»

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev

6% povišanje prodaje DRAMov v marcu

X-Bit Labs - Pomnilniški trg je v marcu užival zmerno rast, saj se je prodaja povečala za 6% glede na februar. Razlogi za to so, poleg tega, da ima marec več dni kot februar, še povečano povpraševanje po osebnih računalnikih in drugih napravah, ki uporabljajo DRAM.
Tako se v tem letu, ob prehodu na 0.13 mikronski proces izdelave in 300 mm rezine, pričakuje nadalnja rast proizvodnje, kar bo v končni fazi za nas, kupce, pomenilo cenejši pomnilnik.

Za konec pa samo še povezava na izvirno novico na X-bit labs.

Hja, pet let nazaj je bilo 64 megabajtov RAMa luksuz. Danes 512 MB ni več nobena redkost ... in kot kaže, kmalu tudi en gigabajt ne bo več eksotika.

15 komentarjev

AMD, IBM: Naši bodo še manjši.

Sillicon Strategies - IBM in AMD sta zelo veliki podjetji -- a v primerjavi z Intelom sta (IBM - "cpu" oddelek) zelo majhni, kar jima v navezi z dokaj nekonkurenčnimi izdelki (IBM) oz. še vedno trajajočo problematiko prepoznavnosti ter omejenih proizvodnih zmogljivosti onemogoča boljšo penetracijo trga namiznih procesorjev.

AMD bo kopico svojih inženirjev poslal na delo v IBMove prostore. Načrtovali bodo 65- in 45-nanometrski (0,065 mikronov) proizvodni proces, prvi izdelki pa naj bi trg ugledali leta 2005.

Ob tem se poraja tudi vprašanje posla, ki ga je AMD sklenil preteklo leto s podjetjem UMC. Podrobnosti o tem še niso znane, UMC pa naj bi s partnerskim Infineon Technologies AG že delal na omenjeni tehnologiji. Poroča Sillicon Strategies

1 komentar

AMDju le ne kaže tako slabo?

Techconnect - Po poročanju TechConnect je AMD za četrto četrtletje popravil svoja predvidevanja, saj naj bi se njegova prodaja pred popravkom v tem obdobju leta 2002 povečala za dobrih 20 odstotkov. Zaradi povečanega povpraševanja na trgu računalništva in mobilne telefonije (torej povečanje prodaje procesorjev in flash pomnilnika) pa naj bi se AMDjeva prodaja povečala kar za 35 odstotkov in tako dosegla 700 milijonov dolarjev. Klik!

Prav tako dobro naj bi se godilo Intelu, ki je oznanil, da bo na svojih prihajajočih osnovnih ploščah Canterwood in Springdale, ki jih lahko pričakujemo v drugi četrini prihajajočega leta, omogočil naprednejše overclockerske funkcije. Očitno želi Intel poseči tudi na področje, kjer trenutno kraljuje AMD. Prav tako je Intel spremenil svoje načrte glede prihajajočih procesorjev, tako da bo Springdale deloval namesto na predvidenih 667 MHz FSB na kar 800 MHz, kot načrtuje tudi AMD za svoje Hammerje. Klik! Sicer pa nekaj o Intelu piše že nekaj novic spodaj....

3 komentarji

Navitje tu, navitje tam, navitje v trgovini?

DigiTimes - Intel je naznanil namero, da bodo njegovi prihajajoči nabori čipov vsebovali omejeno podporo navijanju.

V drugem četrtletju prihajajočega leta tako lahko pričakujemo plošči Canterwood in Springdale, ki nam bosta v navezi z 800 MHz vodilom ter podpori DDR400 dovoljevali nastavljanje napetosti ter hitrosti RAMa.

Vse lepo in prav -- za 'nas'. No, kolikšna bo dejanska uporabnost, bomo še uvideli; se pa postavlja vprašanje, kaj bo tovrstna pol-uradna odobritev navijanja pomenila za trg -- še posebej razna garažna podjetja, ki jih v Sloveniji mrgoli. Spomnim se dne, ko sem na nekem oglaševalskem letaku uvidel računalo s Celeronom 300, ki je deloval pri 450 MHz...

Kaj pa, če prospekti in morebiti tudi računi ne bodo tako -- dosledni?

4 komentarji

AMD v rdečih

Vnunet - Na kratko: AMD je oznanil izgubo v tretjem četrtletju: poleg padca prodaje flash čipov v višini 30 % so se mu namreč dohodki zmanjšali za 15 %.

Kot se v poslu to spodobi, je krivdo naprtil svojemu največjemu tekmecu - Intelu, ki je zadnji čas noro zniževal cene procesorjev. Roko na srce, z nekaterimi AMD-jevimi trditvami se popolnoma strinjam: primerjanje zmogljivosti procesorjev na podlagi 'cikličnosti' ni več objektivno. Ha! A pred Athlonom je pa bilo?

0 komentarjev