»

IBM superračunalnik simulira mačje možgane

IBM - Na superračunalniški konferenci SC09, ki se bo danes v Portlandu sklenila, je IBM predstavil svojo simulacijo mačjih možganov. Njihov računalnik Dawn Blue Gene /P, ki ga poganja 147.456 procesorjev s 144 TB pomnilnika in algoritem BlueMatter, simulira aktivnost možganskega korteksa z 1,6 milijarde nevronov, povezanih z 8,87 bilijona sinapsami. Tako predstavljen korteks ima približno 4,5 odstotka kapacitete človeških možganov, je pa zmogljivejši od mačjih možganov. Simulacija še ne teče v realnem času, tako da tejle supermački srce utripne enkrat na minuto (simulacija teče 83-krat počasneje), ji pa.



Znanstveniki razlagajo, da to še zdaleč ne pomeni, da razumejo, kako delujejo možgani. Kot...

217 komentarjev

Izšel IBM Power 6

Ars Technica - Ta ponedeljek je IBM predstavil svoj novi procesor Power 6, ki postavlja nove mejnike v zmogljivostih strežniških procesorjev. Ima samo dve jedri, ki tiktakata pri frekvenci 4.7 GHz, dva spominska krmilnika, izdelan je v 65-nanometrskem SOI tehnološkem procesu, porabi pa približno toliko, kot njegov predhodnik Power 5+ pri 2,3 GHz. Seveda so rezultati prvih benchmarkov poleteli v nebo; najbližja konkurenca osramočeno zaostaja.

Izvorna novica.

11 komentarjev

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

Najmanjši tranzistor na svetu

Taipei Times - NEC, japonska koorporacija je ta teden oznanila, da je izdelala najmanjši trazistor na svetu. Nov rekord je tokrat 5 nanometrov (en nanometer je ena milijardinka metra), s čimer prejšnjega prekaša za en nanometer - le-ta rekord si je lastil IBM. Sedaj, ko so izdelali novega rekorderja (ki je osemnajstkrat manjši od danes uporabljanih tranzistorjev), pa NECa čaka še izdelava učinkovite masovne produkcije, kar pa bo vse prej kot enostavno.

Trg tranzistorjev, ki vsako leto obrne 155 milijard ameriških dolarjev, spada med največje in najbolj donosne posle na svetu. Možnosti, ki se torej porajajo z novimi tranzistorji pa so skoraj neomejene. Če prepračunamo vse te številke, kmalu ugotovimo, da bi lahko imeli v enako velikem dlančniku več kot 4200 MHz! Klik!

Doom 3 na dlančniku in sredi pouka. Zanimivo ... [>:D]

13 komentarjev

IBM predstavil sistem za zaščito diskov

The Register - Kot poročajo na The Registru, je IBM danes uradno predstavil nov način zaščite diskov v prenosnikih pred mehanskimi poškodbami. Sistem, ki so ga poimenovali Active Protection System (APS), namreč ves čas spremlja morebitno premikanje prenosnika in tako v primeru, da ga zazna, parkira diskovne glave, kar naj bi preprečilo mehansko poškodbo diska in izgubo podatkov.

IBM tako predvideva, da bi diski v prenosniku, ki bi padel po tleh, preživeli, kar je pomebno, tudi če ostale komponente ne, saj podatki ostanejo in jih tako lahko prenesemo v drugi računalnik. APS bomo najprej ugledali v prenosnikih družine ThinkPad R50 in T41. Več o tem.

12 komentarjev

Inteligentni strežniki

BuisnessWeek Online - IBM je objavil nove informacije o svojem novem programju, ki naj bi pomagalo učinkoviteje izkoristiti računalnike podjetjem, ki uporabljajo večje število le-teh za razne računsko intenzivne aplikacije, na primer spletne strežnike. Ta program naj bi bil sposoben določati, koliko procesorske moči potrebuje, da zapolni vse trenutne zahteve in v skladu s tem lahko požene ali ustavi dodatne računalnike. To v praksi omogoči, da ob danem času teče samo toliko računalnikov, kolikor je potrebnih -- ostali, ki so na razpolago, pa čakajo izklopljeni na konice v prometu, ko jih sistem potrebuje in tako zagotovi, da se sistem ne upočasni.

Vsekakor dobra ideja, ki bo, če ne drugega, zmanjšala porabo elektrike. Kako se bo sistem obnesel v praksi, pa si boste lahko ogledali na sejmu CeBit, kjer ga namerava IBM predstaviti.
Za konec pa samo še klik na originalno novico.

5 komentarjev

IBM predstavil Ultrastar 146Z10

The inquirer - Očitno IBM še ni rekel zadnje besede pri izdelavi diskov, saj je ravnokar predstavil disk Ultrastar 146Z10. Disk se vrti z 10.000 obrati na minuto in vsebuje 8 MB predpomnilnika, kot tudi zaščito proti vibracijam. Bojda bo to prvi disk, ki bo uporabil tako imenovano tehnologijo pixie dust, ki prinese še manjše segrevanje diska in še večjo stabilnost podatkov. Kupili ga bomo lahko v različicah z 18GB, 36GB, 73GB ali 146GB.

5 komentarjev

IBM predstavil najnaprednejšo tehnologijo izdelave čipov na svetu

3D News - IBM je zopet pokazal svoje zobe. Predstavili so način za izdelavo čipov v 0.13 mikronski tehnologiji. Kot verjetno že veste, to pomeni manj potrebnega prostora za vse tranzistorje in vezja v čipu ali obratno na enako velikem čipu bo po novem lahko precej več le teh. Prav tako pa to pomeni precej večjo zmogljivost in manjšo porabo energije čipov proizvedenih s to tehnologijo. CMOS9S (tako ime so nadeli tej pogruntavščini) IBM kani uporabiti tudi za svoj prihajajoči POWER 4 procesor za serverje, ki naj bi ugledal trg nekdaj prihodnje leto. Klik !

0 komentarjev