»

Sezam, odpri se!

Crypto-Gram - Kako dostopati do računalnika, ki ima zaprta vsa vrata (porte)? Preprosto - potrebno je pravilno potrkati, pa se vrata odpro!
Za kaj gre? Na spletni strani portknocking.org pravijo, da je to "metoda, s pomočjo katere lahko vzpostavimo povezavo z računalnikom, ki ima zaprta vsa vrata". Klučno pri tem je, da poznamo "skrivno trkanje" za posamezna vrata. Če torej želimo dostopati npr. do vrat 22 (SSH), je potrebno najprej poiskusiti dostopati do serije vrat v točno določenem zaporedju in v točno določenem časovnem okviru. Z "trkanjem" se nato željena vrata odprejo za neko točno določeno časovno obdobje, v nasprotnem primeru pa so zaprta. Seveda lahko vrata, ki jih je potrebno potrkati, njihovo zaporedje in časovni okvir poljubno določimo - glede na vrata, ki jih želimo odpreti ali pa glede na uporabnika. Morda pa bo kdo implementiral tudi rešitev, ki bo na podlagi predhodnega trkanja uporabniku ob vstopu v sistem dinamično dodeljevala pravice v sistemu.
Vsekakor gre za zanimivo...

6 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Novo SIS655 vezje

X-Bit Labs - Podjetje SIS, eno izmed največjih izdelovalcev naborov za matične plošče, je izdalo novo dvokanalno vezje za Intel Pentium 4 procesorje. Poimenovali so ga SIS 655.

Na X-Bit Labs so si pobliže ogledali ploščo s tem vezjem podjetja Gigabyte. Novo vezje se obnese zelo hitro, a še vedno ne prehiti pošč z Intelovim čipovjem. Vezje podpira Hyperthreading, dvokanalni pomnilnik, AGP 8X, ipd. Podpira module DDR 266 ter DDR333. Čipovje se je na žalost obneslo slabše od pričakovanega v igrah in OpenGL aplikacijah. Ne glede na ostalo pa je nedvomno najmočnejša stran novega SIS vezja cena. Če vzamemo za primer, stane Granite bay okoli 200 dolarjev, SIS 655 pa 140 zelencev, kar je precejšnja razlika. Vendar pa ne bo to vezje obstalo...

2 komentarja

Intel ali AMD?

Viper's Lair - Pacifisti, ne me linčat, saj imam občutek, da bom spet zanetil vojno med pristaši AMDja ter Intela, a vseeno, božični časi so, hardverske strani počivajo, novice pa nekako morajo biti [:D]. Če si boste vzeli čas ter kliknili na to povezavo, si lahko preberete priporočilo, procesor katerega podjetja kupiti. Avtor se je na grobo dotaknil Athlona XP 2400+ ter Intelovega Pentiuma 4 2.4 GHz, primerjal njuni delovni temperaturi, nagnjenost k višjim frekvencam ter dobavljivost v trgovinah. Za zdaj še vedno vodi AMD, je pa res, da bo AMD ob nadaljnjih odlašanjih z Bartoni ter Opteroni še visoko piskal. Klikus!

16 komentarjev

Nov Radeon

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, je ATI že pred časom preimenoval svojo kartico Radeon 8500 (LE) v Radeon 9100. No, danes smo tako ugledali predstavitev prve tovrstne kartice. Podjetje Power Color je objavilo, da bo njihova Radeon 9100-based grafična kartica grajena na osnovi Radeon 8500 PCB, opremljena z D-Sub, DVI-I ter TV-Out izhodi delovala pri taktu 500/250 MHz (RAM/GPU). Kartica bo na voljo v 64 ter 128 MB različici. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

4 komentarji

nForceII vrača udarec

Hexus - Da ne bodo vse novice slonele le na Granite Bay ploščah, se je danes na spletni strani Hexus.NET pojavil nov test plošče z nForce II čipovjem. Tokrat ima zasluge za proizvodnjo plošče podjetje ABIT. Tako kot vse Granite Bay plošče, tudi ta podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Če iščete najnovejše čipovje z "najhitrejšim" pomnilnikom ter se vam nakup Intelovega procesorja še vedno zdi pod častjo, si le hitro preberite test.

