»

Deset let generatorja nesmiselnih člankov

Slo-Tech - Pred desetimi leti so trije študentje na MIT-u sestavili program SCIgen, ki skupaj lepi slovnično pravilne stavke brez vsebine ter jih oblikuje v članek z zapletenim naslovom in primerno zgradbo. V resnici je vsa vsebina v njem popolnoma nesmiselna, a to ne pomeni, da takšnih člankov ni mogoče objaviti. V sumljivih revijah, zlasti takih, ki zaračunavajo za objavo člankov, so jih večkrat uspeli objaviti, o čemer smo že obširno pisali.

Zanimiva je zgodovina SCIgena, ki je nastal zgolj kot projekt za zabavo, a je tekom svojega obratovanja pomagal razkriti temnejše plati znanstvenega sveta. Razvili so ga Jeremy Stribling, ki je doktoriral leta 2009 in danes dela za Keybase, Dan Aguayo, ki je magistriral leta 2002 in danes...

10 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - V ponedeljek zvečer ste zopet vabljeni pred male zaslone. Kot vsak drugi teden bo na sporedu oddaja Resnična resničnost. V tokratni oddaji se bomo sprehodili po podatkovnih zbirkah, nekaj besed pa namenili tudi varnosti podatkov, tako v zbirkah kot tudi doma.

Naša ekipa se je sprehajala po sejmu CeBit in na njem našla marsikaj zanimivega, čeprav je novosti precej manj kot prejšnja leta, tako da raport s sejma ne bo izostal. Spregovorili bomo tudi o zbirkah podatkov, ki jih ima država: pogledali bomo kaj za povprečnega državljana pomeni skupna zbirka za celotno državno upravo, kako bo zagotovljena varnost teh podatkov in kdo vse bo lahko razpolagal z njimi.

Podatki so pogosto v nevarnosti tudi pri nas doma: vdor v slabo zaščiteno brezžično omrežje lahko dandanašnji izvede skoraj vsak. Prikazali bomo postopek vdiranja v omrežje in pokazali, kako se pred tovrstnimi vdori zaščitimo. Da je spletna kamera lahko tudi priročen čitalnik črtne kode, ne ve vsak: programov, ki to...

6 komentarjev

Intel in varnost

Slashdot - Ker je varnost računalniških omrežij zelo kritično vprašanje, ki ne zaposljuje zgolj izdelovalcev programske opreme, se je Intel na letošnjem IDF odločil predstaviti dve ideji - ena se nanaša na varnost brezžičnih omrežij, druga pa na strojno zaščito pred širjenjem znane nadloge - črvov.

Prva ideja bi zahtevala modifikacijo Wi-Fi naprav, ki so trenutno v uporabi in se nanaša na zaščito brezžičnih omrežij. V osnovi naj bi dostopna točka izmerila in zabeležila čas, ki ga paketek potrebuje do mrežnega računalnika in nazaj ter na podlagi tega ugotavljala, ali se računalnik, s katerim komunicira, nahaja na ustreznem mestu - recimo znotraj pisarne. Če bi se nekdo od zunaj poskusil priklopiti na omrežje, mu to seveda ne bi uspelo.

Drug predlog pa govori o strojni zaščiti, ki bi preprečevala širjenje črvov z računalnika na računalnik. Ustrezna strojna oprema bi tako opazovala število zunanjih povezav z računalnika in v kolikor bi se to preveč povečalo, izklopila računalnik iz omrežja....

4 komentarji

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Ministrstvo za informacijsko družbo - Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je letos prvič v svoji zgodovini objavilo razpis za sofinanciranje izgradnje oz. priprave brezžičnih podatkovnih omrežij (WLAN), ki se izteče konec meseca. MID želi skupaj z Arnesom, kot izvajalcem projekta, s sofinanciranjem postavitve brezžičnih omrežij omogočiti študentom, raziskovalcem, dijakom in drugim v izobraževalni sferi, nov in kakovostnejši dostop do interneta.

Ministrstvo bo izbralo pet, na javnem razpisu izbranih fakultet ali visokih šol. Maksimalna vrednost financiranja posamezne WLAN lokacije bo 3 milijone SIT.

Kako bodo brezžična omrežja zaživela v komercialnem svetu (WLAN na izbranih lokacijah po državi že ponujata mobilni Mobitel in spletni ponudnik SiOL), in ali jih morda (namenoma) utegne prehiteti kakšna druga brezžična novost (v interesu dobičkonosti, kot je UMTS), pa je še prezgodaj govoriti. Počakajmo tudi na svež veter iz tujine.

23 komentarjev

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Teorija brezžičnih omrežij

Digit Life - Danes je sicer sobota, samo občutek imam, da je nedelja. Najbolj k temu pripomore splošni vtis na novičarskih straneh, ki ne dajejo prav nobenega pametnega pisanja.

Kljub temu vas na Slo-techu razvajamo, in gremo za vas do konca, če je potrebno. Tako sem danes našel en zanimiv članek, kjer avtor razloži teorijo delovanja brezžičnih omrežij, njihovo tehnično podlago in prihodnost. To in še več tukaj.

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji