»

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev

IBM, z warpom 4 do konca!

IBM - V bistvu se čudim, da je trajalo tako dolgo: OS/2 Warpu, IBM-ovem konkurentu veliko bolj poznanih Oken, je odklenkalo -- uradno.

Vse skupaj se je pravzaprav začelo (najkasneje) z izdajo verzije 95 vsemznanega operacijskega sistema: takrat je IBM izdal svoj izdelek, ki pa je bil v marsičem veliko bolj dovršen in stabilen. Manjkalo mu je le primerno propagiranje, saj se je MS na vse pretege trudil izpodbiti kredibilnost sistema. To jim je pri laični javnosti kakopak uspelo, manj pa pri tistih, ki smo sistem dejansko preizkusili. Takratna resna težava se je kazala tudi v relativnem primanjkljaju programja, saj prednostim navkljub IBM-u ni uspelo v zadostnem obsegu motivirati razvijalcev. Tako publicistično rečeno, se je neodkriti genij pogrezal v svojo zibelko ter končno tudi uradno prenehal živeti; IBM je 10. decembra namreč izdal dokument z zgovornim naslovom:
Software Withdrawal: Selected Part Numbers of OS/2 Warp V4 and Warp Server for e-business Programs
...

8 komentarjev