»

Fundacija Linux ponuja brezplačni tečaj osnov Linuxa

Slo-Tech - Fundacija Linux je napovedala, da bodo letos poleti brezplačno ponudili spletni tečaj osnov Linuxa. Linux je načeloma brezplačen, tečaji za njegovo uporabo in usposabljanje zaposlenih pa seveda niso. Nekateri se ga iz dostopnih virov naučijo sami, drugi pa plačajo za kak tečaj. Tečaj Osnove Linux, ki ga izvaja Fundacija Linux, običajno stane 2400 dolarjev, sedaj pa bo na voljo brezplačno.

V sodelovanju z neprofitno stranjo edX, za katero skrbita MIT in Harvard, bodo poleti - natančen datum še ni znan - izvajali tečaj kot MOOC (Massive Open Online Course). To pomeni, da omejitve števila prijav ni, v 24 urah po najavi pa se je prijavilo že več kot 2500 ljudi. Tečaj bo obsegal 40-60 ur dela tečajnika, na koncu pa bo mogoče pridobiti certifikat o opravljenih...

53 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Slo-Tech - Za vse začetnike, ki si od računalnika želijo več, Kiberpipa po celoletnem premoru v novembru vnovič organizira šolo Linuxa, kjer se bodo popolni začetniki v šestih tednih naučili samostojno in samozavestno uporabljati Linux.

Iskanje alternativ na področju programske opreme se nezadržno širi in prodira tudi do navadnih uporabnikov, ki imajo dovolj monopolov, visokih cen programja in nezmožnosti izbire. Tako je prišel čas, ko se lahko uporabnik ne samo odloči, kaj bo z računalnikom počel, temveč tudi, kaj mu bo računalnik...

22 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 17. februarja, ob 19.00 bomo v Kiberpipi spoznali orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

0 komentarjev

Zvok v Linuxu in delavnica Pure Data

Kiberpipa - RX-TX in Kiberpipin OPALab (Open Audio Institute) organizirata delavnico Zvok v Linuxu in Pure Data, ki bo potekala v Kiberpipi od 18. do 20. decembra med 15:00 in 18:00. Trodnevna delavnica multimedijskega in zvočnega raziskovalca ter umetnika Dereka Holzerja (Acoustic SpaceLab) vas bo popeljala v svet manipulacije zvoka in glasbe s prostim orodjem PureData. Zadnji dan bo Martin Pichlmair predstavil še del PureData za obdelavo digitalnega videa. Brezplačna delavnica bo potekala v angleškem jeziku, prijavite pa se lahko na naslov opalab@kiberpipa.org.

13 komentarjev

Distribucijska eksotika

Kiberpipa - Vam je dolgčas? Je vaše spolno življenje pusto? Želite preizkusiti kaj novega? Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdlino, potem berite naprej! (Minmax pa zveni kot Top Shop prodajalec -- alien-w)
Za popestritev bivanja z vašim življenskim sopotnikom (računalnikom) vam v KiberPipi pripravljamo distribucijsko eksotiko - namestitveno delavnico Slackware in Gentoo Linuxa.
  • Slackware je smatran kot "originalna linux distribucija". Spada med ene najstarejših distribucij in je temu primerno tudi dorasla. Na Distrowatch stoji na 7. mestu po popularnosti;
  • Gentoo pa je ena najnovejših distribucij in temelji na samem "source-code", kar pomeni, da se vsak paket pri instalaciji optimizira po konfiguraciji sistema, za lahkoto uporabe pa skrbi portage - sistem podoben ports sistemu za BSD ... sliši se komplicirano, ampak ni [:))]. Za informacijo: na Distrowatch kotira po priljubljenosti na 3. mestu, takoj za Mandrake in RadHat
Več informacij o tem, kaj potrebujete za udeležbo in kje se...

1 komentar

Abort 2k2

Cyberpipe -

Zopet se kani odviti računalniški tabor Abort 2k2 -- tokrat že šesti zapored. Dogajal se bo ta vikend, torej 6. in 7. decembra, v prostorih KiberPipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Letošnji računalniški tabor Abort 2k2 je usmerjen v področje multimedije (2D/3D, glasba, html, wap) v Linuxu ter je razdeljen v dva dela. V prvem bodo predavatelji predstavili orodja in jih v namestitveni delavnici tudi pomagali namestiti udeležencem tabora, v drugem, tekmovalnem delu, pa bodo obiskovalci pokazali svojo spretnost in pridobljeno znanje pretopili v praktičen izdelek.

4 komentarji

Kiberpipina šola Linuxa

Cyberpipe - Kiberpipa strikes again! Druga sezona, še bolj nori kot prej!
Torej: Za vse, ki bi želeli od računalnika več, pa ne vedo, kako se tega lotiti, v decembru KiberPipa vnovič organizira šolo Linuxa, kjer bomo spoznali razlike med linuxom in komercialnimi operacijskimi sistemi, ter se v petih tednih naučili uporabljati njegove prednosti od začetkov do naprednejših funkcij...
Najpopolnejši zastonj tečaj Linuxa v naši vasi! Več pa zveste tule: Kiberpipina šola Linuxa.

3 komentarji