»

SETI upihnil 10. svečko

observatorij Arecibo

vir: TG Daily
TG Daily - 17. maja leta 1999 so javno predstavili takrat precej revolucionaren projekt SETI@home, katerega namen je najti inteligentno, izvenzemeljsko življenje, saj so uvedli distributirano računanje, ki se ga danes poslužuje mnogo projektov. Prednost so predvsem lestvice in z njimi povzano tekmovanje, krovna organizacija pa ima prednost brezplačnega preračunavanja velike količine podatkov, saj vodilni na lestvicah uporabljajo nekaj večjedrnih, večprocesorskih sistemov (in zmogljivih grafičnih kartic), da bi pri vrhu tudi ostali. Celoten koncept je v desetih letih močno zrasel, SETIjeva domača univerza, kalifornijski Berkeley, pa je dom tudi projektu BOINC (Berkeley...

20 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev

Nov SETI klient

SETI@Home - Da ne bomo poročali samo o F@H, izšla je tudi nova različica klienta za Seti@Home, natančneje verzija 3.08 in to ne samo v obliki Windows ohranjevalnika zaslona (prej v3.07), ki je, milo rečeno, počasen, temveč tudi v obliki tekstovnega klienta (prej 3.03), ki je precej hitrejši. Nova verzija vključuje varnostne popravke, odpravljen pa je tudi problem "buffer overrun". Več o popravku tukaj, novo verzijo pa lahko dobite tukaj.

Velja omeniti še, da je naša SETI skupinica na 124. mestu izmed 62.538 klubov širom sveta. Lahko smo ponosni.

11 komentarjev

Projekt SETI in Slo-Tech

SETI@Home - Tako, po dobrem mesecu premora je ponovno čas, da si ogledamo našo SETI skupinico. Med vsemi registrirani klubi smo na zavidljivem 160. mestu, medtem ko smo v skupnem seštevku 287., poudariti pa velja, da ekipa napreduje domala vsak dan. Včlanjenih je že 375 članov, ki so skupaj darovali 192 let procesorskega časa in predelali že 164131 paketkov, številka pa raste iz ure v uro. 43 uporabnikov je predelalo že čez tisoč paketkov, za kar jim gredo vse čestitke, 35 pa še niti enega; no, ja, vsaj voljo so pokazali. Če se želite skupini pridružiti, lahko to naredite tukaj, same statistike pa so na voljo tu in tu (podrobnejša verzija).

Samo ne sprašujte ponovno, kaj imamo od tega ... [;)]

18 komentarjev

Slo-Tech in SETI

SETI@Home - Že dolgo nismo poročali o naši SETI skupinici, a to ne pomeni, da je le-ta neslavno propadla, saj še vedno drži zavidljivo 319. mesto med vsemi ekipami sploh ter celo 176. mesto samo med klubi. V Slo-Tech klubu je prijavljenih 353 uporabnikov, ki so skupaj obdelali 145.158 paketkov ter tako prispevali nepredstavljivih 174,30 let procesorskega časa. Poudariti je potrebno tudi, da ima kar 42 uporabnikov obdelanih že več kot tisoč paketkov. Pohvalno. V kolikor se želite včlaniti ali pa samo pregledati statistike, klik!

11 komentarjev

Vdor v SETI bazo podatkov

The inquirer - Kot poročajo na Inquererju, se je večje število uporabnikov projekta Seti@Home pritožilo, da ima baza e-mail naslovov uporabnikov luknje. Prejeli so namreč sledeč mail:

"From : null admin9@cyberspace.org
"To : xxxx
"Date : Sun, 10 Nov 2002 04:24:03 -0500


"Dear Seti@home user
"s3ti s0ftwar3 haz h0l3es! w3 hav3 th3 intir3 databas3 onc3 again s3ti databas3 s3curity suxs larg3 on3s.

"UFCF Cr3w 2oo2 - m33y chrismax dipshit!"


Kot lahko zasledimo tukaj, se na Inquererju (pa upam da tudi na Berkeleyu) trudijo, da bi prišli zadevi do konca, ter preverili, kdo je skupina UFCF Cr3w 2oo2, in ali je to resno opozorilo ali pa so imeli hekerji le srečo.

4 komentarji

Goljufije na SETI?

ZDNet - Zagotovo vas veliko pozna projekt SETI, kjer ima tudi naša stran svojo ekipo, ki kar lepo napreduje. Toda zanje čase se nad projekt SETI zgrinjajo črni oblaki, saj je vedno več pritožb ter goljufij. Pa poglejmo, kaj se je zgodilo tokrat.

Po poročanju ZDNETa, so se administratorji pri projektu SETI odločili igonorirati pritožbe uporabnikov projekta, češ da naj bi nekatere skupine goljufale pri obdelavi podatkov. Tehnika naj bi bila dokaj preprosta, saj naj bi bilo dovolj obdelati paketek do recimo 99% in ga zatem poslati ostalim članom skupine, ki bi zaključili obdelavo paketka in poslali rezultate na SETI. Taki paketki bi imeli seveda enake rezultate, kar pomeni da bi s tem onemogočili tudi sistem preverjanja, ki ga uporablja SETI pri ugotavljanju pravilnosti rezultatov (če je dovolj rezultatov enakih, potem je rezultat pravilen). Več si lahko preberete v članku na ZDNETu.

4 komentarji

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

Overclockers Australia Seti team

Overclockers Australia - Očitno Slo-tech ni edina overclockerska stran, katere uporabniki so združeni v eno skupino pri Seti@home. Avstralci so do sedaj prispevali 50 let procesorskega časa. Na njihovem seznamu pa sem opazil dva zanimiva ekstrema. Prvi je hitrost obdelovanja paketkov. Nekdo je za dva paketka porabil samo 12 minut na paketek. Drugi ekstrem pa je počasnost... 154 ur za en paketek, urg?

1 komentar