»

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Načrti nVidie za prihodnost

X-Bit Labs - Podjetje Nvidia, natančneje njen predstavnik, g. Jen-hsun Huang, je danes predstavila svoje načrte za prihodnost. Torej, njihove tovarne bodo nadaljevale z uporabo proizvodnih postopkov manjših tajvanskih podjetij, partnersko podjetje TMSC pa bo začelo izdelovati čipovje v 0.09-mikronski tehnologiji. Na žalost niso povedali, ali bo že NV35 grajen v tej tehnologiji, ali pa bomo morali na njeno implentacijo počakati do izida NV40 -- ta možnost se mi zdi verjetnejša. nVidia še zagotavlja, da bo do konca prihodnjega leta polovica njenih izdelkov narejena v 0.13-mikronski tehnologiji. Več informacij.

10 komentarjev

nVidia z 0.13 mikroni

DigiTimes - nVidia je danes objavila svoje načrte za prihodnja leta. Po njihovih pričakovanjih naj bi do konca prihodnjega leta izdelali kar polovico čipov v 0.13-mikronski tehnologiji. V tej tehnologiji nameravajo izdelovati predvsem svoje NV30-based čipe, med katerimi je trenutno verjetno najbolj znan GeForceFX. Če jim bo uspelo, bomo pa še videli!

0 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

ELSO ATI ne zanima

PCrave - Fantje s strani PC Rave so nekatere večje OEM proizvajalce grafičnih kartic prosili, da komentirajo ATIjevo namero o prodaji grafičnih čipov in tudi povedo svoje načrte v zvezi s tem. Prva se je oglasila nemška ELSA:
  • PC Rave: Sedaj, ko je ATI spremenil svoj dosedanji način poslovanja, ali je možno, da bomo videli ELSA ATI kartico?
  • ELSA: ELSA nima nikakršnih načrtov o uporabi ATIjevih čipov
Elsin odgovor ni niti malo presenetljiv, saj gre za dolgoletnega strateškega partnerja Nvidie. Počakajmo na odgovore drugih proizvajalcev!

0 komentarjev