»

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

Potrditev štiridesetega Mersennovega praštevila

vir: BBC
Overclockers Australia - Poročali smo že, da je 17. novembra letos Michael Shafer najverjetneje odkril štirideseto Mersennovo (torej takšno, ki ga lahko zapišemo kot 2n - 1) praštevilo. Ker odkritje še ni bilo potrjeno, takrat natančnejših informacij ni bilo. Danes so praštevilo uradno potrdili in priznali kot največje znano praštevilo na svetu, ki ima za več kot dva milijona več mest kot poprej največje praštevilo. In katero je to število? 220.996.011 - 1. Klik, klik!

8 komentarjev

Švedski pametni telefon

Infosync - Švedsko podjetje Neonode je predstavilo svoj prvi "pametni telefon", imenovan N1 Neonode. Zanimivo je, da so za operacijski sistem izbrali Windowse CE ter ga predelali v svoj OS, ki tako ponuja drugačen uporabniški vmesnik. Poganja ga 76 MHz ARM procesor, ter je opremljen z GPRS. Seveda ne smemo pozabiti 24-bitne kamere, ki je zmožna zajemati krajše filmčke s hitrostjo 15 FPS v resoluciji 160 x 120 pikslov. Filmčke pa lahko zapišemo kar direktno na SD kartico, ki jo vstavimo skozi vgrajeno režo. Z manekenskimi merami 88 x 52 x 21 in težo 93 gramov vsekakor paše tudi v žep. Ostale podrobnosti pa si preberite tukaj.

4 komentarji

Tipkovnica brez tipk

Tech Extreme - Tipkovnica brez tipk? Saj to ni mogoče, pravite? Je!
Švedsko podjetje Senseboard bo na Comdexu predstavila svoj novi izdelek - SenseboardTM Virtual Keybord, ki deluje tako, da si pritrdimo na roke neke posebne obročke -senzorje, ter nato oponašamo gibe, kot da bi pisali po navadni tipkovnici. Senzorji te gibe zaznajo ter skladno z njimi pošljejo signal do računala. Idealno za prenosnike in dlančnike, ko se trudimo z zelo majhnimi tipkovnicami ali s svinčniki.

9 komentarjev

Iomega Peerless drive

Hardware Zone - Iomega je včeraj predstavila svoj nov sistem prenašanja podatkov velike kapacitete. Sprejme lahko 10 ali 20 GB podatkov. Če dokupimo dodatne medije, pa seveda kapaciteto podvojimo, potrojimo..... . Sami prenosi se vršijo do hitrosti 15 MB/s s Firewire vmesnikom (druga možnost pa je USB), kar zadosti tudi potrebe najbolj zahtevnih uporabnikov. Sami mediji, ki jih uporablja Iomega, so v bistvu trdi diski z integriranimi blažilnimi mehanizmi, ki skrbijo, da se ne poškoduje.
Na voljo bodo od 15. junija.
In še cena:
20 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$749
10 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$679
10 GB cartridge = S$275
20 GB cartridge = S$345

Malo več slik enote je tukaj: LINK.

14 komentarjev