»

Specifikacije GeForceaFX 5700

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno že znano, namerava nVidia to jesen rahlo prenoviti svojo ponudbo grafičnih kartic, tako da bo lahko dostojnejši tekmec ATi-ju. GeForceFX 5600 (NV31) se bo tako poslovila, saj jo bo nasledila inačica 5700 s kodnim imenom NV36. Tu so najverjetnejše specifikacije, ki pa so še vedno neuradne:
  • 82 milijonov tranzistorjev,
  • štirje cevovodi
  • 500 MHz GPU in ~325 MHz pomnilnik,
  • 0,13-mikronska tehnologija izdelave.
Kaže torej, da bo NV36 rahlo hitrejša od NV31 in Radeona 9600 Pro predvsem v pomnilniško zahtevnih operacijah, medtem ko se bo tehtnica prevesila na stran Radeona pri delu s Pixel Shaderju 2.0, ki jih je ATi res odlično implementiral. Tu.

3 komentarji

ATI ali nVidia?

The Tech Report - Umaknite pištolo ter odmislite suicidalne misli ob pogledu na naslov novice, članek se dejansko splača prebrati [:D]. Pri The Tech Report so napisali editorial, v katerem so se dotaknili danes najbolj pereče teme, katero gre opisovati -- boju med ATIjem ter nVidio. Bi se vi ob morebitnem nakupu grafične kartice odločili za GF4 Ti4400, kartuljo osnovano na eno leto starem čipu, ali bi raje izbrali Radeon 9500 PRO? Zakaj na trgu ne najdemo preprodajalca grafikulj, ki bi imel pogodbo tako z ATIjem kot nVidio? Priporočljivo branje, sicer nič novega za osveščene, a lepo zbran komplet dejstev za nočno branje.

3 komentarji

VIVO različica Xabre600

X-Bit Labs -

Silicon Integrated Systems (SIS) so danes objavili, da bodo izdali prenovljeno verzijo svojega grafičnega čipa Xabre600, ki bo vsebovala tudi t.i. VIVO (Video In/Video Out) vezje. V ta namen bodo uporabili čip BT835 nam dobro znanega podjetja Conexant Systems.

Grafični procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 300 MHz (GPU in RAM). Kot vsi dosedanji Xabre, bo imel tudi nov štiri teksturne cevovode z dvema TMU pri vsakem. Xabre600 bo zmožen razumeti NTSC/PAL/SECAM input signale, izhodni signal pa bo moč speljati na CRT-out, Video-out (S-video), DVI in kompozitni izhod. O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

Retrospektiva GeForceaFX

Hardware Accelerated - Nvidiin NV30 grafični procesor aka GeForceFX je zagotovo eden najbolj zanimivih proizvodov zadnjega časa. Sprva dolgo napovedovanje in favoriziranje kartice, nato pa so se pričele pojavljati vesti o domnevnem prenehanju z njihovo proizvodnjo. Če vas je ali vas še zanimajo podrobnosti v zvezi s tem grafičnim čudom, ste vabljeni na branje kratkega članka, v katerem so se na Hardware Accelerated razpisali o njem.

0 komentarjev

GeForceiFX ukinjeni

The inquirer - Po špekulacijah sedaj tudi uradno. Nvidia bo ukinila izdelavo njihovega dolgo napovedovanega paradnega konja, GeForceaFX. O tej grafični kartici se je po medmrežju pisalo na veliko in bila naj bi ena izmed največjih novosti v letu 2003. Vzrok za tako drastično spremembo pa naj bi bila novost, katero pripravlja njen največji rival ATI. Zaradi tega se bo nVidia raje osredotočila na NV35. Klik!

37 komentarjev

ECS s SiS Xabre600 čipom

X-Bit Labs - Poročali smo že o predstavitvi Xabre600 grafičnega procesorja, ki jo je podjetje SiS izvedlo nedavno (natančneje 25. novembra). No, podjetja so očitno to rešitev pograbila in tako smo danes dočakali še eno kartico na omenjenem čipu. Podjetje ECS je namreč predstavilo svojo kartico, ki tiktaka pri 275/600 MHz (GPU, DDR RAM) in ima na sebi 64 MB pomnilnika. Klik!

