»

Geil s še hitrejšim pomnilnikom

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da je pomnilniški gigant Geil včeraj napovedal nove pomnilniške module z zakasnitvijo (latency) samo CL1,5, ki bodo uradno predstavljeni na prihajajočem Computexu v Taipeiu. Geil ni razkril mnogo, potrdili so le, da bodo novi moduli delovali pri frekvenci 400 MHz in bodo tako prvi tipa PC3200 s podporo CL1,5. Dosedanji najhitrejši modeli so podpirali zgolj CL2,0. Datuma dobavljivosti in cene še niso podali.

10 komentarjev

DDR-II lahko kupite že jutri

vir: Akiba
X-Bit Labs - Vsi veliki pomnilniški proizvajalci že razkrivajo svoje pomnilniške rešitve z DDR-II, datume prodaje pa postavljajo v konec marca ali začetek aprila. Japonsko podjetje Buffalo je danes predstavilo svoje DDR-II SDRAM DIMM module za osebne računalnike, njihovo registrirano različico za strežnike in SO-DIMM za prenosnike. Uporabljali bodo Elpidine čipe, kupiti pa jih bo moč že jutri. Moduli bodo tiktakali pri 400 ali 533 MHz, na voljo pa bodo v kapacitetah 256 MB (kar vas stane 455 dolarjev) in 512 MB (915 dolarjev). Več o tem.

17 komentarjev

Crucial DDR333@412

Adrian's Rojak Pot - Danes se potrebe po vse hitrejših ram modulih, zaradi vse zahtevnejših iger in programov, večajo in večajo. Zato prihajajo na trg vse hitrejši pomnilniki. A vseeno nekaterim niso dovolj niti najnovejši, zato se lotijo navijanja le-teh. Na Adrian`s Rojak Pot so si ogledali trenutno sicer ne-najhitrejši pomnilnik, a vseeno zelo overclockabilen, podjetja Crucial, velikosti 256 MB. Modul deluje pri taktu 333 MHz. Odločili so se, da ga preizkusijo, kako daleč bo šel z navijanjem. Že rezultat brez višanja voltaže je odličen, kaj šele potem. Končni rezultat je bil 412 MHz DDR iz začetnih 333. Članek bo verjetno zanimiv vsem, ki želijo iz svojega pomnilnika iztisniti tisti zadnji megaherc, zato ga priporočam. Klik!

6 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

GEiL demostriral svoj DDR 466 SDRAM

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je podjetje GEiL demonstriralo do sedaj najhitrejši DDR SDRAM. Zadevca lahko pri 466 Mhz, za kolikor je specificirana, skozi sebe pretoči kar do 3.7 GB podatkov na sekundo. Stvarca je namenjena predvsem največjim navdušencem nad friziranjem svojega abaka, saj specifikacije za PC3700 še niso bile odobrene s strani JEDECa in bi zato lahko moduli povzročili nestabilnost - nekaj, s čimer navijaški fanatik™ zdrži, da le ima nekaj Mhz hitrejšo mašino kot njegov sosed, za resno delo pa je uporaba teh pomnilnikov bržkone vprašljiva, pa tudi smiselno ni tlačit tako hitrih modulov v računalo, ki bo vse svoje življenje poganjala Word in Outlook [:)].

Stvarco so predstavili v računalniku, kjer je ždel še Intelov Pentium 4 2260, navit na 2975MHz (175 Mhz*19), zraven pa se je v abaku potil še Radeon 9700 PRO. Poleg impresivnega hardvera sodi seveda še impresiven rezultat - 17000 točk v 3DMarku 2001 SE.

In za konec še malce o ceni tega čuda. Točna sicer še ni znana,...

2 komentarja

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Penitum4 z dvokanalnim DDR

Tweak Town - Da, časi dvokanalnega DDR pomnilnika niso več tako zelo oddaljeni. Prav nasprotno. Dvokanalni DDR trka na vrata. Dobesedno. Danes so si namreč na TweakTown ogledali kako se obnese Penitum4 s to vrsto pomnilnika. Uporabili so novo Intelovo čipovje, kodno poimenovano Granite Bay, uradno pa E7205. Tokrat so ga posadili na Gigabytovo 8INXP osnovno ploščo. In kaj so ugotovili? Na papirju izgleda dvokanalni DDR fantastično, zagotovo pa lahko rečemo, da je z RDRAMom resnično konec. Slava mu!

6 komentarjev

Naj drugi sesajo namesto vas!

Slo-Tech - Sicer novička ni ravno strogo računalniška, je pa omembe vredna, saj konec koncev stvarca ne bi bila tako pametna brez kakšnega vgrajenega mini abaka™. Podjetje Electrolux je predstavilo nov sesalnik imenovan Trilobite, ki na mesto vas posesa celotno stanovanje (abaka se pa pa vseeno ne more lotiti, heh [;)]). Žvau je prva te vrste na svetu, ki zmore postoriti vse popolnoma sama in ne boste verjeli, tega ljubljenčka si lahko omislite tudi v naši kokoški. Za ceno, ki znaša preko 320 tolarskih tisočakov, ga (na vrvici) lahko odpeljete tudi vi. Stvarca za delovanje uporablja LCD zaslon, premika pa se s pomočjo "sonarja" - več mikrofonov, ki zaznavajo frekvenco, premore pa tudi NiMH baterijo. Jaz pa pravim: za ta denar kupim raje 10 dobrih starih metel, lastnoprstno pospravim bajto in si grem kupit mašino. Solidno mašino. Klik!

10 komentarjev