»

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Pospeševalnik delcev v Darmstadtu

vir: BBC
BBC - Periodni sistem elementov, v katerem so vsi poznani elementi tako lično nanizani v različne bloke (s, d, p, f) po svojih naraščajočih vrstnih številih (torej številu protonov ali elektronov, če hočete), se je v mislih prvemu utrnil Dimitriju Mendelejevu v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj poznane prvine je razvrstil po masah in znanih kemijskih lastnostih. V svoje odkritje je bil tako prepričan, da je pustil nekaj mest celo nezapolnjenih za še neodkrite elemente - pravilno je napovedal...

27 komentarjev

Ko zunaj postane prevroče ...

Overclockers Australia - ... se še kako prileže mrzlo pivo (brezalkoholno, da ne bo stric Keber grdo gledal [:D]). Vendar ne ono iz hladilnika, ampak tisto, ki se ga ohladi na malce bolj eksotičen način - po možnosti s peltierjevim elementom. Kako, boste izvedeli na tej strani, ki sicer ni ravno najbolj prijazna do uporabnikov z analognimi modemi, vendar nazorno predstavlja kako narediti to čudo. Če pa peltierjevega elementa trenutno nimate, pa si lahko v tolažbo privoščite vsaj

12 komentarjev

Einstein online

The inquirer - Verjetno ste že vsi slišali za Alberta Einsteina - človeka, ki je izustil relativnostno teorijo. Njegove zapiske si lahko sedaj ogledate na "njegovi" spletni strani, kjer najdete njegov življenjepis, poročila o Albertovih potovanjih ter pacifizmu in na sploh podatke o delu tega genija. Poleg tega, pa boste na strani našli tudi ogromno galerijo slik. Izvirna novica.

0 komentarjev

Kako izgleda, kadar odpove vodno hlajenje?

Overclockers Australia - Vodno hlajenje v navezi s peltierjevim elementom je lahko precej učinkovita kombinacija, dokler vodno hlajenje deluje, ko pa odpove črpalka, pa se stvari malce bolj zapletejo. Nesrečniku, ki je med drugim objavil tudi slike nezgode, se je zgodilo prav to - odpovedala mu je vodna črpalka in ker voda ni mogla več odvajati toplote, mu je peltier scvrl tako procesor, kot tudi del matične plošče. Evo, še slikica za vse, ki jim je uničen hardver prvovrsten fetiš: [:D]

4 komentarji

Leufkenovi vodni bloki

GideonTech - Vsi tisti, ki neradi izdelujete vodne bloke in se raje posvetite izdelavi drugih delov vodnega sistema za hlajenje procesorja, se lahko veselite, kajti podjetje Leufken Technologies pripravlja nove vodne bloke, ki bodo (vsaj tako pravijo) prinesli nekaj svežine v svet sistemov za vodno hlajenje. Prvi vodni blok, ki ga Leufken pripravlja se imenuje COMPONENT FLUID INJECTOR (CFI) in ne vsebuje nobenih "labirintov" po katerih bi tekla voda, ampak vodo usmerja direktno na jedro procesorja. Poleg prej omenjenega bloka, pa bo podjetje ponuja tudi t.i. PEL-BLOCK, ki je naveza CFI-ja in Peltierjevega elementa, ki bo lahko 118 W, 158 W ali 85 W. Bloka sta zaenkrat zasnovana za AMD-jeve...

8 komentarjev

Hlajenje grafične - tokrat robustno

How.To - Ne, tokrat se ne bomo ukvarjali s postavitvijo zelo velikih izmenjevalnih površin na pomnilniške module ter procesor grafične kartice (kar nameravam jaz opisati v enem od svojih naslednjih člankov). Ta članek - Project Alpha imenovan - opisuje, bolj slikovno kot tekstovno, postopek vgraditve dveh ventilatorjev direktno nad grafično kartico s pomočjo tiste male kovinske zadevice, ki ponavadi zakriva prazno PCI režo pred prahom in ostalimi nezaželenimi faktorji. Rezultat? Precej fina zadevica, ki pa ima to slabost, da v resnici samo premika zrak znotraj računala. Če vprašate mene, bi se dosti boljši učinek dosegel z vrtanjem v stranico ohišja ter namestitvijo ventilatorja tako, da bi vlekel zrak iz zunanjosti.

0 komentarjev

Ekstremno hlajenje

Dan's DATA - Vsi bi radi čim višje navijali procesorje, a ne? To se najlažje doseže s peltierjevim elemontom in vodnim hlajenjem. Obstaja pa problem. Kondenzacija. Kaj se zgodi, ko ta nastopi, si oglejte tukaj.
Člevek se je zanalašč spravil ugotavljat posledice kondenzacije. Seveda ni uporabil procesorja, ampak upor, ki je oddajal toploto namesto procesorja. Članek je v resnici razlaga vodnega hlajenja s peltierjevim elementom. Thx Tomi!

2 komentarja

Kam postaviti računalnik?

Overclockedcafe - Res je, da lahko z ventilatorji storite veliko. Res je, da lahko s peltierjevimi elementi in vodnim hlajenjem storite še več. Samo vse te modifikacije so zaman, če ste računalnik postavili zraven radiatorja. Zato si tukaj oglejte vodič o tem, kam je najbolje postaviti računalnik. Ne, vodič ne odkrije Amerike ali razcepi atoma. V njem je zapisano vse, kar lahko normalen človek doseže z nekaj zdrave pameti. Ampak vseeno je lepo biti 100%-en, da je vaš računalnik postavljen v pravi kot, a ne? Torej le hitro brat.

0 komentarjev

Kryothermov softver

Jaz - Tone me je danes obvestil, da je med brskanjem za vsemi možnimi informacijami o pelterjih naletel na to zanimivo stran. Gre za domačo stran ruskega podjetja Kryotherm, ki se ukvarja s proizvodnjo in načrtovanjem termoelekrtičnih elementov oziroma peltierjev. Poleg zares bogate zakldanice znanja boste na strani našli tudi izjemno uporaben programček z imenom Krysoft. Z njim lahko hitro in preprosto iračunate vse potrebne spremenljivke pri čartovanju hladilnega sistema s peltierjevimi elementi in tako računanje napornih fizikalnih enačb odpade. Zares fina zadevica, najdete pa jo tukaj.

0 komentarjev