»

Posodobitev gonilnikov namerno pokvari ponarejen čip FTDI FT232

Slo-Tech - Številni kosi strojne opreme uporabljajo čip FTDI FT232, ki skrbi za pretvorbo priključka za serijska vrata na USB. Vsega nekaj kvadratnih milimetrov velik čip škotskega podjetja FTDI je tako razširjen, da njegovih ponaredkov kar mrgoli. FTDI se je odločil, da se jih loti brutalno.

Na forumih po spletu so se pojavila poročila, da je vrsta naprav po posodobitvi gonilnikov za USB prenehala delovati. Izkazalo se je, da gonilniki namerno "pokvarijo" klone oziroma ponaredke omenjenega čipa.

Ponarejeni čipi sicer svojo nalogo opravljajo povsem zadovoljivo, a fizično niso povsem enaki originalu. Programsko je mogoče to zaznati in nov gonilnik v primeru, da najde ponarejen čip, njegov USB PID (identifikacijsko številko) nastavi na 0. To pa pomeni, da ga računalnik ne zazna več pravilno in neha delovati. Ne pomaga niti odstranitev gonilnika ali zagon...

204 komentarji

USB "ključi"

Tom's Hardware -

CD je sicer res postal glavni medij za prenašanje podatkov, saj na njem sloni večina računalniške industrije, a obstajajo tudi drugi načini, kot so tračne enote, USB ohišja in DVDji, medtem ko se diskete dandanes uporabljajo zelo redko.

Na Tom's Hardware so si ogledali t.i. USB "ključe", ki so v bistvu zelo majhni diski, ki delujejo podobno kot pomnilnik, saj nimajo gibljivih delov. Na njih se lahko navadno spravimo od 8 do 1.000 MB podatkov. Posebnost teh diskov je v tem, da jih priključimo v prazen USB vtič in preprosto z njim upravljamo kot z običajnim diskom. V novejših operacijskih sistemih ne potrebujete niti gonilnikov.

1 komentar

Eksterno ohišje za IDE enote

Tom's Hardware - Trdi disk je vsekakor ena izmed najpomembnejših računalniških komponent, ki ne kliče ravno po premikanju ter premeščanju. A včasih bi prišel prav trdi disk, ki bi ga lahko svobodno nosili naokoli, po možnosti pa še priklopili na prazno USB 2.0 mesto. Prav o enem izmed ohišij, ki to omogočajo, so pisali na Tom's Hardware. Podjetje, ki je izdelalo ohišje, je ADS Technologies -- v svetu dokaj nepoznano podjetje. Seveda boste nanj lahko priklopili tudi optične enote kot so CD-zapisovalniki, DVD-predvajalniki itd. V benchmarkih se je ohišje odrezalo slabše od Maxtorjevega rivala, a ima tudi nekaj prednsoti, saj je npr. Nero prepoznal, da je vstavljena enota...

4 komentarji

IBM DeskStar 180GXP

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si ogledali nov trdi disk podjetja IBM. Disk je del serije DeskStar in premore kapacitete od 60GB pa do 180GB. Ena plošča ima kapaciteto 60GB, sukajo pa se pri 7200 obratih. 120GB in pa 180GB različica imata po 8MB predpomnilnika, medtem ko ga imajo ostale le po 2MB. Vsi delujejo v ATA 100 vodilu. Kljub temu, da so specifikacije zelo podobne tistim od Western Digitala še vedno 180GB IBM zaostaja za 120GB WDjem. Tudi močnejše hlajenje potrebujemo pri takem IBM-u. Test.



O tem je pisal tudi Foto_ - hvala!

1 komentar

Penitum4 na 3.06 GHz

več strani - Na Tom's Hardware so si ogledali novega Intelovega paradnega konja, ki tiktaka s skoraj neverjetnimi 3.06 GHz. Seveda Procesor je že bil, jasno, testiran v vseh običajnih benchmarkih in primerjan z ostalimi P4 procesorji, a vseeno. Črki HT v imenu predstavljata tehnologijo imenovanno HyperThreading, kar pomeni da lahko procesor opravlja dve funkciji obenem (in je tako zaznan kot dva enaka procesorja). Prišli so do zanimivih zaključkov, ugotovili so namreč, da 3.06 GHz HT verzija prekaša celo običajno 3.6 GHz inačico. Klik!

Dodatek: Testa enakega procesorja so spisali tudi na X-Bit Labs ter na [H]ardOCP.

6 komentarjev

VR sabljač™

Slashdot -

Se vam zdi bojevanje v stilu srednjega veka nevarno? Bi radi poskusili doma v dnevni sobi? No ja, mogoče čez kako leto, dve. Do takrat pa si oglejte novo "napravico", ki sliši na ime TWISTER.

Nataknite si VR očala, primite v roke SiloVračani™ meč in se potopite v virtualni svet. Skozi slušalke pa lahko slišite več-kanalni zvok, ki pomaga pri orientaciji.

4 komentarji

Ethernet : Firewire

Tweak Town - Na TweakTown-u so se vprašali, če lahko vedno bolj razširjen in hiter Firewire zamenja že malce ostareli in precej počasnejši 10/100 Ethernet.

V njihovem članku predebatirajo prednosti in slabosti Firewirea, ga preizkusijo in se vprašajo, kako je s podprtostjo v operacijskih sistemih. Kaj so glavne ugotovitve? Firewire je hitrejši, toda Windows9x ne izkoristijo vseh prednosti, preprostejša je povezava, toda na račun precej krajših kablov.


Preberite si tudi članek o Ethernetu na Slo-Techu.

0 komentarjev