»

Dell se je poravnal s SEC zaradi prikrivanja izidov

Slo-Tech - Dell se je poravnal z ameriškim SEC (organizacija ima podobno funkcijo kot naš ATVP) za odškodnino v vrednosti 100 milijonov dolarjev zaradi "manipulacije knjigovodskih izkazov v daljšem časovnem obdobju, tako da so prikazovali nedosežene finančne rezultate". Podjetje ni krivde niti priznalo niti zanikalo.

SEC je Dellu očital, da bi med leti 2002 in 2006 v prav vsakem četrtletju zgrešili napovedi analitikov, če se ne bi šli domišljijskega računovodstva. Posebej so poudarili dogovor z Intelom - Dell se je obvezal uporabljati izključno Intelove procesorje, za kar je v zameno prejel nerazkrito vsoto denarja. S tem denarjem naj bi prikrivali dejansko slabo poslovanje podjetja. Prejeti denar od Intela je znašal 76 odstotkov vsega ustvarjenega dobička Della. Zato ni presenetljivo, da se je leta 2007 po prekinitvi dogovora z Intelom Dellov finančni izkaz tako zelo poslabšal.

Poleg podjetja bosta morala v svoj žep seči še ustanovitelj in izvršni direktor Michael Dell ter nekdanji šef...

5 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Comdex ... bo

X-Bit Labs - Z jutrišnjem se bo uradno začel veliki IT sejem poimenovan Comdex. V Las Vegasu naj bi se zgodil pravi tehnološki boom, saj proizvajalci obljubljajo predstavitve ter napovedi vseh mogočih čudes, mi pa si oglejmo tiste najpomembnejše napovedi za jutri:
  • Intel nam bo predstavil naslednika svojega strežniškega Itanium procesorja, procesor Itanium 2. Predstavili bodo še 533 MHz Quad Pumped Bus čipovje za strežnike ter visoko zmogljive delovne postaje, seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez tehnologij kot so HyperThreading ter HyperThreading II.
  • AMD bo predstavil ClawHammer ter Opteron procesorja, tiktakajoča blizu dveh gigahertzev.
  • nVidia bo končno pokazala svoj NV30 grafični procesor, uradno poimenovan GeForceFX, na žalost pa benchmarki ne bodo dostopni.
  • Ati nima pokazati nič novega, reklamirali bodo pač Radeona 9700 Pro ter 9500 inačico.
  • Govori pa se tudi, da naj bi vsi večji proizvajalci matičnih plošč končno razkrili svoje nForce2 osnovne plošče
Vsekakor bo na sejmu veliko zanimivih...

6 komentarjev

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Procesor z milijardo tranzistorjev?

Sillicon Strategies - Intel je včeraj uradno predstavil svoje zamisli o izdelavi procesorja, ki bo vseboval več kot milijardo tranzistorjev. Za zdaj še neimenovani procesor naj bi bil sestavljen iz štirih jeder Itaniumov II. Točnih načrtov o izdelavi Intel še ni razkril, pravijo pa, da bo procesor, izdelan v 65 nanometerski tehnologiji, nared do leta 2007. Megaprocesor™ naj bi vseboval od dvanajst do šestnajst megabajtov hitrega predpomnilnika. Vsak Itanium 2 ima približno 120 milijonov tranzisorjev in če k temu prištejemo še okrog 700 milijonov tranzistorjev potrebnih za predpomnilnik, število le-teh naraste krepko pred milijarde. Intel še pravi, da bo načrtovanje, izgradnja, razhroščevanje ter urejanje napajalnih standardov tega procesorja eden največjih izzivov procesorske tehnologije sploh. Bomo videli!

6 komentarjev

Izvirnost

NeoSeeker - Za drugo generacijo Itanium procesorjev je Intel najavil, da se bo imenovala kar preprosto Itanium2. Kodno oziroma razvijalsko ime za to 64-bitno mašinico je bilo McKinley, in je predvsem namenjeno za delovne postaje in strežnike. Njegov predhodnik Itanium je sicer močan procesor, toda Itanium2 naj bi bil 1,5 do 2x boljši (hitrejši?) od predhodnika. Več si preberite na NeoSeekerju.

0 komentarjev

DELL ne bo več prodajal Itanium procesorjev

AnandTech - DELL je prekinil s prodajo svojih Itanium sistemov. Ta korak DELLa je velika izguba za Intel, saj je sedaj le ta ostal brez prodajalca za svoje 64 bitne čipe. Po dolgih letih čakanja se je v tem letu Itanium končno pojavil, vendar pa ni požel pretiranega uspeha, saj je bila prodaja procesorjev zelo majhna. Bolj natančno, v tem letu je bilo razposlanih okoli 1700 Itanium domačih sistemov in 2600 strežnikov različnim OEM partnerjem po celem svetu. 2601 strežnikov je bilo razposlanih v tretjem četrtletju. Izmed teh, je bilo prodanih manj kot 500. Kljub tem številkam pa je Intel zadovoljen s prodajo in pričakuje porast prodaje v naslednjem letu.

0 komentarjev