0 komentarjev

SiS Xabre600

več strani - Kartica, o kateri se zadnje čase veliko govori, poleg GeForceaFX, je zagotovo SiSova Xabre600, s katero le-ta misli resno konkurirati ATIju ter nVidii. O kartici je bilo povedanega že veliko, napisanega še več, prav tako pa je bila že ogromnokrat pretestirana. Kakorkoli že, informacije nikoli ne škodijo, tako da vam danes podarjam še eno povezave na njen test. Tokrat so ga izvedli na Digital Daily.

0 komentarjev

SiS Xabre 600

Hexus - Nova iznajdba podjetja SiS je gotovo ena izmed najbolj vročih tem teh dni, saj skoraj ni strani, na kateri grafikulja ne bi bila vsaj omenjena. Na Hexus pa so spisali pravi članek o novem SiSovem paradnem konju, ki ima odlično razmerje kakovost/cena. Sam procesor je grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kar je velik plus za grafično kartico. Velika pomanjkljivost tega testa pa je v tem, da je bila Xabre 600 primerjana le s Xabre 400, kar nam ne da ravno najboljšega pogleda na položaj kartice med konkurenco. A vseeno, klik!

0 komentarjev

Xabre600

X-Bit Labs - Silicon Integrated Systems Corp. (SiS) je včeraj predstavil zadnjega predstavnika Xabre grafičnih procesorjev, Xabre600 izvedenko. Zgrajena je v 0.13 mikronski tehnologiji, procesor ter pomnilnik pa tečeta na vrtoglavih 300 MHz (z DDR torej 600 MHz pomnilnik). Po zagotovilih SiSa bo kartica dostopna ob koncu meseca. Klik!

1 komentar

SiS Xabre II

X-Bit Labs - Končno smo dočakali, da je tudi SiS predstavil kakšno grafično novost na letošnjem Comdexu. Danes so se odločili, da nam postežejo z detajlnimi podatki o svojem novem grafičnem procesorju, Xabre II. Xabre II VPU bo po zagotovilih SiSa podpiral DirectX9 oziroma vsaj Vertex Shaders 2.0 ter Pixel Shaders 2.0. Kartica bo imela osem cevovodov, vsakemu bo pripadal en TMU. Podobno tehnologijo uporabljata tudi GeForceFX (NV30) ter Radeon 9700. Celotna zadeva bo izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, na voljo pa bo v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

SiS pridobiva nove partnerje

X-Bit Labs - SiSovi Xabri so, po testih sodeč, več kot dostojni tekmeci procesorjem GeForce 4 MX. To so končno uvideli tudi proizvajalci grafičnih kartic, ki se počasi opogumljajo in napovedujejo nove kartice na teh čipih. Do sedaj smo videli predvsem kartice podjetij Triplex, ECS in Soltek, sedaj pa se jim bo pridružill še PowerColor s kartico XP400-B3. Kartica bo opremljena z 250 MHz čipom Xabre 400 in 64 MB 500 MHz DDR SDRAM-a. Upajmo, da kakšen primerek zanese tudi v Slovenijo [:)].

0 komentarjev

Prošnja Microsoftu

Overclockers Australia - Operacijski sistem, preko katerega kar dobra tretjina redno obiskuje našo stran, Windows XP, ima eno zelo veliko napako, katero prenaša že iz časov Windows 2000. V '98 ter ME se ob vsakršnem zagonu OpenGL ali Direct3D igrice osveževanje zaslona nastavi na najvišjo možno še podprto vrednost. Žal si lahko le želimo, da bi to bilo res tudi pri Win2k ter WinXP, saj se v teh operacijskih sistemih osveževalna frekvenca nastavi na očiparajočih 60 Hz. To je že dolgo znana pomanjkljivost, katero se da odpraviti s programi kot so Powerstrip ter nVidia Refresh rate Fix. Rešitev? Zasutje Microsofta s prošnjami. Kdo ve, mogoče bo pa pomagalo.

6 komentarjev