»

Firefox 10 je zunaj

Slashdot - Firefox 10 je zunaj. Kljub lepi in okrogli številki posebnih sprememb ni, slovenske splavitvene zabave tudi ne, Slashdot pa je najavi namenil vsega enovrstičnico, kar je že samo po sebi redko. Kaj je torej novega?

Za začetek so zaprli izjemno število, tj. kar 1403 zahtevkov, v veliki večini manjših hroščev. Za videti bodo podpora za anti-aliasing v standardu WebGL, 3D transformacije po standardu CSS3 (demo), celozaslonske HTML5 aplikacije in skrit gumb za naprej (forward), ki se bo prikazal šele potem, ko bo uporabnik predhodno uporabil gumb za nazaj (back). Drugače je tu avtomatsko posodabljanje različic za obstoječe razširitve (automatic version bumping), kar bo omogočili uporabo...

62 komentarjev

Navijanje P4

Tweak Town - Mnogi resni navijači si lastijo AMD-jeve procesorje, ki se sicer bolj grejejo, a so tudi primernejši za navijanje. Na Tweak Town so tokrat mučili Penitum4 2.4 B. Poleg procesorja so za uspešno navitje uporabili še Albatron PX845PE Pro 2 ploščo, 512MB OCZ DDR400 pomnilnika in Thermalrightov AX-478 hladilnik, nad katerim je ropotal 80 milimetrski Vantec Tornado ventilator. Družbo sta jim delala še Radeon 9700 Pro in 60 GB trdi disk. Rezultat: procesor je deloval pri 2880 MHz z 1.77 V, medtem ko je pomnilnik funkcioniral pri 423MHz. Klik!

5 komentarjev

HyperThreading

Tom's Hardware - Tehnologijo z imenom HyperThreading HT so "iznašli" pri podjetju Intel, na njej pa sloni najnovejši Pentium4, ki tiktaka s kar 3.06GHz. O tej tehnologiji so tokrat govorili na Tom's Hardware, kjer so spisali zanimiv članek. V tem, dokaj kratkem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tej novosti. Če imate na vašem bančnem računu nekaj 100 tisočakov odveč, o nakupu 3.06GHz procesorja resno razmislite. Klik!

2 komentarja

Penitum4 na 3.06 GHz

več strani - Na Tom's Hardware so si ogledali novega Intelovega paradnega konja, ki tiktaka s skoraj neverjetnimi 3.06 GHz. Seveda Procesor je že bil, jasno, testiran v vseh običajnih benchmarkih in primerjan z ostalimi P4 procesorji, a vseeno. Črki HT v imenu predstavljata tehnologijo imenovanno HyperThreading, kar pomeni da lahko procesor opravlja dve funkciji obenem (in je tako zaznan kot dva enaka procesorja). Prišli so do zanimivih zaključkov, ugotovili so namreč, da 3.06 GHz HT verzija prekaša celo običajno 3.6 GHz inačico. Klik!

Dodatek: Testa enakega procesorja so spisali tudi na X-Bit Labs ter na [H]ardOCP.

6 komentarjev

HyperThreading?

VR - Zone - Intel je svojo HyperThreading uradno podprl ter prikazal šele v svojem Penitum4 3.06 GHz procesorju, a na internetu so se pojavile špekulacije, da naj bi že šibkejše različice vsebovale podporo tej tehnologiji, a ta privzeto ni vključena. Zadevi so se odločili priti do dna VR Zone (kjer jim je sicer uspelo javnost le še bolj zmesti [:D]), kjer so posadili Pentium4 2.4B na IWILL P4HT-S 845PE osnovno ploščoter nekako usposobili to zmožnost. Ogledate si lahko obilico slikovnega materiala, ki naj bi dokazoval te trditve. Presodite sami!

4 komentarji

Iwill P4HT-S

t - break - Na T-Break se je danes pojavil nov test. Tokrat so testirali, da, uganili ste, ponovno matično ploščo. Ogledali so si zapeljivo rdečo Iwill P4HT-S plošo, ki temelji na i845PE čipovju. Plošča ima 5 PCI ter AGP režo, RAID, zvočno kartico ter ostale drobnarije, ki spadajo zraven. Če niste zadovoljni s trenutno matično ploščo, klik!

2 komentarja

Pentium4 na 3.06 GHz

X-Bit Labs - Na internetu se že dober mesec pojavljajo špekulacije, da kani Intel v sredini prihodnjega meseca izdati novega, še hitrejšega Penituma 4. Danes je Intel zadevo tudi uradno potrdil, Pentium4 3.06 GHz izzide 14. novembra letos, procesor pa za razliko od AMDjevih navad, dejansko že obstaja.

To bo prvi Intelov procesor namenjen navadnim delovnim postajam, ki bo podpiral novo tehnologijo, ki jo je sam Intel veličastno poimenoval HyperThreading (glej povezane novice). Zaradi ogromne porabe, procesor ne bo deloval na vseh Socket 478 osnovnih ploščah, zagotovo pa bo deloval na ploščah s čipovji i845PE, i845GE ter i845GV. Še zanimivost, Windows XP naj bi procesor zaradi novih tehnologij zaznali kot dva ločena procesorja. O ceni in dobavljivosti zaenkrat še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

Kaj je Hyperthreading?

Ars Technica - Mnogi ste najbrž že slišali za to pogruntavščino, ki jo Intel že vgrajuje v svoje Xeone, širšim množicam pa bo na voljo s pojavom novih procesorjev, kodno poimenovanih Prescott. Kaj hyperthreading točno je, kaj počne in predvsem kakšna bo razlika v hitrosti, lahko izveste v temle članku na Ars Technici. Zanimivo branje za vse, ki jih zanima, kaj lahk pričakujemo v in od procesorjev, ki bodo v prihodnosti prišli iz Intelovih tovarn.

5 komentarjev

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev

Hyperthreading, drugič

AnandTech - Pred nemalo časa sem pisal o Intelovi pogruntavščini, kako z 'boljšim programiranjem' iz Pentiumov 4 iztisniti še več. Govora je bilo o Hyperthreadingu, oz. obdelavi različnih podatkov naenkrat v različnih delih procesorja, Intelov govorec pa je prikazoval, kako naj bi stvarca delovala v praksi: 3.5 GHz procesor, Quake, kompresija videa, še nemalo drugega ahem, sr*, skratka -- fantastično. No, nekako so bile govorčeve besede, da gre za demo (in ne dejansko prikazovanje delovanja računala!) spregledane. So pa na Anandtechu izbrskali več o tej tehnologiji -- članek zatorej zelo priporočam.

1 komentar