»

Nazaj h koreninam: računalniško ohišje od začetka izdelano doma

1

Slo-Tech - Slo-Tech ima svoje korenine v navdušenju nad strojno opremo, natančneje nad njeno zmogljivostjo. In to takšnem navdušenju, da smo se na začetku spraševali, kako iz drago plačanega mlinčka z navijanjem izvleči še dodatne točke v 3Dmarku, Quake-u, ipd. Z navijanjem je prišla potreba po dodatnem hlajenju in s tem predelavah grdih belih škatel, s tem pa potreba po znanju in izkušnjah. Na začetku je na naši strani mrgolelo »projektov« v katerih smo rezali luknje v ohišja, jih barvali in namestili vsaj 10 ventilatorjev in občudovali narejeno.

Sčasoma je ta del, podobno kot na drugih straneh s podobno tematiko, postal samo ena od tem zanimanja. Razlog je v vstopu mobilne telefonije, kamor se zadnja leta steka največ denarja za...

81 komentarjev

Hekanje prometnih znakov

Zombies ahead.

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na I-hacked so opisali postopek hekanja prometnih znakov vrste ADDCO. Gre seveda za elektronske prometne znake oziroma obvestilne table, ki jih cestni delavci navadno parkirajo ob cesti in opozarjajo na kakšno nevarnost.

"Testiranje", ki so ga opravili pisci vodiča je žal razkrilo porazno slabo varnost teh prometnih znakov. Tako pišejo, da so vratca, ki onemogočajo dostop do programatorja navadno nezaklenjena oziroma varovana le s preprosto ključavnico. Sam programator pa je tudi zaščiten z geslom, ki pa ga je mogoče preprosto resetirati na tovarniške nastavitve.

In potem se zgodi tole:

24 komentarjev

Ati v boju z overclockerji

X-Bit Labs - Ati uporablja enak čip, se pravi R300, za kartice z oznako R9500 in R9700. Edina razlika med karticama je torej hitrost, na kateri deluje jedro in pa seveda cena. In v poskusu, da bi nekaterim 'iznajdlivim' osebkom preprečili, da bi svoje Radeone 9500 navili in tako za nižjo ceno dobili performanse dražje verzije, se Radeoni 9500 in 9700 prodajajo z BIOSom, ki onemogoča navijanja. Ampak najbrž že veste, kako se štorija konča - v manj ko treh tednih po začetku prodaje so računalniški zanesenjaki že našli način, kako zaobit to 'pomanjklivost'. Postopek, kako 'odkleniti' grafično kartico, najdete tukaj. Velja pa seveda opozorilo - tega postopka se lotevate na lastno odgovornost!

23 komentarjev

Navijanje Radeona 8500

X-Bit Labs - Ste eden izmed tistih srečnežev, ki imate Radeona 8500, a vam še vedno tiktaka pri originalno nastavljenih frekvencah, jedro z 275 MHz, pomnilnik pa prav tako z 275 MHz, le da je to po prenosu enakovredno 550 MHz pri navadnem pomnilniku? Z navijanjem ste že poskusili, a niste dosegli željenih rezultatov? Za vas bo dobrodošel tale članek na x-bit labs, kjer so se navijanja lotili zelo profesionalno. Najprej so poiskali generatorje napetosti in našli so jih kar 7. 5 od teh je odgovornih za dovajanje določene napetosti čipu in pomnilniku. Temu je sledilo cinjenje žičk in uporov za zvišanje voltaže. Naslendnji korak je bilo izboljšanje hlajenja. Za hlajenje glavnega procesorja so uporabili kar mini-copper orba za hlajenje pomnilniških modulov, ki pri originalnem Radeonu niso hlajeni, pa dva hladilnika starih pentiumov 1.

Rezultati navijanja vas zanimajo, pravite? "Skromnih" stabilnih 320 MHz na jedru in osupljivih 352 MHz na pomnilniku - to je 704 MHz DDR! S takim hlajenjem so...

5 komentarjev