»

Intel ali AMD?

Viper's Lair - Pacifisti, ne me linčat, saj imam občutek, da bom spet zanetil vojno med pristaši AMDja ter Intela, a vseeno, božični časi so, hardverske strani počivajo, novice pa nekako morajo biti [:D]. Če si boste vzeli čas ter kliknili na to povezavo, si lahko preberete priporočilo, procesor katerega podjetja kupiti. Avtor se je na grobo dotaknil Athlona XP 2400+ ter Intelovega Pentiuma 4 2.4 GHz, primerjal njuni delovni temperaturi, nagnjenost k višjim frekvencam ter dobavljivost v trgovinah. Za zdaj še vedno vodi AMD, je pa res, da bo AMD ob nadaljnjih odlašanjih z Bartoni ter Opteroni še visoko piskal. Klikus!

16 komentarjev

Nov Radeon

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, je ATI že pred časom preimenoval svojo kartico Radeon 8500 (LE) v Radeon 9100. No, danes smo tako ugledali predstavitev prve tovrstne kartice. Podjetje Power Color je objavilo, da bo njihova Radeon 9100-based grafična kartica grajena na osnovi Radeon 8500 PCB, opremljena z D-Sub, DVI-I ter TV-Out izhodi delovala pri taktu 500/250 MHz (RAM/GPU). Kartica bo na voljo v 64 ter 128 MB različici. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

4 komentarji

8500 = 9100, pravi ATI

The inquirer - Da je bil Radeon 8500 ATI-jev prodajni hit, vemo, kartica pa je še večji "hit" postala, ko se je izvedelo, da je ATI ne misli več proizvajati. No, kanadski gigant pa si je očitno premislil in na trg ponovno poslal omenjeno kartico, tokrat v novi preobleki in z novim imenom: Radeon 9100. Novi grafični čip bo tako hitrejši od stare 8500 ter 9000, a na žalost ne bo popolnoma podpiral DirectX 9, kljub temu da ime namiguje drugače. Klik!

2 komentarja

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

SiS predstavil novo čipovje

X-Bit Labs - Da, da, dvokanalni DDR pomnilnik trka na vrata. Danes je SiS predstavil svoje novo čipovje, SIS655 imenovano, ki podpira Penitum4 procesorje, dvokanalni DDR pomnilnik ter HyperThreading tehnologijo. SiS trdi, da to čipovje dosega najvišje pomnilniške prenose, do 5.2GB/s, kar naj bi bilo več celo od Intelovega Granite Bay čipovja. Čipovje bo podpiralo še AG3.0, USB2.0 ter ATA133 tehnologije. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

NV28M bo predstavljen na Comdexu

X-Bit Labs - Ločeno od predstavitve NV30 18. novembra na Comdexu, o čemer smo že poročali, namerava nVidia predstaviti tudi svoj grafični procesor za prenosnike, imenovan NV28M. Na internetu so se pojavile tudi neuradne specifikacije:
  • NV28M je okrnjena različica GeForce4 Titanium procesorjev, polno kompatibilna z DirectX 8
  • tako procesor kot pomnilnik bosta tekla na 200 MHz
  • sam čip bo velik 35 kvadratnih milimetrov
  • NV28M bo potreboval dodaten čip, v originalu imenovan output chip modulator, ki bo skrbel za analogni prikaz slike
Kot ponavadi, o ceni ter dobavljivosti ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

Radeon s 64 ali 128 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Tako, vsi ki se v forumu pritožujete, da na internetu in mogoče najti nobenega testa, kjer bi neposredno primerjali dva Radeona s 64 ter 128 MB pomnilnika, samo za vas.

Na X-Bit Labs so preizkusili dva Radeona 9000, različico s 64 MB ter Pro različico s 128 MB pomnilnika ter ju primerjali še z nekaterimi, ta trenutek, popularnimi grafičnimi karticami. Vas zanima kaj so ugotovili? Klik za branje!

1 komentar

Crucial v trg grafikulj

Crucial - Tudi Crucial se bo podal v trg retailerjev grafičnih kartic. Na prodajnih policah trgovin bomo kmalu lahko videli Crucial Radeon 8500 LE s 128 MB Micronovega pomnilnika, za katerega lahko predvidevamo, da bo navijanju zelo prijazen. Sodeč po tiskovni izjavi, ki jo lahko preberete na tej strani, bodo Radeon 8500 LE kartice podjetja Crucial "prikazovale bolj realistično sliko". Živi bili pa videli, pravjo. Moje mnenje? Konkurenca v inkarnaciji novega proizvajalca grafičnih kartic še nikoli ni škodila... [:D]

0 komentarjev

Novi Radeoni

Tom's Hardware - Kot veste, je ATI do maja 2001 prodajal svoje kartice samo pod svojo znamko, vendar pa sedaj srečujemo vedno več ATI-jevih kartic, ki prihajajo iz podjetij, ki z ATI-jem niso ravno najbolj povezana. Tako ATI svojega pred kratkim predstavljenega RADEON 8500LE ne bo prodajal pod svojim imenom, ampak jih bo razdelil samo OEM, ODM in AIB partnerjem, ki bodo kartice prodajali pod svojo znamko. Kar 13 podjetij je že najavilo RADEON 8500LE kartice. Kartica bo delovala pri 250MHz hitrosti jedra in bo imela vse kar ima mogočnejši brat 8500 (razen hitrosti jedra, ki je pri Radeonu 8500 275MHz), vklučujoč Trueform in Smartshader. RADEON 8500LE podpira Windows XP in tudi DirectX 8.1.

0 komentarjev

SUMA pripravlja še en zanimiv izdelek

X-Bit Labs - Še nekaj mesecev nazaj je podjetje SUMA bilo popolnoma neznano, potem pa nas je presenetilo z nekaj zelo zanimivimi karticami, ki so bazirale na Nvidiinih čipih. SUMIne kartice vedno odlikuje določena mera inovativnosti, kar bi lahko rekli tudi za njihov najnovejši izdelek, SUMA GeForce2 MX SIF. SIF stoji za "Suma Individual analog Filter", ki naj bi precej izboljšal 2D kvaliteto slike teh kartic in jih tako približal Matroxovem G450. Nenavadno je tudi to, da bo SIF filter nameščen na dodatno hčerinsko kartico (ponavadi so taki TV-Out dodatki), na voljo pa bosta dve različici: z enim D-Sub izhodom ter različica z dvema D-Sub izhodoma ter TV-Out izhodom. Druge lastnosti kartice so precej klasične: 175MHz jedro in 5.5ns pomnilnik pri 183MHz.

0 komentarjev