»

AMD, IBM: Naši bodo še manjši.

Sillicon Strategies - IBM in AMD sta zelo veliki podjetji -- a v primerjavi z Intelom sta (IBM - "cpu" oddelek) zelo majhni, kar jima v navezi z dokaj nekonkurenčnimi izdelki (IBM) oz. še vedno trajajočo problematiko prepoznavnosti ter omejenih proizvodnih zmogljivosti onemogoča boljšo penetracijo trga namiznih procesorjev.

AMD bo kopico svojih inženirjev poslal na delo v IBMove prostore. Načrtovali bodo 65- in 45-nanometrski (0,065 mikronov) proizvodni proces, prvi izdelki pa naj bi trg ugledali leta 2005.

Ob tem se poraja tudi vprašanje posla, ki ga je AMD sklenil preteklo leto s podjetjem UMC. Podrobnosti o tem še niso znane, UMC pa naj bi s partnerskim Infineon Technologies AG že delal na omenjeni tehnologiji. Poroča Sillicon Strategies

1 komentar

Intel ali AMD?

Viper's Lair - Pacifisti, ne me linčat, saj imam občutek, da bom spet zanetil vojno med pristaši AMDja ter Intela, a vseeno, božični časi so, hardverske strani počivajo, novice pa nekako morajo biti [:D]. Če si boste vzeli čas ter kliknili na to povezavo, si lahko preberete priporočilo, procesor katerega podjetja kupiti. Avtor se je na grobo dotaknil Athlona XP 2400+ ter Intelovega Pentiuma 4 2.4 GHz, primerjal njuni delovni temperaturi, nagnjenost k višjim frekvencam ter dobavljivost v trgovinah. Za zdaj še vedno vodi AMD, je pa res, da bo AMD ob nadaljnjih odlašanjih z Bartoni ter Opteroni še visoko piskal. Klikus!

16 komentarjev

Nov Radeon

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, je ATI že pred časom preimenoval svojo kartico Radeon 8500 (LE) v Radeon 9100. No, danes smo tako ugledali predstavitev prve tovrstne kartice. Podjetje Power Color je objavilo, da bo njihova Radeon 9100-based grafična kartica grajena na osnovi Radeon 8500 PCB, opremljena z D-Sub, DVI-I ter TV-Out izhodi delovala pri taktu 500/250 MHz (RAM/GPU). Kartica bo na voljo v 64 ter 128 MB različici. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

4 komentarji

SiS predstavil novo čipovje

X-Bit Labs - Da, da, dvokanalni DDR pomnilnik trka na vrata. Danes je SiS predstavil svoje novo čipovje, SIS655 imenovano, ki podpira Penitum4 procesorje, dvokanalni DDR pomnilnik ter HyperThreading tehnologijo. SiS trdi, da to čipovje dosega najvišje pomnilniške prenose, do 5.2GB/s, kar naj bi bilo več celo od Intelovega Granite Bay čipovja. Čipovje bo podpiralo še AG3.0, USB2.0 ter ATA133 tehnologije. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

NV28M bo predstavljen na Comdexu

X-Bit Labs - Ločeno od predstavitve NV30 18. novembra na Comdexu, o čemer smo že poročali, namerava nVidia predstaviti tudi svoj grafični procesor za prenosnike, imenovan NV28M. Na internetu so se pojavile tudi neuradne specifikacije:
  • NV28M je okrnjena različica GeForce4 Titanium procesorjev, polno kompatibilna z DirectX 8
  • tako procesor kot pomnilnik bosta tekla na 200 MHz
  • sam čip bo velik 35 kvadratnih milimetrov
  • NV28M bo potreboval dodaten čip, v originalu imenovan output chip modulator, ki bo skrbel za analogni prikaz slike
Kot ponavadi, o ceni ter dobavljivosti ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

NV30 naprodaj prihodnje leto

X-Bit Labs - Poročali smo že, da naj bi nVidia svojega NV30 uradno predstavila 18. novembra, sedaj pa je nVidia celotno zgodbo potrdila še uradno. Kljub temu, da bo NV30 predstavljen že čez dober teden, naj bi bila zadeva v masovni proizvodnji do konca januarja prihodnje leto. Grafični procesor naj bi se pojavil v več izvedbah, ki zaenkrat nosijo še kodna imena NV30, NV31, NV34 ter NV35. O cenah, razlikah med modeli ter dobavljivosti v materi Kokoški kot ponavadi, še ni podatkov. Več statističnih informacij o stroških razvoja NV3x družine najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

RDRAM v 0.13 mikronih

X-Bit Labs - Največji svetovni proizvajalec DRAM pomnilnika, podjetje Samsung Eletronics, je danes objavilo, da so začeli z masovno proizvodnjo PC1066 RDRAM pomnilnika v 0.13 mikronski tehnologiji. Na voljo bodo 128, 256 ter 512 megabajtni modulu v 16- ter 32-bitni konfiguraciji, ki bodo primerni tudi za najbolj zmogljive računalniške sisteme. O cenah ter dobavljivosti ne poročajo. Klik!

0 komentarjev