»

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

SCSI, da ali ne?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spisali drugi del zanimivega članka, v katerem se ukvarjajo z najnovejšo SCSI320 tehnologijo trdih diskov. V drugem delu članka so se posvetili predvsem praktičnemu delu testa, saj so tokrat teorijo pustili ob strani in v testnih programih dejansko preizkusili Seagateove Cheetah 15K.3 trde diske v različnih pogojih. Kaj so ugotovili? Zaradi samega SCSI320 standarda ne boste pridobili skorajda ničesar, saj med sodobnimi SCSI standardi ni večjih razlik, medtem ko se od klasičnih ATA diskov disk komajda razloči. Glede hitrosti, kakopak. Test.

0 komentarjev

MSI GNB Max

NexusHardware - Zadnje čase nas podjetje MSI kar preseneča z svojimi produkti. Tokrat so si na NexusHardware ogledali njihovo ploščo GNB Max, ki je zgrajena na Intel Granite Bay čipovju, ter podpira DDR 266 module, ki pa delujejo v paru. V reže lahko vtaknemo največ 4 module do max. 4 GB, ima AGP 8X priključek ter 5 PCI rež, 6 USB 2 priključkov ter 2 firewire. Seveda so pri MSI-ju vanjo vgradili tudi gigabitno mrežno kartico.

Na matično ploščo lahko vtaknete P4 in Celeron procesorje, ki imajo 400/533 MHz FSB. V biosu pa je omogočeno, da ga lahko navijete na maksimalno 200 MHz FSB. Plata je sicer hitrejša od nekaj ostalih z intelovim naborom, a so bili pri testu nad njo...

0 komentarjev

Test "granitnih" plošč

Vse barve mavrice

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Granite bay oziroma E7205 je najnovejše čipovje, ki ga je izdelalo podjetje Intel. Na njih vam bodo lahko tiktakali le Pentium 4 procesorji, kar je že samo po sebi samoumevno. Če bi ga primerjali z nForce ll, bi našli mnogo skupnih lastnosti, kot sta dvokanalni DDR pomnilnik in pa SATA, katerega najdemo tudi na KT400 ploščah. V test je bilo vključenih kar 7 plošč različnih proizvajalcev. Posebnih odstopanj med njimi ni bilo, le malo boljša od konkurence pa je bila Gigabaytova GA-8INXP, katere zmaga ni bila čisto zaslužena, saj jo je dobila tudi na račun dveh IDE krmnilnikov, katerih večina uporabnikov ne potrebuje.

3 komentarji

Compaq versus Toshiba

X-Bit Labs -

Torej, po nekajdnevnem premoru se spletna stran X-Bit Labs vrača nazaj online. S svežimi novicami in novim testom, kot se za tako stran kakopak spodobi. Tokrat so si ogledali dva prenosnika, Compaqov Presario 2810T ter Toshibino Satellite 1900-703. En z nVidia, drugi z ATI grafično kartico. Pravzaprav so se tokrat bolj osredotočili na razliko na grafičnem področju, saj so navsezadnje testirali mobilne grafikulje dveh največjih rivalov. In kaj so ugotovili? ATI je v malenkostni prednosti, da ...

0 komentarjev

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

Nova testa na X-Bit Labs

X-Bit Labs - Tako, na priznani spletni strani X-Bit Labs sta se pojavila kar dva nova testa naekrat, zatorej sta združena kar v eno samo novico.

  • Najprej so si ogledali osnovni plošči na Intelovem E7205 Granite Bay čipovju, ki je prvo čipovje za Penitume4 ki podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Tokrat so pod drobnogled vrgli plošči podjetij MSI ter ASUS; bolje se je odrezala slednja, klik!
  • No, na drugem testu pa so se posvetili naprav za masovno shranjevanje podatkov (beri: diskom). Ogledali so si diske višjega kakovostnega razreda, natančneje IBM-ove Ultra160 (SCSI) diske. Klik!


1 komentar

Novembra ...

Digital Daily - Se še spomnite vseh novotarij ter dogodkov meseca novembra? No, na Digital Daily so danes spisali članek, ki na kratko povzame vse bistvene IT dogodke ter stvaritve v prejšnjem mesecu ter prikaže njihov pogled nanje, za nameček pa še primerja cene ter nam svetuje, kaj kupiti. Ustavili so se pri procesorjih, matičnih ploščah, pomnilniku, videu ter napravah za masovno shranjevanje. Klik!

0 komentarjev

Nove TYAN matične plošče

X-Bit Labs - TYAN je danes objavil, da bo na trg poslal štiri nove matične plošče za osebne uporabnike in štiri nove matične plošče za strežnike. Predstavil vam bom samo matične plošče za osebne uporabnike. Njim bodo torej namenjene:
  • Thunder i860 (S2603) bo imela dve Socket603 ležišči. Bazirana bo na Intel 860 (Colusa) čipovju, podpirala bo Intel Pentium 4/Foster procesorje, imela bo 8 RIMM rež, 1 AGP 4x, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit PCI reže. Prototipi plošče so že v obtoku, masovna proizvodnja pa se bo začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7 (S2462) bo imela dve SocketA ležišči. Bazirana bo na AMD-760MP čipovju, delovala bo na PC2100/PC1600 DDR SDRAM-u, imela bo AGP Pro režo, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit/33MHz PCI reže. Za razliko od Thunder i860 (zgoraj) bo imela še dva vgrajena LAN kontroleja. TYAN je to ploščo že razkazal na različnih razstavah letos (CEBIT), masovna proizvodnja pa naj bi se začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7X...

2 komentarja