18 komentarjev

Granite Bay

t - break - Granite Bay čipovje je očitno zelo popularno, saj se testi plošč na omenjenem čipovju kar vrstijo. Tokrat so se testa lotili na T-Break, kjer so testirali asusko. Plošča nosi ime P4G8X Deluxe in podpira Penitum4 procesorje. Seveda je podpora dvokanalnemu DDR pomnilniku, SATA ter AGP 3.0 že standard. Plošča je na testu dosegla kar 92 odstotkov in si zaslužila naziv Editor's choice award. Če vas mika, da bi se bolj spoznali s to ploščo, Klik!

1 komentar

SiS predstavil novo čipovje

X-Bit Labs - Da, da, dvokanalni DDR pomnilnik trka na vrata. Danes je SiS predstavil svoje novo čipovje, SIS655 imenovano, ki podpira Penitum4 procesorje, dvokanalni DDR pomnilnik ter HyperThreading tehnologijo. SiS trdi, da to čipovje dosega najvišje pomnilniške prenose, do 5.2GB/s, kar naj bi bilo več celo od Intelovega Granite Bay čipovja. Čipovje bo podpiralo še AG3.0, USB2.0 ter ATA133 tehnologije. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

Chaintechove platke

X-Bit Labs - Chaintech se pripravlja, da bo obdelodanil nove matične plošče. Vsaka od njih bo zgrajena okoli drugačnega jedra, tako da bo poskrbljeno prav za vse. Pa si oglejmo, kaj bodo plošče ponujale:
  • 7NJS: vezni čip bo nForce2 imela pa bo podporo za dva-kanalni DDR400, AGP 8x, USB 2.0, Firewire, SerialATA, ATA/133 in 10/100 LAN -- septembra;
  • 9SJL2: čipovje SiS648 s SiS963 South Bridgeom, Socket478, DDR333, AGP 8x, USB 2.0 -- avgusta;
  • 9GJS: Intel Granite Bay čipovje, PC2100 DDR SDRAM, AGP 8x, ATA/100, USB 2.0 (ICH4)... -- naj bi bila septembra, toda čipovje naj bi izšlo šele konec leta. Lapsus?;
  • 7VJS: Socket A z VIA KT400 čipsetom -- sredi julija. Ni je še[:D].
Poročajo na x-bit labsih.

0 komentarjev

Kentronov QBM pomnilnik

EETimes - Ko smo že pri pomnilniku in proizvajalcih naj omenim še podjetje Kentron. Omenjali smo ga že nekaj časa nazaj, saj je predstavil zelo zanimivo rešitev, ki omogoča efektivno podvojitev prepustnosti pomnilnika. No, zadeve se sedaj premikajo in 23. in 24. januarja naj bi na konferenci predstavili prvi delujoči sistem s QBM pomilnikom. Kako zadeva deluje mi ni najbolj jasno, v bistvu pa gre za dva DDR modula, ki sta preko posebnega FET modula povezana z North Bridgom veznega čipovja. En modul deluje pri normalni frekvenci, drugi pa pri "za 90 stopinj zasukani frekvenci", FET modul pa deluje kot nekakšno stikalo. Tako lahko QBM v 10 nanosekundah namesto 2 izpljune 4 bite podatkov in tako prepustnost DDR SDRAMa z 1.6GB/s podvoji na 3.2GB/s. Po končanih pripravah in če bo šlo vse po sreči, bodo prvi komercilano dobavljivi sistemi s QBMjem dosegljivi konec tega leta, namenjeni pa bodo strežniškim mašinam. Upajmo, da jim bo uspelo in da se ne bo našel kakšen Rambus in jih tožil . Več tukaj....

2 komentarja