»

Vse najboljše, ENIAC

News.com - Februarja praznuje šestdesetletnico en prvih elektronskih digitalnih računalnikov, ENIAC. Računalnik se je uporabljal do leta 1955, predvsem za potrebe vojske, saj je med drugim opravljal izračune, potrebne za izdelavo vodikove bombe.

ENIAC je bil pravi monstrum, tehtal je namreč 27 ton ter zavzemal 167 m2. Med drugim ga je sestavljajo 17.468 elektronk, 7.200 didod, 1.500 relejev, 70.000 uporov in 10.000 kondenzatorjev. Poraba? Malenkostna, le 150 kW električnega toka. Podatke se je vnašalo s posebnimi luknjanimi karticami. Opravil je lahko takrat revolucionarnih 5.000 preprostih računskih operacij na sekundo. Za računanje je...

42 komentarjev

NEC LabelFlash

Clubic - Pri NECu bodo pričeli s prodajo novih DVD snemalnih enot. Model ND-3551A bo imel LabelFlash tehonolgijo, model ND-4450A, ki bo v vseh ostalih pogledih enakovreden prvemu, pa te tehnologije ne bo imel integrirane. Niso pozabili niti na uporabnike s prenosnimi računalniki ali tiste, ki se veliko selijo, tem bosta namenjena ND-7551A (LabelFlash) in ND-7550A (brez LabelFlash). Nove enote bodo običajne DVD+R in DVD-R medije snemale pri 16-kratni hitrosti, dvoslojne diske pa pri 6x (DVD-R) in 8x (DVD+R) hitrosti. Nova je še podpora za napreden prepisljiv standard DVD-RAM, ki ga bodo enote znale zapisovati pri petkratni hitrosti.

Za neobveščene - LabelFlash, je tehnologija podobna HP-jevemu umotvoru LightScribe, vendar ima NECova različica veliko prednost, saj 256-tonsko sliko naredi v pičlih 5 minutah, medtem ko pri HP-ju zanjo potrebujejo kar 15-30 minut. Cene in datumi izida trenutno niso še znani, bo pa to vsekakor v kratkem, do takrat se podrobneje informirajte.

49 komentarjev

Novi iMac in G5

Slo-Tech - Apple je danes svetu predstavil svoje najnovejše 'igračke' tako za domače kot tudi za bolj zahtevne uporabnike.

Prva novost je 20" iMac, ki se je pridružil obstoječima 15" in 17" modeloma. Kakor že ime pove je njegova poglavitna lasnost widescreen LCD zaslon, ki se lahko pohvali z optimalno ločljivostjo 1680x1050. Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra. Seveda niso pozabili niti na firewire, usb 2.0 in 54Mbps AirPort Extreme 802.11g wireless. Cena računalnika skupaj z operacijskim sistemom je približno 2200 dolarjev, kar je tisoč dolarjev več od najšibkejšega modela. Uradna stran. Prikupna igračka za popolno Ameriško družino.

Medtem, ko iMaci več kot zadostujejo za povprečno domače delo, pa imamo na drugi strani računalnike, ki imajo poleg elegantnega ohišja v sebi še pravi 64-bitni procesor G5. Tako so opustili prodajo enoprocesorskih Power Mac G5 1.8Ghz...

27 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

Zgodovina grafike

HHP - Vas še zanima pri kakšnem taktu je tekel stari dobri Voodoo in ostali old timerji v primerjavi z vsemi karticami od takrat dalje? Potem bo tale tabela ravno pravšnja za pregled vseh specifikacij, ki so jih premorale stare in jih premorejo nove grafične kartice. Tu si lahko ogledamo hitrosti izrisa, pasovno širino pomnilnika, vrsto le-tega in dodatne lastnosti kartic. Tako v tabeli najdemo vse od prvega konkretnega 3D pospeševalca 3DFX-ovega Voodooja 2, in prav tako vse najnovejše. Niso pozabili niti na Parhelio, Xabra in ostale malo manj poznane.

7 komentarjev

MSIjevi načrti za začetek 2001

PC Stats - Na PC STATS smo pred nekaj dnevi videli najavo vseh prihajajočih ABITovih plošč, sedaj pa so se fantje spravili nad MSI. Objavili so pregled vseh MSIjevih plošč, ki bodo na voljo v prvem četrtletju 2001. Zadevo se izplača pogledati, saj so opravili temeljito delo in opisali ter poslikali veliko večino plošč, ki jih je res ogromno! Očitno so MSIjevci zares produktivni... samo različnih K7 plošč je (najmanj) 5!

0 komentarjev