»

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Preveliko povprašanje po DDR-ju

Slo-Tech - Novico je prispeval Ivan Vlahinic. Hvala!

Na X-bit labs so dobili anonimno novico, da bodo veliki proizvajalci pripravili "pomankanje rama". Predvidevajo, da bo svetovno povpraševanje ta mesec znašalo 52 milijonov za 128MB DDR čipe. Pokritje po povpraševanju pa bo manjše. Poglejte: od Samsunga dobimo 15 milijonov čipov, 12 milijonov od Nanya-e,7 milijonov Hynix-a in 2 milijona od Micron-a. To je vse skupaj 36 milijonov. Vsi drugi proizvajalci bodo naredili 3 milijone. To vse skupaj znaša 39 milijonov. Poglejmo, kaj smo zvedeli: povpraševanje znaša 52 milijonov čipov, naredijo jih pa samo 39 milijonov. Že spet bodo cene rastle.

5 komentarjev

Intel sponzorira Samsunga

Sillicon Strategies - Samsung bi lahko označili kot največjega serčneža med proizvajalci pomnilnika trenutno. Če redno spremljate naše novice, potem gotovo že veste, da je Samsung trenutno največji proizvajalec RDRAM pomnilnika in je zmožen proizvodnje 7 milijonov enot na mesec. To pa še vedno ni dovolj za povpraševanje, ki ga (umetno?) ustvarja Intel, tako da bo silikonski gigant v Samsung vložil denar in jim zagotovil dodatne proizvodne zmogljivosti. Samsung torej ne samo, da pobira mastne denarce s proizvodnjo pomnilniških čipov (so trenutno edini, ki proizvajajo čipe vseh vrst), temveč bo še deležen zastonjske razširitve proizvodnih zmogljivosti. Krneki . Več tukaj.

0 komentarjev

RDRAM vse bolj in bolj popularen

Electronic News - Sodeč po tem članku, se je povpraševanje za RDRAM pomnilnikom v zadnjem času zelo povečalo. Samsung, trenutno največji proizvajalec tega pomnilnika, ima trenutno zasedene vse proizvodne zmogljivosti in še vedno ni sposoben dohajati povpraševanja s strani Intela. Trenutno so sposobni zagotoviti 6 do 7 milijonov čipov na mesec, Intel pa zahteva okoli 10 milijonov.
Očitno Intelova reklama deluje in napovedi, ki smo jih objavili pred par dnevi niso iz trte izvite. Kakorkoli, Samsung nikakor ne bo izpustil takšne priložnosti in za december načrtujejo proizvodnjo kar 20 milijonov čipov, kar bo zadostovalo za 37% celotne proizvodnje tega pomnilnika. Medtem pa so cene Rambus zaradi velikega (umetno ustvarjenega?) povpraševanja spet začele rasti in trenutno en čip velja okoli $18, kar je tri krat več, kot SDRAM.

3 komentarji

Cene RAMa BODO padale

ZDNet - Zadnje mesece smo bili priča res velikemu in konstantnemu padanju cen pomnilnika. Veliko je bilo ugibanj, do kdaj se bo to nadaljevalo in kdaj je pravi čas za nakup pomnilnika. Različni "strokovnjaki" so špekulirali po svoje, izgubili pa so tisti, ki so vse skupaj označili za začasen pojav. Cene pomnilnika bodo namreč ostale nizke, oziroma padle še bolj. Zelo dobro analizo situacije so objavili na ZDNetu. Njihove informacije se ujemajo z informacijami, ki smo jih objavili par dni nazaj, tako da so po vsej verjetnosti resnične. Kakorkoli ljudje, prihajajo lepši časi .

3 komentarji

Povečuje se proizvodnja Rambusa

X-Bit Labs - Potem, kot je Intel končno začel prodajati Pentium4, ki zaenkrat podpirajo samo RDRAM, se je proizvodnja tega pomnilnika povečala. Samo Samsung, največji proizvajalec RDRAMa je ta mesec izdelal 2.9 milijona čipov, kar je več, kot mesec poprej. Svojo proizvodnjo sta povečala tudi NEC in Toshiba. Samsung celo načrtuje, da bo proizvodnja v decembru dosegla 4 milijone čipov! Upajmo, da bo to končno spustilo ceno Rambusovega pomnilnika na razumne nivoje. Druga večja pomnilniška podjetja pa so tačas zaposlena s pravnimi bitkami proti Rambusu, tako da le stežka lahko pričakujemo, da bodo začela proizvajati RDRAM.

0 komentarjev