»

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Kdo se boji Linuxa?

Slashdot - Kljub temu, da je David še vedno le mala pikica na Goliatovem radarju, se ta zaveda nevarnosti. Micro$oft je tako vsem svojim preprodajalcem naročil, naj imajo oči na pecljih. Če vidijo, da kakšen njihov odjemalec razmišlja o preskoku na Linuxe, se morajo brž posvetovati s centralnim (marketinškim) komitejem, ki bo morda odobril posebno znižanje cen, da bi nevernega grešnega čezplotskakalca(tm) odvrnili od te poteze.
Če ne drugega bo Linux tako prinesel vsaj znižanje MSjevih cen (tja do 50%). Seveda le za podjetja, ki bodo to znala izkoristit. Pri nakupu novih računalnikov bo Micro$oftov davek ostal enak.
MS se očitno požvižga na nedavno monopolno sodbo, ki takšne ponudbe eksplicitno prepoveduje.
Več pa vam lahko pove Yahoo

3 komentarji

Namiznik vs. Notebook

Tweak Town - Na TweakTown so primerjali prenosnik z namiznikom in sicer v igrah. Prenosnik je bil Dellov Inspiron 8200, ki v sebi nosi 2.2GHz Pentium, 384 MB PC2100 pomnilnika ter ATI Radeon 9000. Medtem ima namizni računalnik prav tako 2.2GHz Pentium, GeForce 4 Ti ter le 256 MB PC2700 pomnilnika. Zanimivo je v UT2003 prenosnik premagal namiznika v največji resoluciji 1600x1200. Seveda je prenosnik priznal poraz pri skoraj večini testov. Za tiste, ki vam računalnik pomeni le igrice (in občasno Slo-Tech [;)]), klik!

0 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

Test prenosnika

Hardware Zone - Kljub temu, da danes ni veliko novic (pa ne že spet, no [:D]), sem vas izbrskal še relativno svež test računalniške opreme. Na Hardware Zone so si namreč včeraj ogledali nov IBMov prenosnik, poimenovan ThinkPad X30. V njem tiktaka Intelov Pentium na 1.2 GHz, družbo pa mu dela 40 GB diska ter 256 MB pomnilnika. V kolikor vas je prenosnik zaradi dobre blagovne znamke pričel zanimati, klik!

4 komentarji

Integrirno čudo™

X-Bit Labs - Veste kaj je Samba? Program, ki omgoča, da se Linux in Windows razumejo na mreži, porečete? Hja, med drugim ...

Eno drugo Sambo pa so si ogledali na X-Bit Labs. Gre za stvar, ki jo ne znam poimenovati drugače kot čudo™. Ultra majhno ohišje, natlačeno z vsem računalniškim drobovjem, lepo oblikovano in, kar je najpomembnejše, ki zasede malo prostora, se imenuje Samba(SM)-1845. Z njo so spojili 2.4 gigaherčnega Pentiuma 4, 3D Mark pa je navrgel vsega 1500 točk. Strojček, primeren za pisarniška opravila, pač. Klik!

4 komentarji