»

Pobeg gravitaciji

Slo-Tech - V ponedeljek 6. decembra ob 20.00 se bo v Mariborski Kibli odvijalo zanimivo predavanje:

Predstavil se bo Ewen Chardronnet, ustanovitelj AAA (Asociacija Avtonomnih Astronavtov), raziskovalec taktičnih medijev in novomedijski umetnik, ki v svojem delu združuje digitalni avdio, video ter raziskovanje informacijskih sistemov.

AAA je vse-svetovna mreža ljudi, ki svoje delovanje posvečajo neodvisnim vesoljskim programom. Pri tem ne raziskujejo samo vesoljskih potovanj, temveč tudi za to potrebne skupne izhodiščne cilje, kot so pobeg gravitaciji vsakdana in gravi-kapitalizmu. Gravi-kapitalizem...

65 komentarjev

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Novo orožje v boju proti neželenim e-sporočilom

New Scientist - Na New Scientistu se je pojavila novica o zanimivem načinu obrambe pred spamom. Kako naj bi zadeva delovala, si lahko preberite tukaj, če pa bo tudi delovala v praksi, bomo pa še videli.

Hm, vojna med pošiljatelji spama in vsemi drugimi, ki nočemo na dan sprejeti kupa sporočil, kako v enem dnevu zaslužiti milijarde dolarjev, bo najbrž še dolga. In čeprav so orodja, ki blokirajo spam, vsak dan boljša, tudi pošiljatelji zmeraj odkrijejo kak nov način, da dostavijo spam v naš nabiralnik. Navadni uporabniki pa lahko samo upamo, da bo nekega dne ali pošiljatelje minilo veselje do spamanja ali da bo nekdo, nekje odkril način, kako jih učinkovito zatreti [:\\].

7 komentarjev

Vdori v številkah

The Register - Tega, da so strežniki priljubljena tarča zdolgočasenih "genijev", vam ni potrebno razlagati. Verjetno pa ne veste, da od zaznavanja napadov in njihove statistične obdelave služi denar kar nekaj podjetij.

Pri enem od teh, in sicer londonskem Mi2g, so objavili, kateri strežniki so zadnje čase najbolj na udaru, in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Če sledimo statistiki, je bilo septembra izvedenih 9.011 napadov na strežnike, kar je približno vsota napadov julija in avgusta. Glede na lanski september se je število povečalo za faktor 11, res pa je, priznavajo pri Mi2g, da je bil lanski september bolj sušen.

Največ napadov izvajajo menda proti-ameriške skupine, v intevjujih, ki so jih izvedli s hakerji, pa so ugotovili, da se ciljna skupina seli na linux-based strežnike. Po izjavah hekerjev so Windows-based preenostavni.

Sicer pa me zadnja izjava bolj spominja na žlico za hujšanje z luknjami. Kaj pa, če je Bill vizionar?...

0 komentarjev