»

Chrome za Windows postal 64-bitni

Chromium Blog - Čeprav procesorji sedaj že nekaj let podpirajo 64 bitov in temu sledijo tudi moderni operacijski sistemi, še vedno najdemo vrsto aplikacij, ki trmasto vztrajajo pri 32 bitih. Ene izmed teh so brskalniki, kjer običajno poslušamo izgovore, da s 64 biti ne bi pridobili praktično nič. Med velikimi je Internet Explorer že nekaj časa 64-biten, Firefox in Opera z nekaterimi verzijami tudi. Chrome za Linux in OS X je 64-biten že lep čas, na seznamu pa je manjkala le Windows različica Chroma. Nič več.

Google je pripravil 64-bitno verzijo Chroma, ki je trenutno na voljo v kanalih Canary in Dev. To pomeni, da gre še vedno za eksperimentalno verzijo, ki pa jo upajo ponuditi pogumnejšim uporabnikom. Nadgradnja je uporabniku prijazna, ker ohrani nastavitve in zaznamke.

Prednosti uporabe 64-bitnega...

73 komentarjev

Benchmarki Athlona 64

ComputerBase - Na Computerbase so objavili teste verjetno najbolj pričakovanega AMD-jevega procesorja, ki bo deloval tako v 32- kot v 64-bitnem načinu. Procesor z imenom Athlon64 bo namenjen predvsem domači uporabi (64 bitov za vsakogar [:D]), uradno predstavitev pa bomo lahko videli v prvi četrtini leta 2003. Uporabljal bo čisto novo podnožje.

Ker procesor še ni doživel končne verzije so na test dobili A1 steping procesorja, obstajata pa tudi A0 stepping (ki ni ravno stabilen) in B0 stepping (novejši od tukaj testiranega), tako da lahko test vzamemo z veliko rezervo. Test je seveda potekal samo v 32-bitnem načinu, sodelovali pa so: AMD Athlon64 1.2 GHz, Athlon XP 1.2 GHz in Intel P4 2.2 GHz.

Rezultati so kar zanimivi: recimo v Q3:A je na prvem mestu Athlon64, za katerega ne smemo pozabiti, da ima 1 GHz manj kot P4, ki je bil drugi. Tukaj!

7 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Redhat bo uradno podprl Hammer - x86-64

Slashdot - RedHat je napovedal, da bo v svojih produktih podprl procesorje temelječe na arhitekturi Hammer. Vse skupaj bo namenjeno predvsem strežniškemu trgu, poskrbeli pa bodo tudi, da bo linux hkrati dobro poganjal tudi stare 32 bitne programe. Glede na to, da RedHat vse popravke Linux jedra in ostalih komponent pridno prispeva nazaj v community, to pomeni, da bo celoten Linux zelo dobro podpiral Hammerja. Verjetno bo podpora Hammerju dostopna prej kot bo MS uspel izdati 64 bitna polkna. V bistvu nova jedra 2.5 podporo že vsebujejo, prilagoditi pa bo treba še ostale dele sistema. Klik tukaj!

10 komentarjev

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev