»

Prodaja Windows XP ne jenja

Slashdot - Kljub temu da je Windows XP že star operacijski sistem - v tej branži je šest let pač častitljiva starost - njegova privlačnost za kupce preseneča celo Microsoft. V prvih napovedih so prerokovali, da bo razmerje 85/15 med prodanimi kopijami Viste in XP, sedaj pa so ga popravili na 78/22, torej so si XP opomogli kar za 50 %. Ker so se celo nekateri OEM-partnerji odločili poleg Viste ponujati tudi XP, tak primer je Dell, bo Microsoft izdal novo izdajo Windows XP SP2c. V njej ne pričakujemo nobenih varnostnih popravkov ali novih funkcionalnosti, temveč zgolj razširjen nabor aktivacijskih ključev. Res je, spričo izjemne prodaje je redmondskemu gigantu pričelo zmanjkovati famoznih aktivacijskih ključev. Tu.

99 komentarjev

Izdano Linux jedro 2.6.7

Slo-Tech - Na domači strani Linux jedra je na voljo najnovejša različica le-tega in sicer verzija 2.6.7, ki prinaša kar precej posodobitev, med drugimi tudi popravek za pred nedavnim odkrito luknjo, ki zamrzne sistem že ob izvedbi preprostega C programa. Ranljivi so vsi sistemi z nepatchanimi 2.6.x ter tudi 2.4.x jedri. Pravtako so ranljive tudi 64-bitna inačice zgoraj omenjenih jeder. Na srečo sta na voljo že popravka za 2.4.x ter 2.6.x jedro.

Vsem Linuxašem, ki ste na 2.6.x jedru, priporočamo posodobitev. Ne pozabite uporabiti slovenskega zrcalnega strežnika.

Omenimo še veselo novico, da se bo razvoj varnostnih dodatkov za jedro grsecurity nadaljeval. Avtorju je namreč uspelo dobiti sponzorje, ki bodo poskrbeli za njegov vsakdanji kruh in mleko.

4 komentarji

PCX in VIA

Slo-Tech - Slovensko podjetje PCX je po neuradnih podatkih postalo pooblaščeni distributer VIInih procesorjev (trenutno aktualni Cyrix III) za Slovenijo in Hrvaško. Distributerje za nadaljno prodajo bodo izbrali izmed 500 podjetji, s katerimi sodelujejo.
Vse lepo in prav, toda vprašanje je, kako se bodo Cyrix procesorji kosali z mega popularnimi Duroni in njihovimi nasledniki, Morgani. Sicer je močna stran Cyrixov vedno bila njihova cena, toda cena Duronov je že tako nizka, da je nakup malce cenejšega, a precej počasnejšega procesorja vprašljiv. Svoja nadaljnja mnenja bom zadržal dokler dejansko ne dobim v roke kakšne testne različice... Thnx, Samo.

Novica je uradna, saj je objavljena na PCXovi domači strani. Njihovo obvestilo za javnost najdete tukaj. Thnx Mrxjs.

5 komentarjev

Tudi Samuel2 na CeBITu

X-Bit Labs - VIA bo poleg drugih stvari na CeBITu predstavljala tudi novega Cyrixa III, zgrajenega na Samuel2 jedru. O dotičnem procesorju ste na Slo-Techu že lahko brali. Resda je zaradi določenih zadev zanimiv (0.15 mikronska tehnologija izdelave -> navijanje, 64KB L2 predpomnilnika...), toda resno dvomim, da se bo lahko kosal s Celeroni, kaj šele Duroni. In tudi napovedano nizka cena mu verjetno ne bo preveč pomagala, saj bo vsakdo (z dovolj soli v glavi) raje pljunil dva jurja več in si privoščil Durončka.

3 komentarji

Novi MP3

Music IZ - Sodeč po tej novici nas v letošnji pomladi čaka tudi naslednik MP3 standarda z imenom MP3Pro. Razvijata ga Thomas Multimedia in Frauenhoferjev inštitut, ki si že lastita patente in licence za prvotni MP3 standard. Po prvih napovedih naj bi MP3Pro še precej bolje stisnil zvočne datoteke (seveda ob ohranitvi kvalitete), večja novost pa je možnost vključitve anti piratskih zaščit. Z vsem tem naj bi MP3Pro ponovno uspešno konkuriral Windows Media in Real Player standardom, poleg tega pa naj bi bil kompatibilen s sedanjimi predvajalniki. Damn, pa zakaj morajo povsod tlačiti te zaščite .

11 komentarjev

VIA najavila dva nova Cyrixa III

X-Bit Labs - Saj ne, da bi to bila kakšna zanimiva novica, toda mogoče bo koristila komu izmed vas. VIA je torej najavila dva nova Cyrix III procesorja, 650 in 667MHz model. Prvi deluje na 100MHz FSB, drugi pa na 133MHz. Cena je zelo nizka, 55$ in 60$, kar pa navsezadnje ustreza njihovim performansam. Zaradi pomanjkanja L2 predpomnilnika sta procesorja nekje na ravni (ali celo počasnejša) od 566MHz Celerona2. Kaj bi dali za tako makino v sistemu, kajne [>:D]?

0 komentarjev

Cyrix 4

VIA Hardware - VIA je nedavno obljubila, da bodo njihovi procesorji do drugega četrtletja dosegli 1.2GHz hitrosti, danes pa so se pojavile prve konkretne informacije o C5X jedru, osnovi za prihajajoči Cyrix 4 čip, ki naj bi te obljubje izpolnil.Če se ob imenu Cyrix takoj začnete zmrdovati in pomislite na neuspeli Cyrix III, potem naj vas pomirim. Novo jedro bo razvito popolnoma na novo in podobnosti s starim procesorjem skoraj ni. Jedro bo razvito v 0.15 mikronski tehnologiji s tradicionalno malim jedrom ( 52 kvadratna mm ) in majhno porabo energije. Cevovod procesorja bo podaljšan na 17 enot, 3D Now! tehnologijo pa bo zamenjal SSE. Tudi velikost L1 predpomnilnika ne razočara, po prvih napovedih naj bi ga bilo zajetnih 128KB. Če vse to združimo z VIAino nizko ceno, dobimo precej privlačen procesor. Bomo videli, medtem pa tukaj najdete več informacij.

4 komentarji