»

Novičke

Digital Daily - Intelova čipovja Springdale in Canterwood za Pentiume 4 so se pojavila v številnih inkarnacijah in s to številko so narasle tudi količine različnih matičnih plošč in lahko verjamem, da se ljudje pri nakupu težko odločijo. Na Digital Daily so stestirali 13 čudes najbolj znanih proizvajalcev matičnih plošč, temelječih na čipovjih 865PE/875P/865P/865G. Abit, Asus, Epox, Gigabyte, MSI, Soltek ter DFI so bili podvrženi Sandri, PCMarku, Quaki 3, Serious Samu ter 3DMarku2001. Morda se bo zdela bera testov malce premajhna in predvsem malce "zastarela", a za osnovno predstavo, bi morlo biti dovolj. 13x klik!

1 komentar

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

AMDju le ne kaže tako slabo?

Techconnect - Po poročanju TechConnect je AMD za četrto četrtletje popravil svoja predvidevanja, saj naj bi se njegova prodaja pred popravkom v tem obdobju leta 2002 povečala za dobrih 20 odstotkov. Zaradi povečanega povpraševanja na trgu računalništva in mobilne telefonije (torej povečanje prodaje procesorjev in flash pomnilnika) pa naj bi se AMDjeva prodaja povečala kar za 35 odstotkov in tako dosegla 700 milijonov dolarjev. Klik!

Prav tako dobro naj bi se godilo Intelu, ki je oznanil, da bo na svojih prihajajočih osnovnih ploščah Canterwood in Springdale, ki jih lahko pričakujemo v drugi četrini prihajajočega leta, omogočil naprednejše overclockerske funkcije. Očitno želi Intel poseči tudi na področje, kjer trenutno kraljuje AMD. Prav tako je Intel spremenil svoje načrte glede prihajajočih procesorjev, tako da bo Springdale deloval namesto na predvidenih 667 MHz FSB na kar 800 MHz, kot načrtuje tudi AMD za svoje Hammerje. Klik! Sicer pa nekaj o Intelu piše že nekaj novic spodaj....

3 komentarji

Navitje tu, navitje tam, navitje v trgovini?

DigiTimes - Intel je naznanil namero, da bodo njegovi prihajajoči nabori čipov vsebovali omejeno podporo navijanju.

V drugem četrtletju prihajajočega leta tako lahko pričakujemo plošči Canterwood in Springdale, ki nam bosta v navezi z 800 MHz vodilom ter podpori DDR400 dovoljevali nastavljanje napetosti ter hitrosti RAMa.

Vse lepo in prav -- za 'nas'. No, kolikšna bo dejanska uporabnost, bomo še uvideli; se pa postavlja vprašanje, kaj bo tovrstna pol-uradna odobritev navijanja pomenila za trg -- še posebej razna garažna podjetja, ki jih v Sloveniji mrgoli. Spomnim se dne, ko sem na nekem oglaševalskem letaku uvidel računalo s Celeronom 300, ki je deloval pri 450 MHz...

Kaj pa, če prospekti in morebiti tudi računi ne bodo tako -- dosledni?

4 komentarji

Intel: November?

Slo-Tech - Jep, obetajo se nam novosti. Naj jih naštejem nekaj malega:

 • 4. novembra se nam obeta nov padec cen.
   
 • Proti koncu istega meseca lahko pričakujemo izid 3.06 GHz P4 procesorja, še vedno bo zgrajen v 130-nanometrski tehnologiji, poraja pa se problem napajanja, saj naj bi porabil preko 70W.
   
 • Septembra se bodo proizvodne linije poslovile od 1.8 GHz P4 procesorja ter mesec kasneje še 1.9 GHz P4..
   
 • Celeroni? 1.2 GHz bo adijo rekel septembra, oktobra bo salutiral 1.3 GHz, 1.4 GHz pa bo svoj Amigos Para Siempre zapel decembra.
   
 • 3 nove matične plošče. "Silver Reef" (integrirana zvočna karta, usb2, ddr 333...), "Ashland 2" (audio, grafični čip, 533 MHz FSB), "Blue Mountain 2" (raid, 6-kanalna integrirana zvočna kartica, lan, ..., SATA).
Zaenkrat bodi to vse [0:)]. Ne bi rad, da mi na vrata potrka najhujša nadloga po Borgih...

1 komentar

Precej luštna modifikacija

Mikhailtech - Iz vsake slabe stvari se na koncu izcimi kaj dobrega. To je uvidel tudi urednik Mikhail Techa, ko je po nesreči uničil motor svojega Blue Orba (odlomljena plastika ter nedelujoč motor, hehe ). Odstranil je nedelujoč motor, očistil izmenjevalno površino ter hotel iz Blorba naredili nekakšen pasiven hladilnik, ko je v predalu zagledal že dolgo več neuporabljen 50x50 milimetrski ventilator. Razstavil ga je ter motor njega vgradil v Blorba. Seksi.

1 komentar