»

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Hitachi: 30 GB na 1,8 palca

Slo-Tech - Hitachi Global Storage Technologies, naslednik velikega IBM-ovega oddelka za razvoj strojne opreme za trajno pomnjenje podatkov, je predstavil novo vrsto trdih diskov. Travelstar C4K60 spada v razred diskov s premerom 1,8 palca in nudi kapaciteto do 30 GB. Namesto običajnih priključkov za PC uporablja prikjučke ZIF (zero insertion force), tako da je primeren za uporabo v prenosnih napravah, kot so na primer čedalje bolj priljubljeni predvajalniki MP3. Pa ne le zaradi primernosti priključkov, pač pa tudi zaradi prostora, ki ga je zaradi novega načina priklopa 10% več, in zaradi manjše porabe energije. Klik!

1 komentar

Hitachijev mikrodisk

The inquirer - Hitachi Global Storage, lastnik IBM-ovega oddelka za trde diske, je začel razpošiljati prve primerke svojega novega 4 GB mikrodiska. Sony, Kodak, Minolta, Pentax in Sigma so prva podjetja, ki jih je doletela čast preizkušati disk velikosti škatlice vžigalic in mase 16 gramov. Malček bo v prosti prodaji na voljo v mesecu novembru za ceno 500 ameriških dolarjev. Hitachi bo še naprej prodajal 1 GB inačico, poleg tega pa bo še letos svetu predstavil tudi 2 GB izvedenko mikrodiska. Klik!

Česa takega se ne bi branil niti James Bond ;) ...

6 komentarjev

Novi Hitachijevi diski za prenosnike

X-Bit Labs - Hitachi Global Storage Technologies je danes objavil, da bo v bližnji prihodnosti izdal dve novi družini diskov namenjeni prenosnim računalnikom. Poimenovani bosta Travelstar 5K80 in 7K60. Slednji se bodo vrteli s 7200 rpm, kar jih postavlja na prvo mesto prenosnih diskov glede hitrosti, diski počasnejše družine pa se bodo vrteli z zgolj 5400 rpm. Počasnejši bodo dobavljivi v kapacitetah med 20 in 80 GB, hitrejši pa le v 60-gigabajtni inačici. O ceni še ni podatkov, prve pošiljke pa bodo na pot krenile še ta mesec. Več specifikacij.

0 komentarjev

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Najprostornejši mini disk na svetu

X-Bit Labs -

Hitachi Global Storage Technologies oz. kar je ostalo od IBM-ove proizvodnje trdih diskov, je danes predstavil nov minidisk. Njihov štirigigabajtnež formata Microdisk se s svojo velikostjo ene inče (2.54 cm) uvršča med najmanjše velike diske sveta. Disk vsebuje nekatere nove tehnologije, ki so tokrat predstavljene premierno ter vsebujejo dvakrat manjše sestavne dele od predhodnih. Originalna novica na tem naslovu.

1 komentar

Nič več IBM diskov

X-Bit Labs -

Po poročanju X-Bit Labs je IBM včeraj uradno objavil, da je s podjetjem Hitachi sklenil dogovor o združitvi programov proizvodnje trdih diskov. Novoustanovljeno podjetje, ki bo proizvajalo diske, se bo imenovalo Hitachi Global Storage Technologies.

Pod tem dogovorom je Hitachi v resnici kupil večino IBM-ovih oddelkov, ki se ukvarjajo z diskovjem, s ceno dveh milijard dolarjev. 70 odstokov celotne vrednosti je Hitachi že plačal, preostanek pa bodo plačali v prihajajočih treh letih.

Podjetje bo imelo sedež v San Jose, Kalifornija, kjer bodo zaposleni tako IBM-ovi kot nekdanji Hitachijevi inženirji. V celotnem podjetju bo tako približno 24.000 zaposlenih, med katerimi bodo glavnino (slabih 67%) predstavljali IBM-ovi ljudje, svoje tovarne pa bo imelo na enajstih raličnih krajih sveta. Klik!

10 komentarjev

Trident intervju

Hardware Accelerated - Se še spomnite, ko smo poročali o novem grafičnem čipu podjetja Trident, ki bo zasul ljudske množice z dostopnostjo, nizko ceno ter uporabnostjo? 5. avgusta so uradno objavili, da bo XP4 - kot se čip imenuje - sigurno prišel na trg. Ta 0,13 mikronska, 4 cevovodna, 128bit DDR široka ter DirectX 8.1 podpirajoča se plast tranzistorjev bo tako poceni, da bomo za ceno enega Radeona 9700 dobili kar 4 Tridentove SUVje, medtem ko bo ena kartica imela kar 70% moči Radeona.
Celotni intervju, ki razkrije nekaj novih podatkov o tem prihajajočem GPUju najdete na Hardware Accelerated.

13 komentarjev

Hitachi se umika

Electic Tech - Hitachi je najavil, da se bo umaknil iz trga proizvodnje monitorjev, ki delujejo na principu navadne katodne cevi. Kot poroča Electic Tech, Hitachi v proizvodnji CRT ekranov ne vidi več nobene prihodnosti ter misli, da se je njih razvoj ustavil. Produkcija ekranov bo prenehala do konca letošnjega leta, skladno s tem bodo zaprli tovarne na Japonskem, v Singapurju ter v Maleziji. Hitachi se bo zato popolnoma posvetil proizvodnji vseh vrst LCD, natančneje, TFT ekranov, od tistih s hladnimi polimeri, prek tistih, optimaliziranih za gledanje hitre slike, do tistih, ki imajo izjemno dobro vidljivost iz velikih kotov, kot tudi ekrane za mobilne produkte. Čakamo na rezultate...

2 komentarja