oznani novo verzijo operacijskega sistema za množice: DomačaKrava .KačjiPastir

0 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar

Windows 2000 v Windows 2000 server?

SiOL - Na SiOLovi strani sem prebral, da obstaja programček, ki vam pretvori Windows 2000 Professional v Windows 2000 Server. Kako? Znano dejstvo je, da se družine windows OSjev ne razlikujejo nikjer, razen v registru. Torej program NTSwich samo zamenja te ključe v registru in viola! Imate server verzijo. Seveda ni vse tako lepo, saj nad temi ključi v registru bedijo posebni programi, ki preprečujejo spremembo ključev. Opis, kako program deluje, dobite v celoti tukaj, vendar ga avtorji ne ponujajo več na njihovi strani, zaradi legalnih problemov (Microsoft ima dolge prste, hehe). No, zadeva naj bi delovala nekako takole:
  • program najprej naredi backup registra
  • popravi nekaj ključev v backup registru
  • restarta računalnik z novim registrom.
In če imate srečo boste dobili Windows 2000 Server! Baje na bi delovalo tudi na WinXP (dobili bi windows whistler server - beta .NET server), vendar avtorji ne priporočajo, saj ni preizkušeno.
...

16 komentarjev

Killustrator -> Kontour

Linux Today - O tem, da je Adobe grozil s tožbo zaradi imena programa Killustrator (del paketa KDE), smo že pisali. Na žalost so se fantje pri KDEju vdali in spremenili ime v Kontour. No ja, toliko o velikih korporacijah proti malemu človeku :). Drugače pa ima to tudi čisto praktične posledice. Zato, ker se je spremenilo ime, morajo sedaj popraviti vsa navodila in navedbe, kar pomeni, da bo nov KDE izšel dva dni pozneje kot je bilo načrtovano. Vse skupaj je kar precej dela, saj je treba zagotoviti popravke tudi v nekaj deset drugih jezikih v katere je KDE preveden.

1 komentar